Απαντά για τις «ανέσεις» του νέου κτιρίου η Νομική Υπηρεσία-Επανέρχεται ο Ελεγκτής

Ανακοίνωση αναφορικά με το πολύκροτο ζήτημα του νέου κτιρίου της εξέδωσε η Νομική Υπηρεσία, η οποία απάντησε στις αναφορές για υπερβολικές «ανέσεις», λέγοντας ότι ο ισχυρισμός είναι ανυπόστατος και αήθης διότι, μεταξύ άλλων, η εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη ημερομηνία αφυπηρέτησης του νυν Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας είναι προγενέστερη της ημερομηνίας αναμενόμενης παράδοσης του έργου και δεν θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει. Ζήτησε, επίσης, από την Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο έργο. Λίγη ώρα αργότερα επανήλθε και η Ελεγκτική Υπηρεσία, επαναλαμβάνοντας τη θέση της για το ζήτημα και προειδοποιώντας ότι θα εξεταστεί ποιος είχε την ευθύνη για τον σπάταλο σχεδιασμό.

Στην ανακοίνωση, λαμβανομένου υπόψιν ότι συνεχίζει να γίνεται από ορισμένους παραπλανητική πληροφόρηση για τον σχεδιασμό, τις προδιαγραφές και τη χρονική μετάθεση της ανέγερσης του νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας (Διαγωνισμός υπό τον τίτλο «Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας» με αρ. διαγ. Α/1/2023(Ε), η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας αναφέρει τα ακόλουθα:

Οι προδιαγραφές και το μέγεθος (εμβαδό σε τετραγωνικά μέτρα) των γραφειακών και άλλων χώρων του κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας ετοιμάστηκαν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων («ΤΔΕ») του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ως το κατά τον νόμο αρμόδιο κυβερνητικό Τμήμα που σχεδιάζει και επιβλέπει την υλοποίηση των κυβερνητικών αναπτυξιακών Έργων. Εξ ου και όλη η σχετική αλληλογραφία για το σχετικό θέμα, ήταν μεταξύ του ΤΔΕ και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αφού, αμφότεροι, γνωρίζουν ότι δεν αναμένεται από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας ο σχολιασμός των οποιωνδήποτε υπό συζήτηση θεμάτων.

Το ΤΔΕ απάντησε γραπτώς και λεπτομερώς σε όλες τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή με επιστολή ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2023, η οποία και μας κοινοποιήθηκε.

Ειδικότερα και ως αυτολεξεί αναγράφεται στην πιο πάνω επιστολή του Αν. Διευθυντή ΤΔΕ προς τον Γενικό Ελεγκτή, το κτηριολογικό πρόγραμμα που συμπεριλήφθηκε στα έγγραφα του υπό αναφορά διαγωνισμού «ετοιμάστηκε σύμφωνα με όλες τις σχετικές νομοθεσίες, κανονισμούς, πρότυπα και εγκυκλίους, με γνώμονα τη σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, με ελάχιστες επιπτώσεις και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού.» Το κτηριολογικό πρόγραμμα έτυχε επίσης έγκρισης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία, ως οι αρμόδιες Υπηρεσίες/Τμήματα για θέματα πυρασφάλειας και ασφάλειας. Έγκρισης έτυχε επίσης από την Εθνική Αρχή Ασφαλείας, τον Δήμο Λευκωσίας, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Σε σχέση με την Μελέτη Εκτίμησης στο Περιβάλλον, το ΤΔΕ αναφέρει στην εν λόγω επιστολή του ότι, σε όλες τις περιπτώσεις που ένα έργο του Δημοσίου προωθείται με τη μέθοδο Μελέτη – Κατασκευή – Συντήρηση, η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον υποβάλλεται ως αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας προσφορών και ότι στο συγκεκριμένο έργο, ο εργολάβος θα ετοίμαζε τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον βάσει των προμελετών που θα δημοσίευε.

Πέραν του περιεχομένου της εν λόγω επιστολής, τονίζεται ακόμη πως ο ισχυρισμός έστω, ότι, προσωπικά ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αιτήθηκε υπέρμετρων ανέσεων για το Γραφείο του στο νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας είναι και ανυπόστατος και αήθης διότι, μεταξύ άλλων, η εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη ημερομηνία αφυπηρέτησης του νυν Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας είναι προγενέστερη της ημερομηνίας αναμενόμενης παράδοσης του έργου και άρα, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσε, ούτως ή άλλως, να το χρησιμοποιήσει προσωπικά.

Εν κατακλείδι και ανεξάρτητα των πιο πάνω, επανατονίζεται αφενός, ο νευραλγικός ρόλος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας που στηρίζει καθημερινά κι ανελλιπώς το σύνολο της δημόσιας διοίκησης με την παροχή υπηρεσιών εντός κι εκτός των Δικαστηρίων και αφετέρου, η απόλυτη αναγκαιότητα συστέγασης όλων των Τομέων της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο, που θα εξυπηρετεί τις οικονομίες κλίμακας και θα εξοικονομεί πόρους, οικονομικούς και μη.

Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας σέβεται την ανάγκη για δημοσιονομική περισυλλογή, την οποία η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέρει ως αιτία για τη χρονική μετάθεση της ανέγερσης του νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας, θεωρεί ωστόσο ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην υλοποίηση κατασκευής του έργου το συντομότερο δυνατόν.

Ακολούθως, σε ανάρτησή της, η Ελεγκτική Υπηρεσία δήλωσε πως παραμένει στη θέση ότι «ο διαγωνισμός για το κτήριο της ΝΥ δεν μπορούσε νόμιμα να προκηρυχθεί προτού εγκριθεί με τον καθορισμένο τρόπο η περιβαλλοντική πτυχή». Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι «ο σχεδιασμός ήταν σπάταλος και υπερβολικός. Ποιος είχε την ευθύνη για τούτο θα εξεταστεί».

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 33 αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Άλλοι 207 επαναπατρίστηκαν
Ο πράκτορας πίσω από το σχεδιαζόμενο χτύπημα στην Κύπρο, το προφίλ των δύο συλληφθέντων και οι στόχοι
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης
Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Συνελήφθη 27χρονη που παρουσίαζε πλαστή ελληνική ταυτότητα για να συνεχίσει να εργάζεται
Οδηγοί που έτρεχαν, μεθυσμένοι και με το κινητό στο χέρι-500 καταγγελίες από την Αστυνομία
Σε εγρήγορση η ΚΔ για μέτρα ασφαλείας ενόψει εορτών-Περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους υψηλού κινδύνου
Πήγαινε σε καταστήματα και έφευγε χωρίς να πληρώσει-Συνελήφθη 41χρονος
Ψάχνουν μαρτυρίες για το εάν ο 17χρονος έκανε χρήση της διάβασης πεζών-Δεν συνελήφθη ο οδηγός
Τους έταζε οχήματα από το εξωτερικό και δεν τους τα παρέδιδε ποτέ-Απέσπασε χιλιάδες ευρώ από πολίτες