Ψάχνουν τον Νόμο για λουκέτο στα πάρανομα γραφεία κηδειών-Οκτώ ενώπιον της Δικαιοσύνης

Διαχρονικό και άλυτο παραμένει το πρόβλημα που διατηρείται ακόμη με τη λειτουργία των παράνομων γραφείων κηδειών, καθώς από τη μια η ελλιπής Νομοθεσία που υφίσταται και από την άλλη οι ποινές χάδι που υπάρχουν, δίνουν το δικαίωμα στον κάθε ερασιτέχνη να οικειοποιείται το επάγγελμα του λειτουργού γραφείων κηδειών και ταριχευτών, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Την ίδια ώρα που το Υπουργείο Εσωτερικών, επεξεργάζεται τροποποίηση της Νομοθεσίας με την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών και τη δυνατότητα να μπαίνει λουκέτο στα παράνομα υποστατικά που παρέχουν υπηρεσίες κηδείας, οι επαγγελματίες αδειούχοι λειτουργοί των γραφείων κηδειών δυσφορούν, καθώς βλέπουν να κυκλοφορούν ανάμεσά τους αρκετοί παράνομοι που ξεγελούν ανυποψίαστους πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση πένθους.

Αξιοσημείωτο πάντως, είναι το γεγονός πως κατά τα τελευταία δυο χρόνια έχουν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, συνολικά οκτώ υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, στη Λευκωσία εκδικάστηκαν τέσσερις υποθέσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, στη Λάρνακα εκδικάστηκε μια υπόθεση και επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ έχουν καταχωρηθεί ακόμη δύο υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν και τέλος στην Πάφο διερευνάται υπόθεση εναντίον παράνομου γραφείου κηδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως και ο έφορος γραφείων κηδειών και εγγραφής λειτουργών κηδειών, στα πλαίσια των καθηκόντων τους έχουν προβεί σε σωρεία ενεργειών και διαβημάτων για την καταπολέμηση της λειτουργίας παράνομων γραφείων και της παροχής υπηρεσιών κηδείας από μη αδειοδοτημένα πρόσωπα, ενώ παράλληλα το Υπουργείο, έχει ενημερώσει ήδη τον Αρχηγό για συγκεκριμένες περιπτώσεις γραφείων κηδειών που λειτουργούν παράνομα και δεν κατέχουν μάλιστα σχετική άδεια λειτουργίας η οποία προβλέπεται από την Νομοθεσία.

Επιπρόσθετα, μετά από επιστολή προς το Τμήμα Πολεοδομίας, αυτό με τη σειρά του κάλεσε τους Επαρχιακούς Λειτουργούς, όπως προβούν σε ελέγχους των καταγγελθέντων υποστατικών και ενημερώσουν για τα ευρήματα των ελέγχων αυτών. Η ενημέρωση που έχει λάβει ωστόσο το Υπουργείο, είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη δοθεί ειδοποιήσεις επιβολής προστίμων, κατεδάφισης αυθαίρετων οικοδομών και τερματισμού της χωρίς σχετική άδεια, χρήσης υποστατικών ως γραφεία κηδειών.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι πέραν από τις οκτώ υποθέσεις που οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο Έφορος Γραφείων Κηδειών, έχει ήδη δώσει τρείς φορές κατάθεση στις αστυνομικές Αρχές αναφορικά με τη διερεύνηση παροχής υπηρεσιών κηδείας από μη αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών και μη εγγεγραμμένους λειτουργούς κηδειών.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε ποινικές διώξεις των παρανομούντων και έχουν εκδοθεί ήδη και αποφάσεις Δικαστηρίων, εντούτοις τα εν λόγω πρόσωπα και γραφεία συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, αφού οι ποινές που προνοούνται στη Νομοθεσία δεν είναι αποτρεπτικές, καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα στο Συμβούλιο ή στον Έφορο να τερματίσουν την παράνομη λειτουργία των γραφείων αυτών με το κλείσιμο των υποστατικών.

«Γνωρίζουμε αρκετά παράνομα γραφεία που παρουσιάζονται ως νόμιμα»

Στο απροχώρητο χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στον επαγγελματικό τους κλάδο οι νόμιμοι λειτουργοί γραφείων κηδειών, καθώς βλέπουν από τη μία την παρανομία να υφίσταται, αλλά και από την άλλη τις ποινές χάδι που δεν είναι αποτρεπτικές μέσα από τη Νομοθεσία που υπάρχει.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Λειτουργών Κηδειών, «εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου ακούμε για τροποποίηση της Νομοθεσίας, αλλά αρκετοί δυστυχώς συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα. Επίσης, σημαντικό ερώτημα που προκύπτει, είναι έως ότου τροποποιηθεί η Νομοθεσία, πρέπει να υπάρχουν αυτές οι παρανομίες ανάμεσά μας; Πρέπει να οριστούν κάποιοι κανόνες άμεσα, όπως γινόταν για παράδειγμα με τον κορωνοϊό με διάφορα διατάγματα, που δεν χρειάστηκαν να περάσουν από Βουλή».

Ο Νόμος πάντως, αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται να λειτουργούν τα γραφεία κηδειών, χωρίς άδεια. Τότε, όπως τόνισε ο λειτουργός, «πρέπει να βγαίνει ένταλμα αναστολής εργασιών σε ένα παράνομο γραφείο, καθώς εμπίπτουν ζητήματα υγιεινής και φοροδιαφυγής, αφού δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Υπάρχουν τόσοι τρόποι για να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα, αλλά δυστυχώς, βρισκόμαστε στο περίμενε της Νομοθεσίας».

Μάλιστα, οι επαγγελματίες λειτουργοί, φαίνεται να γνωρίζουν αρκετά παράνομα γραφεία που συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και μάλιστα αυτά, παρουσιάζονται ως νόμιμα σήμερα. «Εμείς από την πλευρά μας, δώσαμε τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στους αρμόδιους, μέχρι και σε βουλευτές, λέγοντας τους ότι αυτές οι ποινές που προνοούνται δεν είναι αποτρεπτικές και πρέπει να δώσουν δικαίωμα στην Αστυνομία για αναστολή εργασιών αυτών των γραφείων που λειτουργούν παράνομα».

Σημειώνεται πάντως, ότι στην παρούσα φάση, εκκρεμεί η συνεδρία του Συμβουλίου Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών στην οποία θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η τροποποίηση της Νομοθεσίας για την αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται στους παρανομούντες.

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση