Ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε. η Κύπρος λόγω παραβιάσεων στους κανόνες για τους επαγγελματίες

Αιτιολογημένη γνώμη προς την Κύπρο, ένα βήμα πριν από την πιθανή παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη μη ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με τους κανόνες για την αναλογικότητα των κανόνων για τη ρύθμιση επαγγελμάτων, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της δέσμης αποφάσεων για υποθέσεις παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ.

Η Κύπρος, και ακόμα επτά κράτη μέλη, έχουν δύο μήνες για να προχωρήσουν στις απαραίτητες ρυθμίσεις, καθώς δεν το έπραξαν παρά τις προειδοποιητικές επιστολές που έλαβαν σε διαφορετικά χρονικά σημεία από το 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάτω από την επικεφαλίδα των παραβιάσεων που αφορούν την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Κομισιόν αποφάσισε να στείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο [INFR(2022)2055], καθώς και στη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες και τη Σλοβακία, επειδή δεν έχουν μεταφέρει ορθά στο εθνικό τους δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες για τον έλεγχο αναλογικότητας που καθορίζονται στην οδηγία σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας [οδηγία (ΕΕ) 2018/958].

Παράλληλα, σημειώνεται, πέντε άλλα κράτη μέλη (Αυστρία, Γαλλία, Λετονία, Λιθουανία και Σλοβενία) έχουν προχωρήσει σε διόρθωση των προβλημάτων που είχαν επισημανθεί μέσω προειδοποιητικών επιστολών κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει.

Η εν λόγω οδηγία προβλέπει πως κάθε νέος ή τροποποιημένος κανόνας που επηρεάζει τους επαγγελματίες σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να υποβάλλεται σε ενδελεχή ανάλυση όσον αφορά την αναλογικότητα του και η σκοπιμότητα του να τεκμηριώνεται πριν εγκριθεί.

Η οδηγία, σημειώνεται, αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την πρόληψη εφαρμογής αδικαιολόγητα περιοριστικών εθνικών κανόνων στην αγορά εργασίας, καθώς η πρόληψη έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από τις όποιες διορθωτικές ενέργειες.

Ωστόσο, η σωστή λειτουργία των προνοιών αυτών απαιτεί πλήρη και ορθή εφαρμογή των κανόνων από όλα τα κράτη μέλη. Στο παρελθόν, η Επιτροπή είχε εντοπίσει συγκεκριμένα ζητήματα, όπως εξαιρέσεις που έχουν θεσπιστεί σε εθνικό επίπεδο με τις οποίες εξαιρούνται από τον έλεγχο αναλογικότητας κανόνες που προέρχονται από εθνικά κοινοβούλια ή επαγγελματικές ενώσεις.

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω κράτη μέλη τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιούλιο του 2022, και συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή τον Φεβρουάριο του 2023. Τα κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να μεταφέρουν ορθά την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο ΔΕΕ το οποίο μπορεί να επιβάλει πρόστιμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος για προσέλκυση επενδύσεων-Επίκεντρο ναυτιλία, τεχνολογία και ενέργεια
Κ. Λετυμπιώτης: Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή
Πρώτο crash test μετά τη Γενεύη-Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με τον Ταταρ με ΜΟΕ στο επίκεντρο
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ-«Η βιωσιμότητα της λύσης περνά μέσα από τον σεβασμό της ιστορικής ταυτότητας»
Συνομιλία Χριστοδουλίδη-Νετανιάχου για περιφερειακές εξελίξεις, διμερή συνεργασία
Υπ. Γεωργίας: Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει άοκνα τον αγώνα για λευτεριά της Κύπρου
Α. Δημητρίου: Διαπραγματευτικό μας όπλο το δίκαιο και η νομιμότητα
Στο τραπέζι η άρση των κυρώσεων κατά Συρίας από Κύπρο, Γαλλία και Ελλάδα-Τι αποφασίστηκε στο Παρίσι
Με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα για ΜΟΕ μεταβαίνει στη συνάντηση με Τατάρ ο Πρόεδρος
Κ. Ιωάννου: Δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη και επανενωμένη