Κατοικία φροντίδας για Άτομα με Αυτισμό εγκαινίασε η Υφ. Πρόνοιας

Την έναρξη του προγράμματος παροχής υπηρεσιών υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση, που θα υλοποιηθεί από την Mη Κυβερνητική Οργάνωση «Voice for Autism», εγκαινίασε σήμερα η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου.

Κατά τον χαιρετισμό της, η κ. Ευαγγέλου είπε ότι «με ιδιαίτερη χαρά προσθέτουμε μία επιπλέον κατοικία που θα εξυπηρετεί προς το παρόν τρία άτομα και βρίσκεται στα σκαριά και δεύτερη», μετά τη λειτουργία εννέα κατοικιών και επτά ατομικών προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών στήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση, στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία Κατοικιών/ Προγραμμάτων Υποστηριζόμενης Διαβίωσης».

Η Υφυπουργός σημείωσε ότι οι εννέα κατοικίες που ήδη λειτουργούν, εξυπηρετούν 51 άτομα με αναπηρίες.

«Ο αριθμός των κατοικιών αυτών, αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου σύντομα, καθότι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης προσφορών για υλοποίηση επιπλέον προγραμμάτων», πρόσθεσε η κ. Ευαγγέλου.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αγορά 5 κατοικιών, οι οποίες θα ανεγερθούν από τον ΚΟΑΓ, θα αγοραστούν από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών θα ανατεθεί σε αναδόχους του ιδιωτικού τομέα μέσα από δημόσιο διαγωνισμό. «Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί πλήρως μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, με προϋπολογισμό 2,4 εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε.

Η κ. Ευαγγέλου εξήγησε ότι η ανάγκη για δημιουργία κατοικιών ανεξάρτητης διαβίωσης, κρίθηκε αναγκαία μετά από μελέτη που πραγματοποίησε το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, που εντόπισε νεαρά άτομα με νοητική αναπηρία ή αυτισμό που διέμεναν είτε σε ιδρυματικές δομές είτε σε στέγες ευγηρίας είτε σε περιβάλλοντα μη επαρκώς υποστηρικτικά.

«Διαπιστώθηκε η ανάγκη για τη λειτουργία κατοικιών και προγραμμάτων υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση με ένταξη ατόμων υψηλού κινδύνου για να αποφευχθεί η ιδρυματοποίηση, αλλά και ο κοινωνικός αποκλεισμός», εξήγησε η κ. Ευαγγέλου.

Πρόσθεσε ότι «τα άτομα εξυπηρετούνται από δική τους επιλογή και μετά από αίτηση των ιδίων και έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας, στήριξης, εκπαίδευσης, αποκατάστασης, συνοδείας, δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και άλλων υπηρεσιών κοινωνικής ενσωμάτωσης».

Εξήγησε, επίσης, ότι οι υπηρεσίες υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες, ώστε να έχουν τα ίδια έλεγχο του τρόπου ζωής τους και να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες, δυνατότητες και ελεύθερες επιλογές του καθενός.

Εξήγησε, ακόμα, ότι το έργο «Δημιουργία Κατοικιών/ Προγραμμάτων Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» συγχρηματοδοτείται κατά 60% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ στο πλαίσιο του προγράμματος ΘΑλΕΙΑ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό €20 εκ.

Η κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι το έργο υλοποιείται έχοντας ως πρωταρχικό και βασικότερο στόχο τα άτομα με αναπηρίες να μπορούν να έχουν το δικό τους σπίτι, μέσα στο οποίο θα διαβιούν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, το οποίο έχει ανατεθεί μέσω διαγωνισμού στη μη κυβερνητική οργάνωση «Voice for Autism» που δραστηριοποιείται με επιτυχία στην παροχή στήριξης προς τα άτομα με αυτισμό», είπε η Υφυπουργός, αναφέροντας ότι η οργάνωση ιδρύθηκε από μια ομάδα εθελοντών που περιλαμβάνει μητέρες ενήλικων ατόμων με αυτισμό και επαγγελματίες στους τομείς της ειδικής εκπαίδευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εθελοντικής δράσης.

Η Υφυπουργός ανέφερε ότι η ΜΚΟ “Voice for Autism” συμμετέχει και στην Εθνική Στρατηγική για τον Αυτισμό, μέσω της οποίας η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει ολιστικά όλα τα θέματα που αφορούν τα άτομα αυτά, σύμφωνα με την κ. Ευαγγέλου.

«Σας διαβεβαιώνω ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σας, έτσι ώστε μέσα από συνέργειες να επιτύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλα τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και ευρύτερα για όλους όσοι χρειάζονται την στήριξή μας, για μια συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 33 αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Άλλοι 207 επαναπατρίστηκαν
Ο πράκτορας πίσω από το σχεδιαζόμενο χτύπημα στην Κύπρο, το προφίλ των δύο συλληφθέντων και οι στόχοι
Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου
Συνεχίζει την απεργία πείνας η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης-Για οκτώ χρόνια δεν είδε τα παιδιά της
«Θα ξαναχορέψουμε»-To τατουάζ της 21χρονης Mia που απήχθη από τη Χαμάς στο φεστιβάλ
Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Απίστευτο περιστατικό στην Ελλάδα-Πήγε για λιποαναρρόφηση και έφυγε με παραμορφωμένες γάμπες
Σφοδρές μάχες στην νότια Γάζα, φόβοι για τους αμάχους κοντά στη Χαν Γιουνίς
Σε επ’ αόριστον αποχή από υπερωρίες οι ταχυδρομικοί διανομείς της «Ισότητας»
Οδηγοί που έτρεχαν, μεθυσμένοι και με το κινητό στο χέρι-500 καταγγελίες από την Αστυνομία