Ψηφίστηκε νόμος για αίτηση καθορισμού τιμής από παράλληλους εισαγωγείς φαρμάκων

Η Βουλή υιοθέτησε σε νόμο νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων να υποβάλλουν αίτηση για καθορισμό μέγιστης χονδρικής ή λιανικής τιμής.

Πρόκειται για τον «Περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022». 

Στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας αναφέρεται ότι σκοπός είναι η τροποποίηση του περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων να υποβάλλουν αίτηση για καθορισμό μέγιστης χονδρικής ή λιανικής τιμής.

Εισάγεται επίσης πρόνοια, ώστε, σε περίπτωση κένωσης της θέσης μέλους της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων πριν από τη λήξη της θητείας του, ο διορισμός του νέου μέλους να διαρκεί για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους του οποίου η θέση κενώθηκε.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε ότι είναι μια πολύ σημαντική τροποποίηση αφού θα δώσουμε το δικαίωμα σε κάποιους ασθενείς  οι οποίοι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν αυτά τα καινοτόμα και σπάνια φάρμακα στην αγορά, αυτή τη στιγμή να τα εντοπίζουν πιο εύκολα.

Είναι σημαντικό το νομοσχέδιο για αυτούς που υποφέρουν από κάποιες σπάνιες ασθένειες, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αυτού ερχόμαστε να συμπληρώσουμε ένα κενό όσον αφορά τα φάρμακα με την παράλληλη εισαγωγή φαρμάκων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε η τιμή του λαδιού και άλλων προϊόντων-Τι καταγράφει το παρατηρητήριο τιμών
Ανοικτά του Παραλιμνίου σημειώθηκε η σεισμική δόνηση-Αισθητή σε διάφορες περιοχές της Κύπρου
Ανακοίνωση της Hermes Airport για όσους θα ταξιδέψουν-«Το κοινό να προσέρχεται τουλάχιστον τρεις ώρες πριν την πτήση»
Δίωρη απροειδοποίητη απεργία πραγματοποίησαν οι οδηγοί λεωφορείων στη Λάρνακα
Σεισμική δόνηση στην Κύπρο-Έγινε αισθητή στη Λάρνακα
Μονή Σινά και επίθεση σε εκκλησία στη Δαμασκό στο επίκεντρο της Συνόδου-Τρεις ανακοινώσεις, ούτε λέξη για Τυχικό
Προωθεί ποινικές διώξεις για τα €25 εκατομμύρια εταιρείας Αμπράμοβιτς ο Έφορος Φορολογίας
Μειωμένες ποσότητες νερού στη Λευκωσία λόγω εργασιών-«Αποφύγετε τη σπατάλη για να διατηρηθεί η επάρκεια»
Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός Ισραηλινών μέσω του λιμανιού Λεμεσού
Επιστολή Τυχικού σε Αρχιεπίσκοπο-«Παραμένω ο κανονικός Μητροπολίτης Πάφου, δεν υπάρχει τελεσίδικη καταδίκη»