Σε απόγνωση για τα επιδόματα τους τα άτομα με αναπηρία-Καταγγελίες για αδικαιολόγητες αποκοπές

Σε απόγνωση βρίσκονται τα άτομα με αναπηρία, όσον αφορά στο επίδομα αναπηρίας που θα έπρεπε να λαμβάνουν, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, αφού βάσει νομοθεσίας, οι μόνοι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι όσοι λαμβάνουν και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτό που ζητούν οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία είναι όπως ρυθμιστεί μία νομοθεσία, που να διέπει τις διαδικασίες καταβολής επιδομάτων, αλλά και τον τρόπο αξιολόγησης της αναπηρίας του κάθε ατόμου, κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο με την καταβολή του επιδόματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδήριτη ανάγκη για ρύθμιση ειδικής νομοθεσίας για επιδόματα σε άτομα με αναπηρίες

Η ανάγκη για να ρυθμιστεί η νομοθεσία διαφάνηκε από τα όσα ακούστηκαν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας, όπου τέθηκε στο τραπέζι το θέμα των επιδομάτων που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, τα κακώς έχοντα της υφιστάμενης κατάστασης τόνισαν και οι εκπρόσωποι της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού, οι οποίοι ανέφεραν πως έχουν ετοιμάσει έκθεση από το 2018 και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, με έντονο ύφος, επεσήμαναν πως εκείνο που έχει αλλάξει είναι ότι τα παράπονα για παιδιά με ήπια ή μέτρια αναπηρία, πλέον είναι ενήλικες με σοβαρή αναπηρία, που δεν τους έχει δοθεί η στήριξη που χρειάζονται.

Τα έψαλε σε κράτος και Βουλή η ΚΥΣΟΑ

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, σημείωσε πως το πρώτο που ζητούν ως οργάνωση είναι να τροποποιηθεί και να διορθωθεί το κείμενο της σύμβασης του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία, καθώς φαίνεται να έγινε μετάφραση και να προκύπτουν λάθη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις σε εκείνα που αξιώνουν ως ΚΥΣΟΑ. «Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών με τις οποίες αρχίσαμε διαβουλεύσεις και καταγράφουμε τις παραβιάσεις που γίνονται στην Κύπρο για τα άτομα με αναπηρίες και πιστεύουμε ότι είναι εκατοντάδες, μας είπε να δούμε τη σύμβαση και πώς εφαρμόζεται».

Ο κ. Νικολαΐδης, συνεχίζοντας, εξαπέλυσε πυρά κατά του κράτους σημειώνοντας πως αρνείται να εφαρμόσει τις νομοθεσίες και τα άτομα με αναπηρίες στερούνται τα δικαιώματά τους, ενώ τα έψαλε και στη Βουλή, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνει αλλαγή στις νομοθεσίες που αφορούν σε άτομα με αναπηρίες, καθώς σχεδόν καμία δεν συνάδει με τη σύμβαση του ΟΗΕ.

«Ευτυχώς που πολλές πρόνοιες για τα άτομα με αναπηρίες, είχαν ψηφιστεί στο παρελθόν, διαφορετικά σήμερα δεν θα είχαμε τίποτε για τα άτομα με αναπηρίες. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποφάσισαν να κόψουν επιδόματα από τα άτομα με αναπηρίες, όταν είχαμε κρίση. Το 2012 κόπηκε 10% της στήριξης προς τα άτομα με αναπηρίες, μετά αποκόπηκε από το ΕΕΕ. Γι’ αυτό και η Κύπρος είναι τελευταία στην ΕΕ, όσον αφορά στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Εξακολουθούμε να μένουμε προσκολλημένοι στις ιατρικές προσεγγίσεις και μόνο οι γιατροί αποφασίζουν ποιοι έχουν αναπηρία και ποιοι όχι».

Φωνάζουν οι σύνδεσμοι

Στη δική της τοποθέτηση, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου «Αγκαλιά Ελπίδας», σχολιάζοντας αναφορές που υπήρξαν περί ήπιας ή μέτριας αναπηρίας, τόνισε πως η αναπηρία είναι αναπηρία και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που υπάρχει στην Κύπρο και το αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών, η αναπηρία των οποίων δεν είναι εμφανής. «Ως γονείς αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα, μέχρι και επίθεση σε χώρο στάθμευσης, για ποιο λόγο να έχουμε κάρτα. Δεν αποδεχόμαστε τους όρους μέτρια ή ήπια. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο υπάρχουν οι κατηγορίες. Δεν γίνεται να αντιμετωπίζω τόσα προβλήματα και να βλέπουν το παιδί μου, ότι δεν του φαίνεται η αναπηρία και να μην ακούνε αυτά που λένε οι γονείς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Επεσήμανε, δε, ότι κατά την άποψή τους είναι αντιεπαγγελματικό να πηγαίνουν σε αξιολόγηση των παιδιών τους και να μην γνωρίζουν ποιοι θα είναι στην Επιτροπή, για να πάρει την απάντηση από τους βουλευτές ότι έχουν ληφθεί πρόνοιες για να αλλάξει αυτό. Ωστόσο, την τοποθέτηση αυτή υποστήριξε και ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, με την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, που ήταν παρούσα στην συζήτηση να τονίζει πως από το 2022 έγινε τροποποίηση του νόμου για το ΕΕΕ και υπάρχει πλέον υποχρέωση οι αξιολογητές να συστήνονται στους εξεταζόμενους.

Η εκπρόσωπος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων, Θέμις Ανθοπούλου, σημείωσε πως πολλά άτομα αποκλείονται από τα επιδόματα και μάλιστα, υπάρχουν άτομα που έχουν αξιολογηθεί με σοβαρές αναπηρίες και δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας. Τόνισε πως, εκτός από τα άτομα που είναι τυφλοί, παραπληγικοί ή τετραπληγικοί, οι υπόλοιποι τσουβαλιάζονται στο αναπηρικό επίδομα του ΕΕΕ. «Τα παιδιά με αυτισμό, όταν είναι ενήλικες και τολμήσουν οι γονείς να αφήσουν ένα ποσό στην τράπεζα για να τους εξοικονομίσουν και ξεπερνά τις 25,000 ευρώ, θα τους αποκοπεί το επίδομα. Θεωρούμε ότι οποιοδήποτε άτομο αντιμετωπίζει αναπηρία, θα πρέπει το κράτος να του παρέχει όσα επιδόματα δικαιούται, χωρίς να υπάρχει το εισοδηματικό κριτήριο».

Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, στη δική της τοποθέτηση, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός του επιδόματος για ΕΕΕ από το επίδομα αναπηρίας, καθώς δημιουργεί αρκετά προβλήματα στα άτομα με αναπηρία. Εξήγησε πως ένας νέος, ο οποίος έχει αναπηρία, μπορεί να λαμβάνει επιδόματα και να έχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ωστόσο όταν αυτός ο νέος παντρευτεί, τότε του αποκόπτονται τα επιδόματα. «Μένει με 450 ευρώ και αναγκάζεται να στηρίζεται στους γονείς και την οικογένειά του. Ένα άτομο πρέπει να έχει ένα καλό εισόδημα και να μην εξαρτάται από κάποιο σύντροφο. Είναι επίδομα αξιοπρέπειας το επίδομα αναπηρίας και πρέπει να ξεχωριστεί από το ΕΕΕ. Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με το ΕΕΕ».

Η πρόεδρος του Συνδέσμου ΔΕΠΥ, Μαρίνα Γεωργίου, από πλευράς της, σημείωσε πως όλα τα προβλήματα δημιουργήθηκαν με την εισαγωγή του ΕΕΕ και ότι δεν υπήρχαν στόχοι για στήριξη των παιδιών με αναπηρίες. «Ανεξάρτητα με την αναπηρία, το κάθε παιδί έχει ίσα δικαιώματα. Θα πίστευε κανείς ότι σε ένα κράτος δικαίου όλα τα άτομα θα είχαν την ίδια αντιμετώπιση. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Για το 2021, το 7% των μαθητών είναι διαγνωσμένα με ΔΕΠΥ».

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ, Σταύρος Βρόντης, εξήγησε πως χρειάζονται πράξεις και πρέπει να υπάρχει έλεγχος από τη Βουλή, καθώς υπάρχει κοινωνική κατακραυγή για αποκοπή του ΕΕΕ από το επίδομα αναπηρίας. «Είναι απαράδεκτο να δημιουργεί το κράτος τέτοια διάκριση. Αν το κράτος ήθελε να είναι σοβαρό, θα έκανε κοστολόγηση των αναγκών. Η Βουλή έχει σημαντικό ρόλο στην κατάσταση που υπάρχουν. Από πού ως που υπάρχει οροφή στα επιδόματα; Και από πότε αποφασίζει το ποσό ο εκάστοτε υφυπουργός;», διερωτήθηκε.

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για Αυτισμό, Τασούλλα Γεωργιάδη, στη δική της τοποθέτηση, σημείωσε πως για ακόμη μία φορά ήταν στο ίδιο έργο θεατές, καθώς είναι αρκετές οι φορές που κλήθηκαν στη Βουλή, για να συζητήσουν το ίδιο θέμα. «Τονίζουμε όλοι τα επιδόματα. Για ποιο λόγο; Είναι η απουσία δομών, είναι η απουσία στήριξης. Επικεντρωνόμαστε στα επιδόματα που είναι αναγκαία, όμως το κράτος πρέπει να κάνει ένα πρόγραμμα για να στηρίξει τα άτομα με αναπηρία. Διαφορετικά όσα χρόνια και να περάσουν θα είμαστε εδώ και θα συζητούμε τα ίδια. Πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις για τα κενά που υπάρχουν και να προχωρούμε».

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 41χρονο που καταζητούσαν οι ελληνικές Αρχές-Καταδικάστηκε ερήμην του σε φυλάκιση για ληστεία
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονη χιονόπτωση για δεύτερο βράδυ στο Τρόοδος-Χριστουγεννιάτικο σκηνικό
Πέφτει η θερμοκρασία, συνεχίζονται οι καταιγίδες-Παραμένει μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς η κακοκαιρία
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο
Παραμυθένιες εικόνες από το Τρόοδος-Στα λευκά η οροσειρά μετά την έντονη χιονόπτωση (vid&pics)
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αλλαγές σε συμβάσεις και αύξηση κόστους ζωής-Διαμαρτυρία έξω από τη «βουλή»
Μόλις καταδίκες για την κατάρρευση ξενοδοχείου που σκοτώθηκαν 35 Τ/κ στην Τουρκία-Απογοήτευση στα κατεχόμενα