Κανονισμό για ρύπανση από τα μικροπλαστικά προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν

Σειρά μέτρων κατά της ρύπανσης από μικροπλαστικά κατέθεσε η Κομισιόν υπό τη μορφή πρότασης κανονισμού που θα κληθούν να εγκρίνουν το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, κάθε χρόνο από 52 μέχρι και 184 τόνοι συσσωματωμάτων (σφαιριδίων) πλαστικού καταλήγουν στο περιβάλλον λόγω κακοδιαχείρισης σε διάφορα σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού. Ο στόχος της πρότασης

Στόχος της σημερινής πρότασης είναι διασφαλίσει πως όλες οι επιχειρήσεις που χειρίζονται πλαστικά υλικά στην ΕΕ λαμβάνουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ώστε η έκκληση συσσωματωμάτων να μειωθεί μέχρι και κατά 74%, συμβάλλοντας σε καθαρότερα οικοσυστήματα, σε ποταμούς και ωκεανούς χωρίς πλαστικά και στη μείωση των πιθανών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.

Τα πλαστικά σφαιρίδια αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες πηγές ακούσιας ρύπανσης με μικροπλαστικά. Με την πρόταση κανονισμού, η Κομισιόν ωθεί όσους χειρίζονται πλαστικά να προχωρούν σε πρόληψη για την αποφυγή τυχόν διαρροής σφαιριδίων, να διασφαλίζουν τον περιορισμό των διαρροών ώστε να μην μολύνουν το περιβάλλον και να προχωρούν σε καθορισμό σε περιπτώσεις διαρροής ή απώλειας.

Η πρόταση καλύπτει ιδίως τις βέλτιστες πρακτικές για τις επιχειρήσεις όσον αφορά τον χειρισμό των συσσωματωμάτων, την υποχρεωτική πιστοποίηση και τις υπεύθυνες δηλώσεις, καθώς και μια κοινή μεθοδολογία για την εκτίμηση των απωλειών. Λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις θα ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να βοηθηθούν στην προσπάθεια συμμόρφωσής τους.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Σοκ στην Ταϊλάνδη-Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο-Αναφορές για πολλούς νεκρούς
Τουλάχιστον επτά νεκροί στη Χερσώνα από ρωσικό πλήγμα
Νέα στοιχεία για το θάνατο Νασράλα-«Έπαθε ασφυξία από τοξικά αέρια μέσα στο καταφύγιο»
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό προσφύγων-«Στόχος παλαιστίνιος αξιωματούχος πρώτης γραμμής»
LIVE: Στα ανατολικά προωθείται ο ισραηλινός στρατός-Πύραυλοι στο κεντρικό Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ
Ευθείες βολές Ερντογάν σε Ισραήλ-«Μια χούφτα ριζοσπαστών σιωνιστών, έβαλαν φωτιά στην περιοχή»
Αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και στη νότια Βηρυτό
«Αθώος» δηλώνει ο κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Αντιμέτωπη με την εισβολή... παπαγάλων μια πόλη της Αργεντινής
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση