Από «κατηγορούμενος» για ποινικά, κακοβουλία και παρεμπόδιση έρευνας.... ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής

Για άλλη μια φορά, η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, βρέθηκε στο στόχαστρο των καταγγελιών των συντεχνιών της Αστυνομίας, οι οποίες άφησαν σκιές γύρω από μέλος της ΑΑΔΙΠΑ. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ανεξάρτητη Αρχή που διερευνά καταγγελίες σε βάρος των μελών της Δύναμης τέθηκε υπό αμφισβήτηση ως προς τον ρόλο της, αφού κατά καιρούς, αφέθηκαν σκιές σε σχέση με την αμεροληψία της και κατά πόσο ενεργεί με ίσο τρόπο έναντι των αστυνομικών από τα χαμηλά και τα υψηλά δώματα της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται, πως πέρυσι, ήρθε ξανά στη δημοσιότητα μέσω της συντεχνίας Ισότητας, πως εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα ποινικών ανακριτών, πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας που καταγγέλθηκε κατά το παρελθόν πως«έκλεψε τυφλό λαχειοπώλη για 1000 ευρώ», ενώ διέρρευσε βίντεο όπου ο πρόεδρος της Αρχής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε Αρχηγό της Δύναμης αναφορικά με τις έρευνες σε βάρος μελών για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, όπου μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Πασχαλίδης, ακούγεται να λέει «όπως μου είπες, είπα τα», «θα κόψω το βήχα» και «ότι θέλεις πιάννε με».

Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς από αστυνομικούς, αναμφίβολα πλήττουν την Αρχή και εγείρουν ερωτήματα, ειδικότερα ως προς την ανεξαρτησία, δεδομένου πως τα περισσότερα άτομα που περιλαμβάνει η λίστα των ποινικών ανακριτικών προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας.

Σημειώνεται, πως στηνεπίσημη σελίδα της Αρχής, δεν δημοσιεύεται ο κατάλογος με τους ανακριτές, ούτε οι αποφάσεις της, ενώ η τελευταία ετήσια έκθεση που υπάρχει δημοσιευμένη, είναι του 2019.

Από «κατηγορούμενος» για ποινικά... ποινικός ανακριτής

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως το γεγονός ότι μέλος της ΑΑΔΙΠΑ είναι συγγενής με πρόσωπο που συνελήφθη και καταδικάστηκε για ναρκωτικά, δεν καθιστά ένοχο τον ίδιο, αφού μπορεί να ισχυριστεί από την πλευρά του πως δεν έχει οποιαδήποτε επαφή μαζί του. Από την άλλη, μπορεί να πει κάποιος πως από την στιγμή που το μέλος της Αρχής που στο παρελθόν καταγγέλθηκε για κλοπή από τυφλό λαχειοπώλη, δεν καταδικάστηκε από Δικαστήριο, συνεπώς όλοι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Ωστόσο, στην εξίσωση μπαίνει μια απόφαση Δικαστηρίου, εναντίον πρώην αξιωματικού της Αστυνομίας, που όπως αποδείχθηκε, σε βάρος του είχαν προκύψει ποινικά αδικήματα, ωστόσο ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, είχε αποφασίσει να μην ασκήσει ποινικές διώξεις. Πέραν όμως τούτου, μόλις πριν από μερικούς μήνες, στα πλαίσια αγωγής και δέκα χρόνια μετά, αποκαλύφθηκε πως το τότε πόρισμα που είχε διεξαχθεί από ποινικούς ανακριτές, εντόπιζε ποινικά αδικήματα σε βάρος του εν λόγω ανώτερου αξιωματικού. Ωστόσο σήμερα, ο εν λόγω αξιωματικός βρίσκεται στη λίστα των ποινικών ανακριτών και διερευνά πιθανά ποινικά αδικήματα σε βάρος άλλων αστυνομικών.

Όπως καταγγέλλεται από αστυνομικούς, ο εν λόγω αξιωματικός εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα των ποινικών ανακριτών της ΑΑΔΙΠΑ, ακόμα και μετά την απόφαση, ενώ μας αναφέρθηκε πως το τελευταίο διάστημα λάμβανε καταθέσεις από αστυνομικούς στα πλαίσια διερευνώμενης υπόθεσης.

Σε σχέση με τα όσα καταγράφει η απόφαση των 87 σελίδων, κατά το 2013 είχαν διοριστεί ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές ώστε να διερευνήσουν ένα σκάνδαλο που βρισκόταν τότε στο απόγειο του και απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη. Οι ανακριτές υπέδειξαν ποινικά αδικήματα σε βάρος τεσσάρων προσώπων, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, που καταγγέλλεται πως μέχρι σήμερα αναλαμβάνει έρευνες της ΑΑΔΙΠΑ.

