Κουμής: Τεχνολογία-πολιτιστική κληρονομιά ο δρόμος προς βιώσιμο τουρισμό

Ο δρόμος προς τον βιώσιμο τουρισμό περνά μέσα από τη σύνθεση της τεχνολογίας και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής σε ομιλία του στο 16ο διεθνές συνέδριο (ECTN) για τον πολιτιστικό τουρισμό στη Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο.

Ο κ. Κουμής χαρακτήρισε, εξάλλου σε δηλώσεις του, το συνέδριο ως ιδιαίτερο και είπε ότι η διεξαγωγή του είναι «μια ιδιαίτερη στιγμή για την πόλη της Πάφου».

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας έξυπνου τουρισμού είναι σημαντικός για την Πάφο και ένα χρήσιμο συστατικό για να ενισχύσει το όνομά της σε όλο τον κόσμο. Η Πάφος αλλάζει και καθίσταται ένα παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε, προσθέτοντας ότι ο κύριος στόχος είναι να μετατραπεί σε μια σύγχρονη και με υποδομές που είναι φιλικές για όλους.

Τόνισε περαιτέρω πως ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ένας από πιο σημαντικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής τουρισμού, καθώς η ανάπτυξη πρωτοποριακών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών αξίας στη βάση της ιστορίας και του πολιτισμού μας μπορούν να διαφοροποιήσουν και να εμπλουτίσουν την τουριστική εμπειρία και συνεπώς να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

Ο πολιτιστικός τουρισμός, είπε, δεν είναι απλά μια επίσκεψη στα ιστορικά μνημεία, αλλά μια εμπειρία που εντάσσει τους ταξιδιώτες στο πλούσιο μωσαϊκό της ιστορίας μιας περιοχής, της παράδοσης και της δημιουργικότητας.

«Ως Υφυπουργός Τουρισμού, πιστεύω ακράδαντα ότι ο δρόμος προς ένα βιώσιμο και ζωντανό μέλλον για τον πολιτιστικό τουρισμό βρίσκεται στην ικανότητά μας να αγκαλιάσουμε την τεχνολογική πρόοδο, διατηρώντας και προωθώντας ταυτόχρονα την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Τονίζοντας πως η σύνθεση της τεχνολογίας με τη ζωή αλλάζει εκθετικά όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, ο Υφυπουργός είπε πως ο έξυπνος τουρισμός και οι έξυπνοι προορισμοί είναι τα κλειδιά για τη αξιοποίηση αυτής της δυναμικής.

Πρέπει να δαμάσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας για να ενισχύσουμε την εμπειρία του επισκέπτη μέσω ψηφιακών ταξιδιών των πιο ξακουστών μνημείων μας και εφαρμογών που οδηγούν τους τουρίστες σε κρυμμένα διαμάντια και τοπικών ιστοριών, είπε, τονίζοντας ότι η ψηφιοποίηση θα καταστήσει τον ταξίδι πιο προσβάσιμο και θα επιτρέψει σε τοπικές κοινότητες να παρουσιάσουν τις ιστορίες τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τόνισε επίσης ότι η βιωσιμότητα είναι άλλος ένα ακρογωνιαίος λίθος του οράματός μας για το μέλλον του πολιτιστικού τουρισμού- Πρέπει να είμαστε πρεσβευτές του περιβάλλοντός μας και να διασφαλίσουμε ότι οι χώροι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διατηρούνται για τις επόμενες γενιές και συμπλήρωσε η βιωσιμότητα δεν είναι απλά μια περιβαλλοντική ευθύνη, αλλά διασφαλίζει ότι οι προορισμοί μας παραμένουν ελκυστικοί και ανθεκτικοί.

Λέγοντας ότι η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2020 – 2030 προνοεί την ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού με βιώσιμο τρόπο, ο κ. Κουμής είπε πως σε αυτό το πλαίσιο στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Κύπρο ένα ολόχρονο ποιοτικό φιλικό προς το κλίμα και έξυπνο τουριστικό προορισμό».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Κουμής ανέφερε πως η ανάδειξη της Πάφου σε πρωτεύουσα ψηφιακού τουρισμού ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη τόσο για την πόλη της Πάφου όσο και για ολόκληρη την Κύπρο και συνεχάρη στους συντελεστές αυτής της επιτυχίας, σημειώνοντας πως αποτελεί επιτυχία σκληρής εργασίας και μάλιστα ετών.

Ευχήθηκε επίσης καλή επιτυχία τόσο για το συνέδριο όσο και για όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται με σκοπό την εξέλιξη της πόλης της Πάφου ως ένα προορισμό που ξεχωρίζει τόσο για την εξέλιξη του στον ψηφιακό μετασχηματισμό όσο και γενικότερα για την εξέλιξη του ως τουριστικός προορισμός.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού Νάσος Χατζηγεωργίου ανέφερε πως το 16ο Συνέδριο ECTN 2023 διοργανώνεται φέτος στο πλαίσιο του ότι η Πάφος είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 και το πρόγραμμα  ReinHerit – Horizon 2020, με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού. Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε πως το συνέδριο καταπιάνεται φέτος κυρίως με τους πυλώνες της Ψηφιοποίησης, Αειφορίας, Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Δημιουργικού Τουρισμού.

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως η Πάφος κέρδισε το Βραβείο ΕΕ «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2023» ανάμεσα σε επτά φιναλίστ από 29 υποψήφιες πόλεις. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως η δύναμη και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πάφου βρίσκεται στις έξυπνες λύσεις για τον τουρισμό, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τη δημιουργικότητα. Αυτό το συνέδριο, συνέχισε, είναι η μόνη ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στον Αειφόρο Πολιτιστικό Τουρισμό στην Ευρώπη και είναι πράγματι, όπως είπε, ευχάριστο να γνωρίζουμε ότι το συνέδριο παρέχει τη δυνατότητα για τη συγκέντρωση ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερόμενων μερών και εμπειρογνωμόνων από περισσότερες από 23 χώρες. Ανακοίνωσε επίσης πως τις επόμενες δύο ημέρες που θα συνεχιστεί το συνέδριο θα έχουν 39 παρουσιάσεις όπου διακεκριμένοι παρουσιαστές θα μοιραστούν με τους συνέδρους βέλτιστες πρακτικέ , θα δώσουν λεπτομερή παραδείγματα και πρακτικές συστάσεις.

Ακόμη, συμπλήρωσε, προηγούμενοι νικητές του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού θα παρουσιάσουν τους δικούς τους προορισμούς, την τεχνογνωσία που κατέχουν και βέλτιστες πρακτικές ως προς εξυπνότερους προορισμούς προς μια πιο «εξυπνότερη» Ευρώπη. Είπε ακόμη πως στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα συζητηθούν οι τελευταίες τάσεις στον τομέα του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς του έξυπνου και βιώσιμου τουρισμού συμπεριλαμβανομένης της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και ανάπτυξη προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού.

Η έμφαση σημείωσε θα δοθεί στον σημαντικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ψηφιοποίησης στον έξυπνο τουρισμό και τους έξυπνους προορισμούς. Παράλληλα τόνισε στο πλαίσιο του συνεδρίου στις 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί για 10η συνεχή χρονιά, η τελετή απονομής βραβείων ECTN «Sustainable Cultural Destination» σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού, το δίκτυο NeCST Τοur και τον Οργανισμό Europa Nostra.

Επισήμανε  ακόμη πως  σ’ αυτό συμμετέχουν εισηγητές από το ίδρυμα ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς Europeana, από την πολιτιστική διαδρομή Iron Age Danube του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την υπηρεσία επιτροπής πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την Europa Nostra, από την European Travel Commission, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στο Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία και Τσεχία, καθώς και από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) - έδρα της UNESCO.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, αποτελείται συμπλήρωσε ο κ. Χατζηγεωργίου, από 45 και πλέον περιφερειακούς φορείς ανάπτυξης τουρισμού, πανεπιστημιακά ιδρύματα, πόλεις, κοινότητες, κ.α. από 22 χώρες. Ως κύριο σκοπό έχει την ανταλλαγή γνώσης αλλά και δικτύωσης με κύριο στόχο την ανάπτυξη των περιφερειακών οικονομιών μέσω του πολιτιστικού τουρισμού, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως η πόλη της Πάφου ως τουριστικός προορισμός επένδυσε στον πολιτιστικό τουρισμό, σημειώνοντας πως αυτό θα πράξει και στο μέλλον. Μια πόλη συνέχισε, που το 20% της επικράτειας της είναι ενταγμένη σε πίνακα Α και Β σε ό,τι αφορά τις αρχαιότητες και μια πόλη που περίπου το 6% της επικράτειας της είναι προστατευμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ και μια πόλη που φιλοξενεί τόσο σπουδαίες αρχαιότητες δεν έχει παρά να επενδύσει και να προβάλει το γεγονός του πλούσιου αρχαιολογικού αποθέματος που έχει. Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε πως ο ταξιδιώτης θα πάει σε ένα μέρος όπου θα του δοθεί η ευκαιρία να δει αρχαιότητες, καλά συντηρημένους και εύκολα προσβάσιμους χώρους σε ό,τι αφορά τις αρχαιότητες.  

Το συνέδριο πραγματοποιείται 18-21 Οκτωβρίου στον πολυχώρο Αττικόν και σε ξενοδοχείο στην Πάφο.

Δειτε Επισης

Άνοιξε τις πύλες της η 63η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού
Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»
Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού