Την πρώτη της στρατιωτική άσκηση πραγματοποιεί η ΕΕ στο Καδίθ, παρουσία Μπορέλ

Την πρώτη της πραγματική στρατιωτική άσκηση πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Καδίθ της Ισπανίας από τις 16 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, με τον Ύπατο Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ να έχει προγραμματιστεί να παρακολουθήσει επίδειξη στο πλαίσιο της άσκησης στις 17 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Στο πλαίσιο της άσκησης στη ναυτική βάση Rota στο Κάδιθ της Ισπανίας, περίπου 2800 άτομα από 19 κράτη μέλη θα συμμετάσχουν σε άσκηση προσομοίωσης  της αρχικής φάσης επιχείρησης σταθεροποίησης.

Το ισπανικό αμφίβιο πολεμικό σκάφος «Juan Carlos I» θα ηγηθεί αμφίβιας επιχειρησιακής ομάδας, η οποία αποτελείται από 31 μονάδες που χρησιμοποιούν θαλάσσια, εναέρια, χερσαία και διαστημικά μέσα καθώς και μέσα προστασίας του κυβερνοχώρου. Συνολικά στην άσκηση συμμετέχουν 25 αεροσκάφη και έξι θαλάσσια σκάφη.

Στόχος της άσκησης είναι ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών δομών και διαδικασιών διοίκησης, και της στρατιωτικής ικανότητας της ΕΕ να ανταποκριθεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε εξωτερικές συγκρούσεις και κρίσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, περισσότερες ασκήσεις αναμένονται το 2024 και το 2025.

Το περίγραμμα της άσκησης περιλαμβάνει την προετοιμασία για την επιχείρηση, αμφίβια επίθεση, και εξασφάλιση και έλεγχο του θαλάσσιου λιμένα αποβίβασης, ακολουθούμενη από την εισαγωγή χερσαίων μέσων.

Η άσκηση θεωρείται ένα κρίσιμο βήμα για την προετοιμασία της ικανότητας ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ (EU Rapid Deployment Capacity), και για την ανάπτυξη της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδιασμού και Διεξαγωγής (MPCC) μέχρι το 2025.

Δειτε Επισης

Σοκ στην Ταϊλάνδη-Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο-Αναφορές για πολλούς νεκρούς
Τουλάχιστον επτά νεκροί στη Χερσώνα από ρωσικό πλήγμα
Νέα στοιχεία για το θάνατο Νασράλα-«Έπαθε ασφυξία από τοξικά αέρια μέσα στο καταφύγιο»
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό προσφύγων-«Στόχος παλαιστίνιος αξιωματούχος πρώτης γραμμής»
LIVE: Στα ανατολικά προωθείται ο ισραηλινός στρατός-Πύραυλοι στο κεντρικό Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ
Ευθείες βολές Ερντογάν σε Ισραήλ-«Μια χούφτα ριζοσπαστών σιωνιστών, έβαλαν φωτιά στην περιοχή»
Αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και στη νότια Βηρυτό
«Αθώος» δηλώνει ο κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Αντιμέτωπη με την εισβολή... παπαγάλων μια πόλη της Αργεντινής
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση