Ερτουγρούλογλου: Δεν γίνεται προετοιμασία αλλαγής ονομασίας ψευδοκράτους
16:20 - 18 Οκτωβρίου 2023
«Η επίσημη ονομασία του κράτους είναι τδβκ και δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για αλλαγή της» δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου χθες στη «βουλή». Αν προκύψει τέτοια ανάγκη των Τουρκοκυπρίων στο μέλλον, η ονομασία αυτή μπορεί να αλλάξει στη βάση του «συντάγματος», εάν είναι απαραίτητο, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι με το όνομα «τδβκ» είχαν τη χαρά να γίνουν μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) και δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της αλλαγής της ονομασίας και των συνομιλιών για την ομοσπονδία. «Η τδβκ δεν μπορεί να συνάψει οποιαδήποτε εταιρική σχέση με το ισχύον σύνταγμα. Επιπλέον, σύμφωνα με το σύνταγμα, δεν μπορούν να συζητηθούν εδαφικές παραχωρήσεις».
Αναφερόμενος επίσης στη «βουλή» στο θέμα της Πύλας, ο κ. Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι τα οδικά έργα συνεχίζονται κανονικά και πρόσθεσε ότι «αυτός ο δρόμος θα κατασκευαστεί». Ένα μικρό έργο κατασκευής δρόμου μεγεθύνθηκε και τα ΗΕ ενέπλεξαν στο έργο τη βρετανική και την ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστήριξε. «Γίνονται προσπάθειες να εμποδιστεί η κατασκευή του δρόμου, αλλά διατηρεί την αποφασιστικότητά του το κράτος της τδβκ, στόχος του οποίου είναι να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της Πύλας θα φτάσουν στα σπίτια τους με τον πιο άνετο τρόπο».
Αναφερόμενος στα εμπόδια σχετικά με τη διακίνηση εμπορικών αγαθών, ο κ. Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι χάρη σε αυτές τις συζητήσεις έμαθαν ότι η Πύλα θεωρείται περιοχή υπό τον έλεγχο της ΕΕ, δηλαδή της «ελληνοκυπριακής κυβέρνησης». όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αναφερόμενος στο θέμα του ειδικού απεσταλμένου, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι «τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικά, αλλά συμβουλευτικά» και ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δεν μπορεί να παραδοθεί σε αυτά».
Πρόσθεσε ότι «δε θα υπάρξει κανένα όφελος από αυτά τα ψηφίσματα και ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι μπορεί να υπάρξει απόκλιση από αυτά».
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της «κυριαρχικής ισότητας και της ύπαρξης δύο κρατών» και ισχυρίστηκε ότι «ως τουρκική πλευρά απορρίπτουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν».