Το αδιέξοδο που οδήγησε σε απεργία τα νοσοκομεία-«Μας κοροϊδεύαν για δύο χρόνια»

Μέχρι το τέρμα είναι αποφασισμένες να το φτάσουν οι συντεχνίες των εργαζομένων που επηρεάζονται από την απόφαση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να προχωρήσει μόνος του, χωρίς να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία για συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες κάνουν αρχή με την οκτάωρη στάση εργασίας που εξήγγειλαν για την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου.

Το φλέγον ζήτημα απασχολεί τις δύο πλευρές τα τελευταία δύο χρόνια, αφού περισσότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι ανήκουν στο δυναμικό του ΟΚΥπΥ μέσα από την υπογραφή προσωπικών συμβολαίων, χωρίς ωστόσο να τους παρέχονται δικαιώματα προσαυξήσεων που θα είχαν, εάν διέθεταν συλλογικές συμβάσεις. Στόχος των συντεχνιών ήταν να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις στη βάση των συμβάσεων που ισχύουν στον δημόσιο τομέα της χώρας μας. Ωστόσο, η τελική απόφαση του ΟΚΥπΥ είναι να διατηρήσει τις προσωπικές συμβάσεις με τους εργαζομένους.

Αυτό που εξόργισε περισσότερο τις συντεχνίες και τις οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσουν με λήψη μέτρων, ήταν το γεγονός πως παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο ΟΚΥπΥ από τον τέως υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, αλλά και την έναρξη του μεταξύ τους διαλόγου δια της ad hoc Επιτροπής που είχε συσταθεί τον Ιανουάριο, ο Οργανισμός αποφάσισε μονομερώς να προωθήσει τη δική του πρόταση, πριν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις.

Από πλευράς ΟΚΥπΥ, αυτό που αναφέρεται είναι πως η πρότασή τους στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στην οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, πράγμα με το οποίο διαφανούν οι συντεχνίες, αφού όπως εξηγούν, αποσαφηνίστηκε πως με την σύναψη συλλογικών συμβάσεων, δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του Οργανισμού.

Από την άλλη, αυτό που προκαλεί την ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας των νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Θεόδωρος Πετέλης, είναι η κωλυσιεργία που δείχνει ο ΟΚΥπΥ για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους, αλλά και που επηρεάζουν την ορθή λειτουργία του ίδιου του Οργανισμού. «Ο ΟΚΥπΥ επιδεικνύει μια συνεχή άρνηση και κωλυσιεργία σε όλα τα θέματα. Εκεί που αναμέναμε πως θα υπήρχε θετική κατάληξη, τουλάχιστον για τις συλλογικές συμβάσεις, τελικά διαψευσθήκαμε, αφού ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί ο διάλογος μεταξύ μας προώθησαν την πρότασή τους. Μας κορόιδευαν για δύο χρόνια».

Παράλληλα, ο κος Πετέλης είπε πως ο ΟΚΥπΥ είναι ο μοναδικός ημικρατικός οργανισμός στην Κύπρο που δεν παρέχει συλλογική σύμβαση στους εργαζόμενους του, ενώ την ίδια ώρα χαρακτήρισε την πρόταση του Οργανισμού ως αντεργατική. «Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν για τον ΟΚΥπΥ εδώ και τρία χρόνια και δεν έχουν πάρει καμία αύξηση επειδή δεν έχουν σύμβαση», ανέφερε ο κος Πετέλης, συμπληρώνοντας πως ακόμη και μετά την ανακοίνωση των μέτρων διαμαρτυρίας και την πιθανή κλιμάκωσή τους, κανένας εκπρόσωπος του Οργανισμού δεν επικοινώνησε μαζί τους.

Στην ίδια κατεύθυνση, σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο ΟΚΥπΥ τα σοβαρά ζητήματα των εργαζόμενων στα δημόσια νοσηλευτήρια, είναι και οι αναφορές του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα, ο οποίος ρίχνει ευθύνες στον Οργανισμό και κάνει λόγο για επιτηδευμένη καθυστέρηση. «Ο Οργανισμός για χρόνια ροκάνιζε τον χρόνο και κάνει πως προσπαθεί να λύσει προβλήματα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Στην περίπτωση όμως των συλλογικών συμβάσεων, δεν είχαμε άλλη επιλογή, αφού υπήρχε αδιέξοδο».

Ο κος Κούμας είπε επίσης πως μπορεί να είναι δικαίωμα του Οργανισμού να εξοικονομεί χρήματα, αλλά όχι εις βάρος του προσωπικού, αφού το προσωπικό είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την καλή εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας. «Δεν είναι αυτοσκοπός οι απεργίες, όμως είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση επιτέλους», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Αγγίζει τους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα
Εγκατεστημένες κάμερες στα πλείστα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Ζητά τήρηση νόμου για την παρακολούθηση η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο
Εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στην κατεχόμενη Βατυλή
Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς