Ομοφωνία για εγκατάσταση καμερών σε βιομηχανικές περιοχές για τις πυρκαγιές-Ψάχνουν τη φόρμουλα

Προβληματισμό και δυσφορία προκαλεί η κατάσταση η οποία επικρατεί σε αρκετές βιομηχανικές περιοχές όπου εργάζονται εκατοντάδες υπάλληλοι καθημερινώς, καθώς όπως φαίνεται δεν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σε κάποιες ζώνες τεράστια βουνά από σκύβαλα και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να τίθενται σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για να περιοριστούν αυτά τα προβληματικά φαινόμενα, όπως και οι βανδαλισμοί που επίσης λαμβάνουν χώρα σε βιομηχανικές περιοχές, με πρόταση Νόμου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, υπάρχει η εισήγηση όπως να δίνεται η ευχέρεια στους δήμους, ούτως ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν συστήματα παρακολούθησης στις συγκεκριμένες περιοχές, για σκοπούς πρόληψης πυρκαγιών και διαχείρισης περιβαλλοντικών κινδύνων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη και το ολιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ανάμεσα στις εισηγήσεις που υπάρχουν για τη δεύτερη φάση, καθώς η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί, είναι η εγκατάσταση αισθητήρων, αλλά όχι καμερών, σε βιομηχανικές ζώνες και σε συγκεκριμένα σημεία, όπου θα παρακολουθούν την κατάσταση και σε περίπτωση πυρκαγιάς τότε θα ειδοποιείται η Πυροσβεστική.

Κάτι, που επιβεβαίωσε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Μαρδάς, ο οποίος ανέφερε ότι, «μετά τις πυρκαγιές στον Αρακαπά, υπάρχει ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και τώρα είμαστε στη δεύτερη και υπάρχει η εισήγηση για την εγκατάσταση αισθητήρων στις βιομηχανικές ζώνες, σε στρατηγικά σημεία, που θα παρακολουθούν και σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα μπορεί να αντιμετωπιστεί για να μην εξελιχτεί. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τον περί δήμων νόμο, καθώς θα δώσει περισσότερη προστασία στις περιοχές».

Πάντως, όλοι αρμόδιοι φορείς είναι σύμφωνοι με τη συγκεκριμένη πρόταση Νόμου, καθώς θα υπάρχει η πρόληψη για πυρκαγιές στις βιομηχανικές περιοχές, κάτι που ανέφεραν πως θα ήταν σημαντικό να υπάρχει και σε διάφορες κοινότητες. Όπως ανέφερε ο κ. Αντώνης Οικονομίδης, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εσωτερικών, «εμείς δεν έχουμε οποιαδήποτε ένσταση στο ζήτημα, αλλά αντίστοιχη διάταξη πρέπει να μπει και στον περί κοινοτήτων Νόμων και εάν και εφόσον επιβάλλεται να λάβουμε νομοθεσία και για την πρόληψη των δασών, είναι κάτι που πρέπει να το δούμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε επίσης και η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, κα. Στυλιανού, η οποία ανέφερε ότι, «όντως υπάρχει ένα κενό στη Νομοθεσία και εμείς από την πλευρά μας βλέπουμε θετικά αυτή την προσπάθεια, καθώς θα προστατέψει αυτές τις περιοχές από τις πυρκαγιές. Οι κάμερες είναι ένα από τα πράγματα που μπορούν να γίνουν, αλλά δεν είναι το μόνο. Εάν μιλάμε για πρόληψη κινδύνων και πυρκαγιών, πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, για συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να επεκταθεί και στις κοινότητες αυτό το ζήτημα».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, εκφράστηκαν κάποιες ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα που θα καταγράφουν οι συγκεκριμένες κάμερες, με την εκπρόσωπο του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας, να αναφέρει έχουν υποβληθεί προτάσεις για τροποποίηση της πρότασης Νόμου, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα σύμφωνα με τους κανονισμούς. «Σχετικά με τη διαδικασία της εγκατάστασης των καμερών, είναι κάτι που πρέπει να υποβληθεί από τον εκάστοτε δήμο στο γραφείο της Επιτρόπου και πρέπει να πούμε ότι ένα από τα μέτρα είναι η εγκατάσταση των καμερών που θα γίνει να είναι σε χώρους που δεν διέρχονται πρόσωπα που δεν χρειάζεται να παρακολουθούνται».

Απόλυτα σύμφωνη με την πρόταση Νόμου, ήταν και από την πλευρά της και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, η οποία δήλωσε ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι αρκετοί, καθώς υπάρχουν αρκετά σημεία που είναι σκύβαλα μαζεμένα. «Δίνει την ευκαιρία στους δήμους να προχωρήσουν σε αυτή την εγκατάσταση αυτή η Νομοθεσία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο πάρκο Αθαλάσσας βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών με drone, όπου γίνεται χαρτογράφηση και επιτήρηση».

Ως βοηθητικά για τον εντοπισμό των επιτήδειων χαρακτήρισε τα συστήματα παρακολούθησης, η Ένωση Δήμων, καθώς όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπό της, «πρέπει να βρούμε τα άτομα που κάνουν αυτές τις παράνομες απορρίψεις και απώτερος στόχος είναι αυτός. Είναι κάτι που θα ενισχύσει την προστασία των περιοχών, όταν έχουν οι δήμοι στα χέρια τους αυτό το σύστημα, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι με αυτό το Νόμο δεν θα αντικατασταθούν οι αρμοδιότητες του κράτους».

Μόνο θετικά μπορούμε να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε σκοπό έχει την πρόληψη, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, επισημαίνοντας και τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών. Σημείωσε, όμως, ότι εκκρεμεί να εξεταστεί το πως εφαρμόζεται η πρόταση στην υφιστάμενη που αφορά στους Δήμους και τις κοινότητες.

Επίσης, ως πολύ σημαντικό ζήτημα ανέδειξε τη μετατόπιση αρμοδιοτήτων του κράτους στις τοπικές αρχές, χωρίς να τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα εφόδια. «Θα τα δούμε όλα όμως εν καιρώ και όταν ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση», κατέληξε η κ. Νικολάου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων για το εν λόγω θέμα, η κ. Νικολάου ανέφερε ότι και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ έθεσε ερώτημα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, διευκρινίζοντας ότι αναμένονται απαντήσεις σχετικά με αυτό. «Μπορεί η νομοθεσία να μην ορίζει τον τρόπο, αλλά είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση νόμου μαζί με τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρο Παπαδούρη, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι, όπως παρέχεται η εξουσία και η ευχέρεια στις τοπικές αρχές για παρακολούθηση χώρων για σκοπούς πρόληψης βανδαλισμών, έτσι θα πρέπει να γίνεται και για σκοπούς πρόληψης πυρκαγιών αλλά και περιβαλλοντικών κινδύνων.

«Θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο είναι άκρως επιβεβλημένο», είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που ανενόχλητοι απορρίπτουν σκύβαλα, τα οποία είναι εστία πυρκαγιάς και ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν όλες οι βιομηχανικές περιοχές είναι τεράστιος. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, στην περίπτωση της βιομηχανικής περιοχής του Αγίου Σύλα στη Λεμεσό, εφόσον προκύψει πυρκαγιά, υπάρχει ο κίνδυνος να θρηνήσουν χιλιάδες θύματα σε λίγα μόνο λεπτά.

«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και εκτιμώ όλες τις σημερινές θετικές τοποθετήσεις από όλους τους ειδικούς, από όλους τους φορείς», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι οι εισηγητές της πρότασης θα προχωρήσουν σε ελάχιστες αλλαγές και βελτιώσεις, προκειμένου σύντομα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Δειτε Επισης

Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για τη συνάντηση με Ερντογάν ο Πρόεδρος-Μετέφερε την ανάγκη για Τριμερή
Έρευνα Symmetron για Λάρνακα: Επτά μονάδες μπροστά ο Ευαγγελίδης
Με παρατράγουδα η πρεμιέρα της εξεταστικής περιόδου-Φωνές για γραπτό υπερβολικής δυσκολίας
Πώς απαντά το Υπ. Μεταφορών για την εικόνα ντροπής σε στάση λεωφορείου-«Τραγική και απαράδεκτη»
Σε εξέλιξη οι καταθέσεις των μοναχών Ησαΐα και Τιμόθεου ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής
Παρέμβαση Αβέρωφ για Κυπριακό-«Η ηγεσία της χώρας περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή και σχολιαστή»
Βρετανίδα ταξίδεψε στη N. Ζηλανδία για να υποβληθεί σε ευθανασία-«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε έναν γαλήνιο θάνατο»
Τραβά ξανά κόκκινη γραμμή η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση-Ανακριτές από Υπουργικό, «όχι» σε εμπλοκή Εισαγγελίας και Αστυνομίας
Συνεχείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Φεύγουν μαζικά με όποιο μέσο βρουν οι κάτοικοι στη Ράφα
Χειροπέδες σε 66χρονο για εμπρησμό οχήματος στη Λευκωσία