Έδειξε παρεμπόδιση έρευνας και αλλότρια κίνητρα

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την απόφαση του Δικαστηρίου, είναι όταν τότε είχε γίνει σχετική καταγγελία στην ΑΑΔΙΠΑ, η οποία ωστόσο διακόπηκε, καθώς ο υπό αναφορά ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας αρνείτο να συνεργαστεί, λέγοντας μάλιστα πως η Ανεξάρτητη Αρχή δεν είχε δικαιοδοσία να διερευνήσει υπαλλήλους της υπηρεσίας που βρισκόταν και ο ίδιος κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Παράλληλα, το Δικαστήριο στην απόφαση του ανέφερε πως ο πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας, που συμμετείχε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αστυνομικών, στα πλαίσια της έρευνας κατά υφιστάμενου του, επηρέασε την αστυνομική έρευνα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «Ήταν ιεραρχικά ανώτερος, ακόμα και από τον επικεφαλής της Ανακριτικής Ομάδας. Συμμετείχε, δε, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αστυνομικών, με ό,τι τούτο σήμαινε για το πως οι υφιστάμενοί του, μέλη της Ανακριτικής Ομάδας, τον αντίκριζαν. Έχοντας πτυχίο νομικής και εμπειρία διερεύνησης αστυνομικών υποθέσεων, είναι πιο πιθανόν παρά όχι, στη βάση της μαρτυρίας που άκουσα, να επηρέασε τον τρόπο διεξαγωγής της αστυνομικής ανάκρισης τόσο, ώστε να καταστήσει αυτήν εγγενώς πλημμελή».

Παράλληλα στην απόφαση γίνεται λόγος για επιλεκτικότητα σε αποφάσεις που είχε λάβει ο πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας, ενώ «έδιδε οδηγίες σε σχέση με ποιους θα μπορούσε να ανακρίνει η Ανακριτική Ομάδα».

Επίσης, ένα άλλο σημείο που υποδεικνύει η συγκεκριμένη απόφαση, είναι ότι το υπό αναφορά άτομα δεν επέτρεπε στους ποινικούς ανακριτές να λάβουν καταθέσεις από πρόσωπα του τμήματος του, κάτι που όπως υπέδειξε το Δικαστήριο, σημαίνει «μη πρόσβαση των ποινικών ανακριτών στη σκηνή των αδικημάτων».

Καταληκτικά, το Δικαστήριο στη βάση της μαρτυρίας που κατατέθηκε ενώπιον του, ανέφερε πως ο αξιωματικός λειτούργησε με αλλότρια κίνητρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το κίνητρο ή ελατήριο του ήταν άλλο από την προσαγωγή των πραγματικών υπόπτων και ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης».

Σημειώνεται, πως το Δικαστήριο, καταδικάζει την ΚΔ σε αποζημιώσεις περίπου 100 χιλιάδων ευρώ.

Πώς απαντά η ΑΑΔΙΠΑ

Παρά τα όσα καταγράφονται στην απόφαση, αυτό που καταγγέλλεται σήμερα, είναι πως ακόμα και μετά από αυτή, ο πρώην ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, στον οποίο αποδίδονται μεταξύ άλλων κακοβουλία και παρέμβαση στις έρευνες, ενώ άλλο πόρισμα που διεξήχθη έδειξε σε βάρος του ποινικά αδικήματα, εντούτοις σήμερα βρίσκεται στη λίστα των ποινικών ανακριτών.

Κληθείς ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέας Πασχαλίδης, να τοποθετηθεί σε σχέση τον εν λόγω ποινικό ανακριτή, δεν θέλησε να σχολιάσει, αναφέροντας πως εάν επιθυμούμε απάντηση, τότε θα πρέπει να αποσταλεί επιστολή με το ερώτημα, ώστε να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής της Αρχής, προκειμένου να εξεταστεί η απάντηση.

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες για την συγγένεια μέλους της ΑΑΔΙΠΑ με άτομο του οργανωμένου εγκλήματος, όπως ισχυρίστηκε η Ισότητα, η Αρχή σε ανακοίνωση της ανέφερε πως «ουδέποτε τέθηκε υπόψιν της επιτροπής ένας τέτοιος ισχυρισμός ή καταγγελία για να την εξετάσει ή/και να πράξει τα δέοντα, ενώ ανέφερε πως «οι Αστυνομικές Αρχές, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ουδέποτε έχουν πληροφορήσει ή ενημερώσει την ΑΑΔΙΠΑ σε σχέση με οποιαδήποτε ισχυριζόμενη εγκληματική συμπεριφορά προσώπου, το οποίο είχε συγγένεια με οποιοδήποτε μέλος της ΑΑΔΙΠΑ».

Σε ότι αφορά τον πρώην ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας, η Συντεχνία Ισότητα επιβεβαίωσε πως ο εν λόγω πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας σήμερα είναι ποινικός ανακριτής της ΑΑΔΙΠΑ και υπάρχει η σχετική απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ ο πρόεδρος της Συντεχνίας, ζήτησε όπως το σημερινό Συμβούλιο της Αρχής, υποβάλει την παραίτηση του.

Δειτε Επισης

Καταδικάστηκε με πρόστιμο εταιρεία για τον θάνατο εργαζόμενου-Άνοιξε η θύρα ανυψωτικού και έπεσε στο κενό
Άκαρπες οι έρευνες μετά τον εντοπισμό ανθρώπινου μέλους στη Λάρα
Ανασύρθηκε η σορός του Ραϊσί και των άλλων επιβατών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου
Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-Έρευνες Αστυνομίας για τον αποστολέα
Βία στα σχολεία και στελέχωση των ΚΙΕ θέτουν ενώπιον Χριστοδουλίδη οι καθηγητές
Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί
Νεκροί και επίσημα ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν-Εικόνες από τη συντριβή του ελικοπτέρου
Συνελήφθη 44χρονος για κλοπή πορτοφολιού από υπεραγορά
Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί
Επαναρχίζουν οι έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπινου μέλους στην παραλία της Λάρας