Δεικτικός για στάση της ΕΕ στο Ισραήλ ο ΠτΔ-«Καθυστερήσαμε, υπήρξαν αντικρουόμενες αναφορές»

Μηνύματα από ηγέτες της περιοχής θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στους Ευρωπαίους εταίρους κατά τη σημερινή έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τα αργά αντανακλαστικά που επιδείχθηκαν από πλευράς ΕΕ.

Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχα μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι, είναι πολύ καλός γνώστης του θέματος των δύσκολων ισορροπιών, και υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία θα πρέπει να λύσουμε έτσι ώστε από τη μια να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκρυθμη κατάσταση πραγμάτων και από την άλλη - και αυτό είναι που μας ανησυχεί επίσης σε μεγάλο βαθμό - είναι η επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. Άρα, είχα ναι αυτή τη μακρά πολύ ενδιαφέρουσα επικοινωνία. Ο κ. Σίσι μου ζήτησε συγκεκριμένα το απόγευμα να μεταφέρω κάποια μηνύματα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Θα μιλήσω ξανά με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, μια άλλη χώρα που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα θέματα, μετέφερα μάλιστα και στον Πρόεδρο της Αιγύπτου κάποια μηνύματα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, και βρισκόμαστε γενικότερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ειδικότερα για το πώς μπορούμε από τη μια να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση και να μην επεκταθεί ευρύτερα στην περιοχή, κάτι που θα είναι πολύ αρνητικό για όλους μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κακοφωνίες εντός ΕΕ για το Ισραήλ και το τρίπτυχο των κυπριακών θέσεων

Ερωτηθείς πόσο εύκολο είναι να υπάρξει από πλευράς ΕΕ συμβολή για εκτόνωση της κρίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Καθυστερήσαμε ως ΕΕ να έχουμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σήμερα θα γίνει αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από τόσες μέρες. Και τις προηγούμενες των ημερών και πριν ανακοινωθεί είχαμε έρθει σε επαφή με την ΕΕ ζητώντας να γίνει μια τέτοια έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι μεγάλο θέμα, πολύ σοβαρό θέμα, γειτνιάζει με την ΕΕ, εμάς ως το πιο κοντινό κράτος μέλος της ΕΕ μας ανησυχεί σε ιδιαίτερο βαθμό».

Και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα, υπήρξαν και αναφορές αξιωματούχων της Επιτροπής που ήταν αντικρουόμενες. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν θέλουμε ως ΕΕ να διαδραματίσουμε ένα γεωπολιτικό ρόλο. Και υπήρξε μια καθυστέρηση, έπρεπε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει αυτή η σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Από κει και πέρα, υπέδειξε, «αναμένω τη συζήτηση, θα μεταφέρω συγκεκριμένα μηνύματα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, μηνύματα από πλευράς της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και μηνύματα από πλευράς του Ισραήλ. Ελπίζω να καταλήξουμε σε κάτι συγκεκριμένο, όχι σε κάτι γενικό. Δεν βλέπω την ΕΕ αυτή τη στιγμή να είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης. Εμάς μας ενδιαφέρει, αντιλαμβάνεστε γιατί. Διατηρούμε άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και ό,τι μπορούμε να πράξουμε θα το κάνουμε πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, δεν θέλω να υπερεκτιμώ τις δυνατότητες μας σε μια τόσο σοβαρή κρίση. Βλέπετε οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε από τη μια να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αλλά και να μην επεκταθεί στην περιοχή. Υπάρχει κίνδυνος, για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος ετοιμάζεται να δεχθεί μεγάλους αριθμούς εκτοπισμένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να σημειώσω τον ρόλο μας στο θέμα των εκκενώσεων πληθυσμών στην περιοχή. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε αιτήματα από 26 κράτη για να αξιοποιήσουν την Κύπρο. Αυτός ο αριθμός πηγαίνει πίσω στην κρίση του Λιβάνου όταν είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό. Για αυτό έχει αναπτυχθεί στην ολότητα του το σχέδιο Εστία και (αξιοποιούνται) τα αεροδρόμια μας και στην Πάφο και στη Λάρνακα και τα λιμάνια. Και θα ανταποκριθούμε σε αυτές μας τις υποχρεώσεις λόγω και της εγγύτητας μας στην περιοχή», είπε.

Υπέδειξε παράλληλα, «από κει και πέρα, η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερες προσφυγικές ροές, είναι κάτι που θα αναφέρω το απόγευμα. Φυσικά αν προκύψει ανάγκη θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση με την ΕΕ. Ήταν και ένα θέμα που συζήτησα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ανησυχεί και την Αίγυπτο, είναι μια χώρα με επτά εκατομμύρια μετανάστες και μάλιστα χώρα πρότυπο, δεν βλέπουμε να φεύγει κανείς».

Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο και κατά πόσο είναι σε επαφή με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή. Γίνονται διαδηλώσεις, είναι αναφαίρετο δικαίωμα να γίνονται, είμαστε σε δημοκρατική χώρα, από κει και πέρα εκδηλώσεις που προάγουν – δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα στην Κύπρο – μίσος και που θα επιχειρηθεί να υπάρξει μίσος και δεδομένα επικίνδυνα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Έχω ενημερωθεί για άλλες δύο (διαδηλώσεις) τις επόμενες μέρες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η Κύπρος είναι μια χώρα που φιλοξενεί και Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και κόσμο από όλες τις χώρες της περιοχής, είμαστε μια δημοκρατική χώρα πρότυπο και δεν θα πρέπει οτιδήποτε να γίνει που θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες. Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων».

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια