Στάσιμο το θέμα διορισμού απεσταλμένου για ΠτΔ, βλέπουν εξελίξεις με τους όρους Τατάρ στα κατεχόμενα

Δεν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα διορισμού απεσταλμένου, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ώρα που στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν, ανέφερε πως οδηγείται σε συμφωνία το θέμα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ερώτηση για το θέμα του διορισμού Απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, είπε ότι «μετά από ένα πρόσφατο δημοσίευμα στον κυπριακό Τύπο, έχουμε ενημερωθεί από τα ΗΕ ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, στις σκέψεις που γίνονται. Και πριν τον όποιο διορισμό, η Κυπριακή Δημοκρατία, και φαντάζομαι και τα άλλα μέρη, θα βολιδοσκοπηθούν. Δεν έχουμε κάποια εξέλιξη. Θεωρώ ότι σίγουρα επηρεάζουν και οι εξελίξεις (στην περιοχή). Στη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάποια Μόνιμα Μέλη θεώρησαν ότι σε αυτό το δύσκολο σκηνικό στην περιοχή είναι θετικό που είχαμε μια τέτοια εξέλιξη και εξέφρασαν την ανάγκη όπως υπάρξουν και άλλες θετικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, μιλώντας συγκεκριμένα για τον διορισμό απεσταλμένου».

Πάντως στα κατεχόμενα η Γενί Ντουζέν, επικαλούμενη δηλώσεις του Ολγκούν αναφέρει πως το θέμα οδηγείται σε συμφωνία. Μάλιστα ο Ολγκούν ανέφερε πως δεν θα είναι «ειδικός» αλλά «προσωπικός» απεσταλμένος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ολγκούν είπε ότι το άτομο που θα διοριστεί στη θέση αυτή θα διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις ή όχι.

Ερωτηθείς τι εννοεί με τον όρο «προσωπικός» απεσταλμένος, ο κ. Ολγκούν απάντησε: «Ο προσωπικός απεσταλμένος θα δει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η διαφορά εδώ είναι ότι αντί για το ερώτημα ‘Υπάρχει βάση για ομοσπονδιακή λύση;’, το ερώτημα θα είναι ‘Υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών για διαπραγματεύσεις;’».

Μιλώντας επίσης στην Γενί Ντουζέν, ο πρώην τ/κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί σχολιάζοντας την αναφορά Ολγκούν έθεσε την ερώτηση, «αν ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν ορίσει εκπρόσωπο και έρθει ο ίδιος στην Κύπρο και ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα, μπορεί να γίνει κάποια ενέργεια εκτός των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ;» Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι «όχι», σημείωσε ο κ. Ναμί. «Μπορεί ο εκπρόσωπός του να έχει εξουσία που δεν έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ; Η άποψη που αναφέρει ο κ. Ολγκούν δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα εργασίας του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει λογική βάση. Όποιος προέρχεται από τον ΟΗΕ δεσμεύεται από τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ».

Υπενθυμίζοντας ότι η προσωρινή ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία υπηρέτησε τα προηγούμενα χρόνια, διορίστηκε επίσης να κάνει μια διερεύνηση σχετικά με το εάν υπήρχε κοινό έδαφος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ναμί υπενθύμισε ότι υπέβαλε έκθεση «δηλώνοντας ότι δεν υπήρχε κοινό όραμα και επέστρεψε σπίτι της».

Ο κ. Ναμί υποστήριξε ότι αυτό που πρέπει να ρωτήσουν (η τ/κ πλευρά) είναι από πού θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις, πόσο θα συνεχιστούν, θα υπάρξει επιδιαιτησία όταν τελειώσει και ποιο θα είναι το ερώτημα προς τον κόσμο - όταν πάμε - στο δημοψήφισμα. «Αυτά είναι που πρέπει να συζητήσουμε» πρόσθεσε. «Με αυτόν τον τρόπο, το στάτους κβο θα τελειώσει. Εκτός αυτού, δεν έχει νόημα να οριστεί ένας ειδικός απεσταλμένος για να διερευνήσει τις ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων είναι προφανείς, όπως εάν οι δύο πλευρές έχουν κοινά σημεία ή όχι. Το στάτους κβο θα συνεχιστεί».

Συναντήσεις με ε/κ διαπραγματευτή

Ο Εργκιούν Ολγκούν ανέφερε επίσης στην Γενί Ντουζέν ότι οι «συναντήσεις ρουτίνας» των διαπραγματευτών συνεχίζονται μετά την διακοπή που έγινε για την ΓΣ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και ασχολούνται κυρίως με την επίλυση «καθημερινών προβλημάτων». «Στην τελευταία συνάντηση, για παράδειγμα, συζητήσαμε το θέμα των πλαστών ασφαλειών στις διελεύσεις. Υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που έχουν συλληφθεί για αυτό το θέμα. Αυτό είναι προσωπικό λάθος ή υπάρχει κάποιο δίκτυο πίσω από αυτό; Φέραμε αυτά τα θέματα στην ατζέντα στο κοινό σημείο επαφής στο οποίο συμμετείχαν αστυνομικοί και από τις δύο πλευρές (ΣΣ: το γραφείο στην νεκρή ζώνη που υπάγεται στην Τεχνική Επιτροπή για το έγκλημα και την εγκληματικότητα)».

Συζήτησαν ακόμη, συνέχισε, για το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία για ένα έργο που θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών. Καταλήξαμε σε μια γενική συμφωνία για θέματα όπως η ανανέωση των λωρίδων και η αύξηση του αριθμού των σημείων ελέγχου. Οι λεπτομέρειες αυτών συζητούνται. Λήφθηκε μια απόφαση επί της αρχής. Αυτά είναι καλά νέα» είπε. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου της Γενί Ντουζέν εάν συζήτησαν με τον ε/κ διαπραγματευτή το θέμα με τον δρόμο Άρσους – Πύλας, ο κ. Ολγκούν απάντησε ότι αυτό το χειρίζεται το «υπεξ».

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια