Διαμαρτυρίες Τορέ για την επίσκεψη και τις δηλώσεις της Μέτσολα στην Κύπρο

Έντονη διαμαρτυρία «για την επίσκεψη και τις αβάσιμες δηλώσεις» της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα χθες, για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο «πρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ λέγοντας ότι η επέτειος της Κυπριακής Δημοκρατίας «που με την βία των όπλων κατέλαβαν οι Ε/κ το 1963, ιδρύθηκε στις 16 Αυγούστου, αλλά οι Ε/κ την γιορτάζουν την 1η Οκτωβρίου».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τορέ υποστήριξε πως αποδείχθηκε πως η Πρόεδρος του ΕΚ, κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πως έχει μεροληπτική στάση, αφού αγνόησε την ύπαρξη του ψευδοκράτους. «Αυτή η μεροληπτική στάση της κ. Μετσόλα θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του οποίου είναι Πρόεδρος, το οποίο ισχυρίζεται ότι δίνει σημασία στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία» είπε.

Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Τορέ, οι δηλώσεις της κ. Μετσόλα στη συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την ανειλικρίνεια των ευρωπαϊκών θεσμών. Ενώ υφίσταται το γεγονός της ύπαρξης δύο κρατών, δύο χωριστών αυτοδιοικούμενων λαών στο νησί είναι προφανές ότι η παράνομη μονομερής αποδοχή της ε/κ διοίκησης της Νότιας Κύπρου» - όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία - «στην ΕΕ και η μεταχείριση των Ε/κ ως μοναδικών εκπροσώπων του νησιού, είναι οι μόνοι λόγοι για την τρέχουσα κατάσταση στο νησί».

Ο «πρόεδρος της βουλής» πρόσθεσε ότι προσδοκία του από την Πρόεδρο του ΕΚ είναι ότι θα κρατήσει μια «πιο αμερόληπτη και ισορροπημένη» στάση στο Κυπριακό, τηρώντας τις αξίες που εκπροσωπεί και αντί να ενεργεί ως εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς - όπως ισχυρίστηκε - θα στείλει σε αυτή μήνυμα κυριαρχικής ισότητας και ίσων διεθνών σχέσεων στο πλαίσιο των εγγενών δικαιωμάτων του τ/κ «λαού», σύμφωνα με την τρέχουσα πραγματικότητα στο νησί. Ο κ. Τορέ είπε ότι αναμένει από την κ. Μέτσολα να ενθαρρύνει τους Ε/κ να αποδεχτούν την πρόταση της τ/κ πλευράς για λύση δύο κρατών.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της ΚΔ για Great Sea Interconnector-Στα 100 εκ. το ποσό που θα καταβάλει
Σ. Στεφάνου: Το σημερινό στάτους κβο απειλεί το μέλλον του κυπριακού λαού
Times: Ο ρόλος του HB στη θαλάσσια παροχή βοήθειας στη Γάζα και στη μελλοντική διοίκηση
Την θέση για από κοινού αξιοποίηση των φυσικών πόρων επανέλαβε ο Τατάρ
Η πιθανή κατάχρηση δημοσίων πόρων αποδεικνύει απόσταση από κράτος δικαίου, υποστηρίζει το ΒΟΛΤ
Κ. Λετυμπιώτης: Η θέλησή μας για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη Μητσοτάκη μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
Ε. Ταταρ: Υπάρχουν σπέκουλες για τις πώλησης περιουσιών σε Ισραηλινούς
Σ. Στεφάνου: ​​​​​​​Αχρείαστα τα χρονοδιαγράμματα αν συνεχιστούν διαπραγματεύσεις επί πλαισίου Γκουτέρες
Στηρίζει το αίτημα των συντεχνιών για χαμηλόμισθους ο ΔΗΣΥ