Ανθρωπιστική βοήθεια, ασφάλεια, και τον διπλωματικό ρόλο της ΕΕ συζητούν οι 27

Ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστική βοήθειας, η αποτροπή της επέκτασης των εχθροπραξιών πέρα από το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας και η επιστροφή στις προσπάθειες για βιώσιμη ειρήνη και λύση δύο κρατών, οι κίνδυνοι για την εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών καθώς και το ενδεχόμενο νέων προσφυγικών ροών ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα απασχολήσουν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που αναμένεται να ξεκινήσει στις 17:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Κύπρου).

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που ενημέρωσε σχετικά τον Τύπο, στόχος της τηλεδιάσκεψης δεν είναι τόσο να υπάρξει κατάληξη σε κοινές θέσεις σε σχέση με τη σύγκρουση, καθώς θεωρείται πως αυτό επιτεύχθηκε στον βαθμό που ήταν δυνατόν λόγω των πολλών διαφορετικών απόψεων, αλλά να δοθεί συγκεκριμένη κατεύθυνση ενόψει των συναντήσεων των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη και την Παρασκευή (19 - 20 / 10) και των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα (23 / 10) στο Λουξεμβούργο. Οι εξελίξεις αναμένεται να απασχολήσουν και την τακτική σύνοδο των 27 στα τέλη Οκτωβρίου (26 - 27 /10).

Η ίδια πηγή επεσήμανε πως ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε νωρίτερα συνάντηση των ηγετών ήταν πως θεωρήθηκε πως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο συναντήθηκε άτυπα μέσω τηλεδιάσκεψης και φυσικής παρουσίας στο Ομάν είχε θέσει τις προτεραιότητες της ΕΕ, ωστόσο τα όσα συμφωνήθηκαν δεν έγιναν σεβαστά. Η αναφορά παρέπεμπε σε δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Ισραήλ που θεωρήθηκαν πως δεν ήταν σύμφωνες με την κοινή θέση των κρατών μελών.

Τη σύνοδο θα απασχολήσουν και θέματα εσωτερικής ασφάλειας, καθώς πριν ακόμα από την επίθεση στις Βρυξέλλες, αριθμός κρατών μελών είχαν στείλει το μήνυμα πως ανησυχούν για τυχόν επιπτώσεις διαδηλώσεων υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς στην ΕΕ.

Όσον αφορά τη διαφορετική προσέγγιση που έχουν για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αρκετές αραβικές χώρες με τις οποίες η ΕΕ καλείται να πραγματοποιήσει διπλωματικές επαφές για αποκλιμάκωση της κατάστασης, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχουν αρχές στις οποίες μπορεί να υπάρξει σύγκλιση, και που αφορούν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τους κανόνες εν καιρώ πολέμου, και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι επαφές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ηγέτες στην περιοχή.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ακόμα πως για τα κράτη μέλη η καταδίκη της Χαμάς είναι δεδομένη, όπως όμως δεδομένος είναι και ο διαχωρισμός μεταξύ της Χαμάς και του άμαχου πληθυσμού, καθώς και ο διαχωρισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας από την αναπτυξιακή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»
Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κόστα-Στο επίκεντρο η συνάντηση με Πρόεδρο Λιβάνου
Συνάντηση ΔΗΣΥ με οργανωμένους φορείς της Αστυνομία-«Κατάθεση υπομνήματος το επόμενο διάστημα»
Μιλά για την εμπειρία του στο Κυπριακό ο Λαβρόφ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μαγικό σχήμα από Ρωσία»