Λαβρόφ: Η Ρωσία έτοιμη να συζητήσει πρόταση Τουρκίας για εγγυήσεις σε Ισραήλ-Παλαιστίνιους

«Αρκετά σοβαρό», χαρακτήρισε τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας σε γενικευμένη περιφερειακή σύγκρουση, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επικρίνοντας τις ΗΠΑ για την πολιτική τους στην περιοχή και αποκαλύπτοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει την τουρκική πρόταση για παροχή εγγυήσεων στις αντιμαχόμενες πλευρές, το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα (σ.σ. της Βραζιλίας στο ΣΑ του ΟΗΕ), που ζητούσε διακοπή κάθε εχθροπραξίας και έναρξη επίλυσης των ανθρωπιστικών ζητημάτων. Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ έδειξαν ότι δεν είναι έτοιμες να ζητήσουν εκεχειρία, κατάπαυση του πυρός. Αν είναι έτσι, τότε εκείνοι μάλλον έχουν ως αφετηρία τους ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί», είπε ο Ρώσος Υπουργός μετά από τις συνομιλίες του με την ηγεσία της Β. Κορέας στην Πιον-Γιανγκ, όπου βρέθηκε με την ευκαιρία των 75 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Μου είναι δύσκολο να κρίνω ποιοι στόχοι ωστόσο επιδιώκονται. Παρακολουθούμε προσπάθειες να φορτώσουν ξανά τα πάντα στο Ιράν. Τις θεωρούμε αρκετά προκλητικές. Πολύ περισσότερο, που η ιρανική ηγεσία τηρεί υπεύθυνη, ισορροπημένη θέση και ζητά να αποτραπεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή, τις γειτονικές χώρες», είπε. «Θα επιδιώξουμε ακριβώς αυτό στις επαφές μας και με τους Παλαιστίνιους και άλλους Άραβες συναδέλφους, και με τους Ισραηλινούς», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή που απειλεί τη Λωρίδα της Γάζας και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν εκεί», ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε κάθε προσπάθεια που επιδιώκει την κατάπαυση του πυρός.

Εξέφρασε επιφυλάξεις αν θα είχε αποτελέσματα μόνο ένα ψήφισμα του ΣΑ, γι’ αυτό, είπε, και η διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες χώρες θα συνεχιστεί. «Η Αίγυπτος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία. Όλοι θα θέλαμε να δούμε αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας. Θα υπάρξουν επαφές τις επόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα καταστεί σαφές πόσο ρεαλιστικό είναι να περιμένουμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο Σ. Λαβρόφ υπενθύμισε ότι υπήρχε μηχανισμός, που διασφάλιζε μια σταθερή διαδικασία συνομιλιών, ήταν το “κουαρτέτο” των διεθνών μεσολαβητών (Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ)», όμως τα τελευταία χρόνια, «οι Αμερικανοί "ακύρωσαν" αυτό το κουαρτέτο, σταμάτησαν να συνεργάζονται στο πλαίσιό του, προσπαθώντας να μονοπωλήσουν ολόκληρη τη διαπραγματευτική διαδικασία και να την περιορίσουν στην παροχή ασήμαντων οικονομικών υπηρεσιών, βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό, με αντάλλαγμα την άρνηση της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, όπως απαιτεί η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια θλιβερή εμπειρία που δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία της Άγκυρας για παροχή εγγυήσεων στις αντιμαχόμενες πλευρές στο πλαίσιο μιας ειρηνικής διευθέτησης του Παλαιστινιακού, ο Σ. Λαβρόφ σχολίασε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει «κάθε εποικοδομητική πρόταση». Δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή «υποκινείται σαφώς από την επιθυμία να επιτευχθεί αποκλιμάκωση και εξομάλυνση της κατάστασης», γι’ αυτό και η Μόσχα είναι σε επαφή με την Τουρκία μεταξύ άλλων και για το θέμα αυτό, θέλοντας να ακούσει τι ακριβώς εννοεί η τουρκική πλευρά.

«Υποστηρίζουμε ότι οποιαδήποτε προσέγγιση θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των συμφερόντων μεταξύ των μερών και όχι στην επιβολή των συμφερόντων του ενός σε βάρος των άλλων. Μου φαίνεται ότι η τουρκική πρωτοβουλία υπαγορεύεται από την επιθυμία να εξασφαλιστεί μια τέτοια ισορροπία. Θα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στην εξέτασή της», κατέληξε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ Βασίλι Νιμπένζια είχε ανακοινώσει ότι περίπου χίλιοι Ρώσοι υπήκοοι και μέλη των οικογενειών τους έχουν αποκλειστεί στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ τουλάχιστον δύο Ρώσοι πολίτες με διπλή υπηκοότητα είναι μεταξύ των ομήρων, που κρατά η Χαμάς και τουλάχιστον 19 σκοτώθηκαν κατά τη νέα ανάφλεξη του παλαιστινιακού προβλήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η διπλωματική αντεπίθεση του Αλ Τζολάνι-Το σχέδιο του για να τοποθετήσει τη χώρα του στο κέντρο των εξελίξεων
Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Νέες απειλές από τον Βλαντίμιρ Πούτιν-Υποσχέθηκε περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Το ένα δισεκατομμύριο χρήστες, οι κατηγορίες για κατασκοπεία και τα ανοικτά μέτωπα του Tik Tok
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Δαμασκού ο Φιντάν-Με κοστούμι και γραβάτα τον υποδέχθηκε ο Τζολάνι
Το μήνυμα της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στο Μαγδεμβούργο-«Ο André δεν έκανε τίποτα σε κανέναν»
Το φάντασμα της τρομοκρατίας φοβίζει και διχάζει την Ευρώπη-Οι διαφορετικές πολιτικές των κρατών