Να ορκιστεί αμέσως ο Μπελέρης ζήτησε ο Μητσοτάκης από τα Τίρανα

Μήνυμα προς την αλβανική Kυβέρνηση απέστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση του προφυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, σε δηλώσεις του, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η επίλυση της υπόθεσης αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου η Ελλάδα να συμφωνήσει στην εκκίνηση διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε τον σεβασμό της ελληνικής Kυβέρνησης στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, αλλά σημείωσε ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα και πρέπει αμέσως να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, έστω και προφυλακισμένος.  

«Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναγνωρίζουμε όμως, ταυτόχρονα, ότι ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος δύσκολος, ο οποίος απαιτεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι αδιαπραγμάτευτη αρχή αποτελεί ο σεβασμός του κράτους δικαίου.

«Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην περίπτωση του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει εδώ και πέντε μήνες προφυλακισμένος», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Διαβεβαιώνοντας για τον σεβασμό του στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης και την απουσία οποιασδήποτε διάθεσης παρέμβασης, τόνισε ταυτόχρονα ότι «ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας».

«Είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο, το οποίο απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη, ένα δικαίωμα, εξάλλου, το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Και είναι πολύ σημαντικό ο κ. Μπελέρης να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να φύγει αυτή η σημαντική σκιά, η οποία αυτή τη στιγμή αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», επισήμανε.

Όπως υπογράμμισε, «η επίλυση αυτού του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. «Ο Φρέντι Μπελέρης έχει το δικαίωμα να ορκιστεί, ακόμη και αν παραμένει προφυλακισμένος. Θα το καταστήσω αυτό απολύτως σαφές στον Έντι Ράμα και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό με θετική διάθεση», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταδικασμένος για φόνο ήταν ο άνδρας που πυροβόλησαν σε καφετέρια στην Ομόνοια-Νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα
Θύμα ξυλοδαρμού 14χρονη στη Γλυφάδα-Την χτύπησαν, έπεσε λιπόθυμη και προσπάθησαν να τη γδύσουν
Πυροβολισμοί στην Ομόνοια-Ένας τραυματίας
Από ακατάσχετη αιμορραγία ο θάνατος της τουρίστριας στο φαράγγι της Σαμαριάς-Πώς προκλήθηκε
Βρέθηκαν 25 μετανάστες στη βορειοδυτική Σάμο-Εξετάζεται αν συνδέονται με το ναυάγιο
Φρίκη στην Πάτρα-Βρήκαν θαμμένο γατάκι σε τσιμέντο
Προαναγγελία υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη-«Είμαι εδώ»
Ναυάγιο με 33 μετανάστες στη Σάμο-Τρεις ανασύρθηκαν νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ-«Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις»
Συνελήφθη 41χρονος που πριν από 10 χρόνια είχε πυροβολήσει κατά αστυνομικών με καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια καταδίωξης