Ορίζουν «σκιώδεις υπουργούς», γεφυρώνουν χάσματα και επουλώνουν πληγές στον ΔΗΣΥ

Σε πολύ θερμό κλίμα και γεφυρώνοντας τα όποια χάσματα γενεών στο κόμμα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία του Προεδρικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, του νέου οργάνου που δημιουργήθηκε με στόχο την αξιοποίηση των γνώσεων και εμπειριών στελεχών της παράταξης που κατείχαν στο παρελθόν πολιτειακό αξίωμα. Στόχος του Συμβουλίου είναι να συμβουλεύει την πρόεδρο, επί διάφορων ζητημάτων, να καταθέτει ιδέες και να προσφέρει στην παραγωγή πολιτικής μέσα από τον διάλογο και την αξιολόγηση.

Στη συνεδρία της Δευτέρας προσήλθαν μία σειρά Συναγερμικοί, πρώην πολιτειακοί αξιωματούχοι, οι οποίοι παρακάθισαν μαζί με την πρόεδρο, Αννίτα Δημητρίου, και τον αναπληρωτή πρόεδρο, Ευθύμιο Δίπλαρο, για την πρώτη ανταλλαγή ιδεών. Το «προεδρείο» συμπλήρωνε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

δ5

Μεταξύ άλλων, στην συνεδρία έλαβαν μέρος πρώην μέλη της διακυβέρνησης Αναστασιάδη όπως οι Γιαννάκης Κασουλίδης, Κώστας Χαμπιαούρης, Γιάννης Τουμαζής, Χαράλαμπος Πετρίδης, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, Ιωνάς Νικολάου, Στέφη Δράκου, Αναστασία Ανθούση, Κυριάκος Κούσιος, Ιωσηφίνα Αντωνίου, Παναγιώτης Σεντώνας, Βασίλης Δημητριάδης, Χάρης Γεωργιάδης, Πρόδρομος Προδρόμου, Γιάννης Καρούσος, Νατάσα Πηλείδου, Χριστόφορος Φωκαϊδης και Κωνσταντίνος Πετρίδης, καθώς και πρώην βουλευτές όπως οι Ρίκκος Μαππουρίδης, Μαρία Κυριακού, Ξένια Κωνσταντίνου, Λία Γεωργιάδου, Κατερίνα Παντελίδου, Δήμος Γεωργιάδης και Σωτήρης Σαμψών, ενώ ενδέχεται στις επόμενες συνεδρίες να προσέλθουν κι άλλα πρόσωπα.

δ6

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν έντονη βούληση να στηρίξουν τη νέα ηγεσία του κόμματος τόσο στην παραγωγή πολιτικής όσο και στον αντιπολιτευτικό ρόλο του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε όπως οριστούν από αυτή τη δεξαμενή επίτροποι, οι οποίοι θα λειτουργούν ως «σκιώδεις υπουργοί» της Κυβέρνησης. Πρόκειται για μία ιδέα που πριν από τις εσωκομματικές εκλογές κατέθεσε τόσο η Αννίτα Δημητρίου, όσο και ο ανθυποψήφιός της Δημήτρης Δημητρίου. Ο κάθε επίτροπος θα αναλάβει ένα τομέα (ενδεχομένως το χαρτοφυλάκιο που είχε ως Υπουργός ή ζητήματα με τα οποία είχε ασχοληθεί εκτεταμένα ως βουλευτής ή κατέχει εξειδικευμένες γνώσεις) και θα πλαισιώνεται από ένα βοηθό επίτροπο, ο οποίος θα προέρχεται από το υπόλοιπο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, ώστε να συμβάλλουν μέσα από την εμπειρία τους στην παρακολούθηση της Κυβέρνησης και στην παραγωγή πολιτικής αλλά ταυτόχρονα να μεταλαμπαδεύουν γνώσεις και εξειδίκευση στη νεότερη γενιά στελεχών ή σε πρόσωπα χωρίς εμπειρία σε πολιτειακά αξιώματα. Αποφασίστηκε, επίσης, πως όλα τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου θα συμμετέχουν στο Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ.

