Ανέδειξε τον ρόλο της Κύπρου και μετέφερε μηνύματα στους Ευρωπαίους ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε, απόψε, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης. Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκλήθηκε λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, όπως εξελίσσεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Κατά τις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καταδίκασε για άλλη μια φορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τον ισραηλινό λαό.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες αμάχων από όλες τις πλευρές, αλλά και να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης. Καθοριστικό στοιχείο, πρόσθεσε, αποτελεί η άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, αλλά και ως κράτος που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με κράτη της περιοχής, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων της, προς αποκλιμάκωση της κρίσης και διασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο ρόλος που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να διαδραματίσει, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να είναι πολύ ενεργότερος και πιο ουσιαστικός, θέση άλλωστε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη και σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια σε σχέση με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Γειτονίας.

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στον σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο που η χώρα μας διαδραματίζει σε αυτή την κρίση, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι έχουμε μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε πολυάριθμα αιτήματα από τρίτες χώρες, συμβάλλοντας στην εκκένωση πολιτών από 26 χώρες. Παράλληλα, μετέφερε την ετοιμότητα της Κύπρου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, αξιοποιώντας τη γεωγραφική μας εγγύτητα, αλλά και την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

«Η στενή και διαρκής συνεργασία με τα κράτη της περιοχής, κυρίως με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, στην κοινή προσπάθεια για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις συνεχείς επικοινωνίες που είχε με ηγέτες των χωρών της περιοχής, κατά τις οποίες αντάλλαξαν απόψεις ως προς τις ενέργειες που μπορούν από κοινού να αναληφθούν», είπε.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ηγέτες της περιοχής και μετέφερε μηνύματα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, του Βασιλιά της Ιορδανίας και του Προέδρου της Αιγύπτου προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ειδικότερα σε σχέση με τη σημερινή μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως χώρα κρίσιμης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η πρόσφατη ανάφλεξη αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας της Νότιας Γειτονίας για την ειρήνη και την ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ και της συνεπαγόμενης ανάγκης για πιο τακτική και μεθοδική ενασχόληση με την περιοχή.

Συνοχή και ενότητα ζήτησε η Μέτσολα

Η Ευρώπη πρέπει να έχει συνοχή στις θέσεις της και να παραμείνει ενωμένη, ανέφερε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

«Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει συνεκτική και ενωμένη. Ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, δεν μπορούμε να χάσουμε (τον στόχο) μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης» πρόσθεσε.

Στην παρέμβαση της, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, η κ. Μέτσολα τόνισε τη σημασία όπως η ΕΕ εκφράσει την αλληλεγγύη της και απορρίψει την τρομοκρατία, και πως θα «βοηθήσουμε στη διασφάλιση της απελευθέρωσης σχεδόν 200 ομήρων» υπογραμμίζοντας «ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ απαντά στην επίθεση είναι σημαντικός για όλους μας», αναζητώντας «λύσεις που μετριάζουν τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις στη Γάζα στη βάση των υποχρεώσεων μας και του διεθνούς δικαίου».

Λίγο μετά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε γράψει σε δική του ανάρτηση πως η συνάντηση ξεκίνησε «με ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των αθώων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», καθώς και «των θυμάτων των πρόσφατων επιθέσεων στην Ευρώπη».

«Η τρομοκρατία και το μίσος δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη, ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», είχε προσθέσει.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