Έστησαν στον τοίχο την Αστυνομία στην Βουλή, ομόφωνη παραδοχή για αλλαγές-«Δεν υπάρχει πολιτική θέληση»

Tην ώρα που η Αστυνομία, για τον ένα ή τον άλλο λόγο βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα στον απόηχο και των σοβαρών επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν σε Χλώρακα και Λεμεσό, έπειτα από τα οποία ο Αρχηγός της Δύναμης βρισκόταν με το ένα βήμα εκτός του Σώματος, στην εξίσωση ήρθε να προστεθεί η έκθεση της GRECO που κουνάει το δάκτυλο και καλεί την Αστυνομία να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Έκθεση η οποία τέθηκε στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, με τους βουλευτές από τη μια να συμφωνούν ομόφωνα πως η Αστυνομία χρειάζεται ολική μεταρρύθμιση και από την άλλη να στήνουν στον τοίχο την ηγεσία της Δύναμης, για διάφορους λόγους.

«Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πολιτική θέληση για να αλλάξει η κατάσταση στην Αστυνομία. Είναι περισσότεροι οι εγκληματίες στους δρόμους, από τους αστυνομικούς. Καταντήσαμε να έχουμε τεχνολογία παρά να έχουμε αστυνομικούς», ανέφερε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, απευθυνόμενος στον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, Χριστόφορο Μαυρομμάτη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό, ο οποίος αν και κλήθηκε, για άλλη μια φορά δεν παρουσιάστηκε στη Βουλή. Γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό του προέδρου της Επιτροπής, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος προχώρησε σε υποδείξεις στον κ. Μαυρομμάτη, σημειώνοντας του ότι στην Βουλή κλήθηκε ο Αρχηγός και όχι ο ίδιος και αν αυτή ήταν επιθυμία της Επιτροπής, τότε θα λάμβανε πρόσκληση αυτός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκνευρισμός Δημητρίου για την απουσία Αρχηγού και Προκοπίου από Βουλή-Ο καβγάς με Θεμιστοκλέους

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου – Σούπερμαν, η οποία ενέγραψε το θέμα για συζήτηση και η οποία υπηρέτησε στις τάξεις της Αστυνομίας για αρκετά χρόνια, θέλησε να τονίσει πως «όποτε αλλάζει ο Αρχηγός, ο νέος τουμπάρει τις ενέργειες του παλιού, για τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και μετά υπάρχει ένα οικονομικό κόστος», σημειώνοντας παράλληλα πως οι συστάσεις της GRECO δεν πρέπει να εφαρμόζονται αποσπασματικά, «αλλά να έχουν ως στόχο την γενικότερη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Σώματος που έχασε την εμπιστοσύνη του κοινού, που δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα μέλη του και γενικότερα λειτουργεί με ελλειμματικό πλαίσιο λειτουργίας και διαδικασίες που επιτρέπουν τη διάβρωση της καταπολέμησης της διαφθοράς». Μάλιστα, η κ. Σούπερμαν, εξέφρασε την ανησυχία της, ως προς τον τρόπο αντίδρασης της Αστυνομίας στις συστάσεις GRECO, καθώς διαπιστώνει πως η Αστυνομία αντιδρά και εφαρμόζει ένα από τα δέκα, τονίζοντας πως χρειάζονται ολιστικές αποφάσεις.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία εξαπέλυσε πυρά κατά της Αστυνομίας, η οποία αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες. «Η Αστυνομία ζήτησε από διαδηλωτές να μην προχωρήσουν σε διαδήλωση επειδή δεν θα είχε τα μέσα για να τους προστατεύσει, επειδή είχαν πληροφορίες ότι θα τους επιτεθούν κάποιοι. Για μένα είναι πολύ σοβαρό αυτό, να μην μπορεί η Αστυνομία να προφυλάξει τους πολίτες. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με τα θέματα της οχληρίας, που δεν μπορεί η Αστυνομία να εφαρμόσει τους νόμους. Υπάρχει πρόβλημα με τη θήρευση, επειδή έχει εισέλθει ο υπόκοσμος. Υπάρχει βίντεο που κάποιος απειλεί αστυνομικό, ότι είναι υπόκοσμος. Θέλω να ξέρω αν αισθάνονται ασφάλεια οι αστυνομικοί να εφαρμόζουν το νόμο ή αν υπάρχει ένα αόρατο χέρι που τους αποτρέπει».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έκανε λόγο για σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα στην Αστυνομία και ανάγκη να διασφαλιστεί ότι κάποια πράγματα θα διαφοροποιηθούν, ενώ ο βουλευτής Λεμεσού, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε ότι υπάρχει διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας στην Αστυνομία, υποδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη να παρίσταται σε τέτοιες συνεδρίες της Επιτροπής η Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Σημειώνεται πως στην Επιτροπή, κλήθηκε και η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία επίσης δεν παρευρέθηκε λόγω απουσίας της στο εξωτερικό, όπως ενημέρωσε σχετικά εκπρόσωπος της, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Δημητρίου, να προβαίνει εκ νέου σε υποδείξεις.

Πέντε απολύσεις για διαφθορά

Κληθείς να τοποθετηθεί για το πλάνο της Αστυνομίας, στη σκιά των όσων υποδεικνύονται από την GRECO, στην έκθεση της οποίας αναδεικνύονται διάφορα ζητήματα, είτε ως προς τον τρόπο λειτουργίας της, είτε για θέματα που άπτονται θεμάτων διαφθοράς, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Χριστόφορος Μαυρομμάτης, υποστήριξε πως «για τα θέματα της διαφθοράς στην Αστυνομία έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις και υπάρχει υπηρεσία σύστασης εσωτερικού ελέγχου, ενώ αποφασίστηκε όπως το αδίκημα της διαφθοράς να είναι ξεχωριστό».

Βέβαια, στα πλαίσια της συζήτησης, όταν ο κ. Μαυρομμάτης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των πειθαρχικών διώξεων για τα θέματα διαφθοράς, ανέφερε πως από το 2021 μέχρι σήμερα, απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, πέντε αστυνομικοί, αφού όταν ένα μέλος κριθεί ένοχο, σύμφωνα με τον περί Αστυνομίας Νόμο, η ποινή είναι μονόδρομος και προνοεί απόλυση ή εξαναγκαστική παραίτηση.

Κατά τη συζήτηση τέθηκε θέμα για τις πειθαρχικές υποθέσεις και τον τρόπο που διερευνώνται, με τον κ. Μαυρομμάτη να απαντά πως για τις σοβαρές και πολύ σοβαρές υποθέσεις, έχει δημιουργηθεί μία επιτροπή που τις εξετάζει και συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας. «Ο πρόεδρος πρέπει να είναι καταρτισμένος με νομικά και έχει το δικαίωμα να επιβάλει ποινή απόλυσης ή υποχρέωσης σε παραίτηση. Η επιβολή της ποινής αυτής, για θέματα διαφθοράς είναι υποχρεωτική. Όταν αφορά αδίκημα της διαφθοράς, η μόνη ποινή είναι απόλυση».

Πάντως, βουλευτές, μετά τη συνεδρία, θέλησαν να σχολιάσουν παρασκηνιακά πως ο κ. Μαυρομμάτης, αν και είναι ένα από τα μέλη της Επιτροπής που συστάθηκε για την υλοποίηση των συστάσεων της GRECO, ήταν αυτός που ευχήθηκε χρόνια πολλά σε ανάρτηση του Γενικού Ελεγκτή, αναρτώντας την φωτογραφία ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας που καταγγέλθηκε για διαφθορά, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη στήριξη του συναδέλφου του, ανεξαρτήτως εάν σε βάρος του εκκρεμούσαν και συνεχίζουν να εκκρεμούν πειθαρχικές διαδικασίες. Μάλιστα τότε, η τέως υπουργός Δικαιοσύνης, παραδέχθηκε πως επρόκειτο για λάθος ενέργεια από πλευράς του.

Πώς προχωρεί η Αστυνομία μετά τις συστάσεις

Αναφορικά με τις συστάσεις της GRECO, ο Βοηθός Αρχηγός σημείωσε πως ο Αρχηγός όρισε την εν λόγω Επιτροπή, που απαρτίζεται από τον ίδιο και άλλους τρεις συναδέλφους του, που έχουν νομική κατάρτιση, όπως ανέφερε, σχολιάζοντας πως πρόκειται για δύο άντρες και δύο γυναίκες. Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση της η GRECO καταγράφει μείωση στον αριθμό των γυναικών που υπηρετούν στο Σώμα, την τελευταία τριετία.

Για την πρώτη σύσταση, ο κ. Μαυρομμάτης σημείωσε πως αυτό που προτίθενται να κάνουν είναι να διενεργούνται μέσω των υπηρεσιών που υπάρχουν στην Αστυνομία, αξιολογήσεις κινδύνου για παραβατικές συμπεριφορές, ώστε να εντοπίζονται ευάλωτες περιπτώσεις, με την αξιολόγηση να γίνεται κάθε έξι μήνες.

Αναφορικά με τη δεύτερη σύσταση, που αφορά στην εκπαίδευση των μελών της Δύναμης, ο Χριστόφορος Μαυρομμάτης σημείωσε πως εκτός των υφιστάμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα ενσκήψουν στους νεοπροσληφθέντες αστυνομικούς, ώστε να έχουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση, θα αναπτύξουν τη θεματολογία, ενώ θα αποδέχονται προσκλήσεις για διάφορες ακαδημίες, αστυνομικές και μη, για να εκπαιδευτούν τα μέλη της Δύναμης.

Όσον αφορά στη σύσταση της GRECO για το διορισμό του Αρχηγού και του Υπαρχηγού, ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε πως πρόκειται για μία εξουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία καθορίζεται από το Σύνταγμα και δεν μπορούν οι ίδιοι να την αλλάξουν.

Όσον αφορά στη σύσταση για τις προαγωγές, που σε αρκετές περιπτώσεις πέφτουν από το Δικαστήριο και υπάρχουν σωρεία αποφάσεων που δείχνουν παρατυπίες και λανθασμένες διαδικασίες, ο Χριστόφορος Μαυρομμάτης υπέδειξε πως προτίθενται ως ηγεσία, να ορίσουν κριτήρια, στη βάση των αναγκών για κάθε θέση.

Όπως είπε, «θα γίνει σοβαρή προσπάθεια, για το θέμα της αναδιαμόρφωσης της διαδικασίας των προαγωγών, για όλες τις βαθμίδες. Θέλει συμπλήρωμα. Είναι ένα θέμα που θα δούμε. Θέλω να επισημάνω και το γεγονός ότι στα πλαίσια για σωστά και αντικειμενικά κριτήρια, θα ληφθούν υπόψη και οι αποφάσεις των δικαστηρίων, που είναι πολλές. Δεν είναι όλες οι διαδικασίες προβληματικές, όμως εκείνο που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι οι θέσεις πέφτουν σε διαδικαστικά θέματα παρά επί της ουσίας».

Αναφορικά με τις μεταθέσεις, ο Βοηθός Αρχηγός σημείωσε πως είναι δικαίωμα του Αρχηγού να κάνει τις μεταθέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν τη δεδομένη στιγμή και εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη για μετάθεση το κάνει. Αναφορικά με τη σύσταση για τις δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων των μελών της Αστυνομίας, ο κ. Μαυρομμάτης τόνισε πως μέχρι στιγμής, από το νόμο υποχρεώνονται μόνο Αρχηγός και Υπαρχηγός να τις καταθέτουν, ενώ ζητήθηκε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, αν μπορεί να υπάρξει μία διαδικασία για να κάνουν και τα υπόλοιπα μέλη της Αστυνομίας αυτές τις δηλώσεις.

Καταλήγοντας, όσον αφορά στη σύσταση της GRECO για τα παράπονα των πολίτων, ο κ. Μαυρομμάτης τόνισε πως προγραμματίζουν να βελτιώσουν τις διαδικασίες, για να συγκεντρώνονται όλα τα παράπονα σε ένα σημείο, μία υπηρεσία, ενώ θέλουν να υπάρχει και ανατροφοδότηση για να ενημερώνονται και οι πολίτες. «Για να αποφύγουμε τα προβλήματα, εμείς θα αλλάξουμε τη διαδικασία και θα τη βελτιώσουμε».

Παραδοχή αστυνομικών για ανάγκη αλλαγών

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των μελών των συντεχνιών της Αστυνομίας, που βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκο Χαραλάμπους, να τονίζει πως δεν τους εκπλήσσει η έκθεση της GRECO, καθώς όταν οι ίδιοι κλήθηκαν σε συνέντευξη, ο χρόνος τριπλασιάστηκε και κατέθεσαν τις απόψεις τους. Αναφορικά με τις προαγωγές, χρειάζονται ριζικές αλλαγές στις διαδικασίες. Στο θέμα των μεταθέσεων, ο κ. Χαραλάμπους τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα κριτήριο, με τον Αρχηγό να λαμβάνει αποφάσεις. Πάντως, υπέδειξε πως αν κάποιος ζητήσει μετάθεση, ο Αρχηγός εξετάζει τις αιτήσεις και πολλά αιτήματα δικαιολογούνται.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης τόνισε πως είναι σοβαρή η έκθεση της GRECO και υπέδειξε πως όσον αφορά στους κανονισμούς για προαγωγή, εδώ και δεκαετίες, έχει στο νόμο δικαίωμα ο εκάστοτε υπουργός να βάζει γραπτές εξετάσεις, ωστόσο δεν το έπραξε κανένας. «Δεν το έκανε κανένας. Όλες οι προαγωγές έπεσαν και έχουμε ρεκόρ. Επίσης, έχουν μελετήσει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου;», διερωτήθηκε.

Όσον αφορά στους , ο κ. Λοϊζίδης τόνισε πως όσον αφορά για το θέμα των προσλήψεων, υπάρχουν ψυχομετρικές εξετάσεις, οι οποίες σε άλλες χώρες του εξωτερικού χρησιμοποιούνται για να προαχθούν οι αξιωματικοί του στρατού, ωστόσο στην Αστυνομία προκαλούν προβλήματα. Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις για την προστασία των μαρτύρων κατηγορίας, ο κ. Λοϊζίδης υπέδειξε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις.

Ο κ. Λοϊζίδης έκανε επίσης λόγο για «ευνουχισμό των αστυνομικών πρώτης γραμμής», ενώ σχολιάζοντας τις εισηγήσεις της GRECO είπε ότι θα πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση της Αστυνομίας από το μηδέν και ότι χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία για να κάνει τη δουλειά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες στη Βουλή-«Μέλος της ΑΑΔΙΠΑ στενός συγγενής με άτομο του οργανωμένου εγκλήματος»

Δειτε Επισης

Ύψωσαν ελληνικές σημαίες και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά-Χειροπέδες σε Κύπριους και Ελλαδίτες
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων
Τα πρωτόκολλα μας έπεσαν απ' τα χέρια... Απέδρασαν από το παράθυρο οι «καμπάνιες», ζητούμενο η επάρκεια
Πήδηξε από ύψος τεσσάρων μέτρων ο δραπέτης-Καταζητείτο για χρέη 87 εκατομμυρίων ευρώ
Πρόταση για καταγγελία οχημάτων σε πεζοδρόμια μέσω φωτογραφίας-Επιστολή ΟΠΑΚ στην Επιτροπή Νομικών
Η αναλγησία της εκτελεστικής εξουσίας, η καθυστέρηση ψήφισης Νόμου και η συνέχιση του χάους με τους ΤΑΚΑΤΑ
Σε διαθεσιμότητα και αξιωματικός για την απόδραση του Σουηδού-Ερώτημα η παραμονή του σε ιδιωτική κλινική