δ2

Το Προεδρικό Συμβούλιο θα συνέρχεται σε μηνιαία βάση, θα αναλύει τις πολιτικές εξελίξεις και θα καταθέτει στην πρόεδρο του κόμματος εισηγήσεις αναφορικά με τα επόμενα βήματα της παράταξης. Η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τα μέλη του να έχουν και πιο ενεργή παρουσία σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει το κόμμα, ώστε να διατηρήσουν τη σχέση που ανέπτυξαν με τη βάση, που σε κάποιες περιπτώσεις μετρά δεκαετίες.

Πάντως, στο πλαίσιο της συζήτησης, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα, έκδηλη ήταν και η αντιπολιτευτική διάθεση, καθώς εκφράστηκε τόσο από τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και από πρώην Υπουργούς του η θέση πως ένα μεγάλο μέρος του έργου που παρουσιάζει η νυν Κυβέρνηση ανήκει στην προηγούμενη, χωρίς να υπάρχει η σχετική αναγνώριση. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι γίνονται εξαγγελίες, κατατίθενται θεμέλιοι λίθοι και ανακοινώνονται αναπτυξιακά έργα, παραλείποντας το γεγονός πως αυτά ήταν δρομολογημένα από την προηγούμενη Κυβέρνηση, κυρίως στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και πρέπει να επικριθεί έντονα αυτή η απουσία αναγνώρισης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σχολίασε ότι σχεδόν ό,τι αναπτυξιακό έργο θα εξαγγέλλεται κατά τα πρώτα χρόνια της πενταετίας Χριστοδουλίδη έχει σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση του Συναγερμού. Αν και ουδείς εισηγήθηκε να μετακινηθεί το κόμμα από τη θέση του περί εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αναδειχθεί, καθώς από πολλούς εκλαμβάνεται ως έλλειψη σεβασμού στην προηγούμενη Κυβέρνηση η μη απόδοση του έργου της.

δ4

Όπως ανέφερε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, καθολική ήταν η βούληση να υπάρξει συλλογική προσπάθεια για τη διατήρηση συνθηκών ομοψυχίας, καθώς και για την ισχυροποίηση της. Πρόκειται για ένα μήνυμα που θεωρείτο σημαντικό να σταλεί, καθώς το κόμμα προσπαθεί ακόμη να εξέλθει από την ταραχώδη κατάσταση που βρισκόταν το τελευταίο διάστημα. Και το γεγονός ότι σημαντικά στελέχη του ΔΗΣΥ αποφάσισαν να συμβάλουν μέσω αυτής της οδού στην κομματική ζωή, στέλνει μια εικόνα ενότητας που είχε ανάγκη η παράταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βούληση αυτή ήταν διάχυτη. Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στη νέα ηγεσία του κόμματος, στέλνοντας μηνύματα συμπαράστασης και εκδηλώνοντας την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην επούλωση των πληγών που υπάρχουν στο εσωτερικό της παράταξης. Μάλιστα, ο Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε στην Αννίτα Δημητρίου ότι και ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε με δυσκολίες τη θητεία του και τα πρώτα χρόνια περνούσε γενεές δεκατέσσερεις, με τον ίδιο να το επιβεβαιώνει και να επαναλαμβάνει και τη δική του ετοιμότητα να βρίσκεται στο πλάι της νέας προέδρου και την κ. Δημητρίου να δηλώνει ότι μετά από αυτή την συνεδρία νοιώθει πιο ισχυρή και ενδυναμωμένη ενόψει του έργου που έχει ενώπιον της.

δ3

Αυτές οι θέσεις θεωρούνται εξόχως σημαντικές από την ηγεσία, καθώς έχει δεχθεί εσωτερική αμφισβήτηση το προηγούμενο διάστημα και η στήριξη από προσωπικότητες που χαίρουν μεγάλου σεβασμού στη βάση είναι άλλο ένα βήμα για την εμπέδωση των συνθηκών ενότητας που επιδιώκει, ενώ ο ΔΗΣΥ αναζητεί ακόμη τα νέα του πατήματα και προσπαθεί να επανακάμψει από τη φθορά που προκάλεσε η κρίση και ο διχασμός των Προεδρικών Εκλογών.

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου