Το Ισραήλ εκκενώνει χωριά κοντά στον Λίβανο-Φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης

Το Ισραήλ προχώρησε σε εκκένωση χωριών στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς φοβάται κλιμάκωση της σύγκρουσης και δημιουργία νέου μετώπου απέναντι στη Χεζμπολάχ, εν μέσω της επικείμενης χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους που ζουν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, καθώς το Ισραήλ φοβάται αντίποινα από τη Χεζμπολάχ για την επικείμενη εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ έχουν ορκιστεί να «απαντήσουν» σε οποιαδήποτε κίνηση εισβολής στη Γάζα, με τον επικεφαλής της οργάνωσης να δηλώνει ότι είναι «πλήρως προετοιμασμένοι» να ενωθούν με τη Χαμάς στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, εντείνοντας τους φόβους για μια ολοκληρωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Eντολή εκκένωσης πριν τη «μοιραία ώρα»

Οι κάτοικοι των 28 χωριών και οικισμών που βρίσκονται κοντά στα λιβανέζικα σύνορα θα απομακρυνθούν και θα εγκατασταθούν σε ξενώνες σε πόλεις στο κέντρο του Ισραήλ οι οποίες θεωρούνται ασφαλέστερες - αλλά το τεράστιο οπλοστάσιο ρουκετών της Χεζμπολάχ μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε στόχο στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, μεταδίδει η Daily Mail.

Η εντολή εκκένωσης έρχεται καθώς ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα του «πλησιάζει σε μια μοιραία ώρα», με περισσότερους από 400.000 Ισραηλινούς στρατιώτες να ετοιμάζονται τώρα για μια μάχη στη Γάζα.

199 όμηροι κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα

Περίπου 199 όμηροι κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, περισσότεροι από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 150, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα ανελέητο μπαράζ αεροπορικών επιδρομών που εξαφάνισαν ολόκληρες συνοικίες στη Γάζα και σκότωσαν 2.750 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 9.600 αμάχους, ως αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς.

Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα, σε σκηνές χάους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από την επικείμενη εισβολή του Ισραήλ και τους συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του εδάφους που ελέγχεται από τη Χαμάς, σημειώνει το βρετανικό μέσο.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι εν μέσω της πλήρους πολιορκίας του Ισραήλ, που εμποδίζει τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα να φτάσουν στον θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από την αυξανόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή και την επιστράτευση περίπου 360.000 Ισραηλινών εφέδρων, τοποθετήθηκαν κατά μήκος των συνόρων της Γάζας και έκαναν ασκήσεις για αυτό που το Ισραήλ δήλωσε ότι θα ήταν μια ευρεία εκστρατεία με σκοπό την πλήρη εξουδετέρωση της Χαμάς.

Νωρίτερα σήμερα, δύο αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν πως η Αίγυπτος συμφώνησε να ανοίξει ξανά το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για οκτώ ώρες. Είπαν, επίσης, ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ θα συμπέσει με το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος και θα διαρκέσει αρκετές ώρες.

Αλλά μισή ώρα αργότερα το Ισραήλ εμφανίστηκε να διαψεύδει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκεχειρία στη νότια Γάζα.

Χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας, μεταφέροντας ό,τι υπάρχον μπορούν, μετά από ισραηλινή εντολή να μετακινηθούν νότια.

Η Χαμάς κάλεσε τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που, όπως είπε, δείχνουν ένα οδόφραγμα της Χαμάς που εμποδίζει την κυκλοφορία να κινηθεί νότια.

Οι φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Tο Ιράν που υποστηρίζει τη Χαμάς καθώς και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ έχουν προειδοποιήσει ότι μια εισβολή στη Γάζα θα αντιμετωπιστεί με «απάντηση». Και χθες υπήρξαν χτυπήματα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, απειλώντας να παρασύρουν την περιοχή σε ανοιχτό πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν απείλησε ότι «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη μη επέκταση του πολέμου» εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επανειλημμένως διακηρύξει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, δήλωσε ότι, ενώ η εισβολή και η «εξουδετέρωση των εξτρεμιστών» είναι απαραίτητες, οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα θα ήταν «μεγάλο λάθος». Η προειδοποίηση έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Μπάιντεν δήλωσε πως τα αντίποινα του Ισραήλ πρέπει να είναι «σύμφωνα με το κράτος δικαίου».

Παράλληλα, μάχες κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο εντάθηκαν χθες Κυριακή, με τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει ρουκέτες και έναν αντιαρματικό πύραυλο, και το Ισραήλ να απαντά με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε, επίσης, πυρά σε ένα από τα συνοριακά του φυλάκια. Από τις μάχες σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο από την ισραηλινή πλευρά και τραυματίστηκαν αρκετοί και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως ο Άντονι Μπλίνκεν θα επιστρέψει στο Ισραήλ τη Δευτέρα, όπως και έγινε, αφού ολοκληρώσει μια ξέφρενη περιοδεία σε έξι αραβικές χώρες με στόχο να αποτρέψει την ανάφλεξη των μαχών σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια συμφωνία με αντικείμενο την επαναλειτουργία του αιγυπτιακού περάσματος της Ράφα με τη Γάζα, ώστε να επιτραπεί η έξοδος Αμερικανών και άλλων ξένων και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας που συσσωρεύεται στην αιγυπτιακή πλευρά. Το πέρασμα, το οποίο έκλεισε λόγω αεροπορικών επιδρομών στις αρχές του πολέμου, δεν έχει ανοίξει ακόμη. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η πολιορκία θα αρθεί μόνο όταν επιστραφούν οι αιχμάλωτοι.

Καθώς περισσότεροι από 1 εκατ. άμαχοι στη Γάζα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αναλυτές εκτίμησαν πως το Ισραήλ θα μπορούσε να εγκλωβιστεί για περισσότερο από έναν χρόνο στο κυνήγι τρομοκρατών στον παλαιστινιακό θύλακα. Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Nimrod Novik, πρώην ανώτερος Ισραηλινός διπλωμάτης και σύμβουλος ασφαλείας, δήλωσε ότι ορισμένοι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες ήθελαν οι στρατιώτες να αναλάβουν 18 μήνες επιχειρήσεων συλλήψεων από πόρτα σε πόρτα για να... ξεριζώσουν τα κορυφαία στελέχη της Χαμάς - μια πολύ δύσκολη επιχείρηση.

Το Ισραήλ προτρέπεται από τους συμμάχους του να είναι «συγκρατημένο» στην απάντησή του, ώστε να μην πυροδοτήσει μια οργισμένη αντίδραση στον αραβικό κόσμο που θα οδηγούσε ακόμα και σε γενίκευση της σύγκρουσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία
Εντοπίστηκε οπλισμός και εκρηκτικές ύλες σε τάφο στη Λάρνακα
Έτοιμη να βοηθήσει το Ιράν στις έρευνες για τη συντριβή του ελικοπτέρου δηλώνει η Ρωσία
Επιβάτης του ελικοπτέρου ήταν ζωντανός για μία ώρα μετά τη συντριβή και προσπαθούσε να επικοινωνήσει
Δικαστήριο επέτρεψε στον Τζούλιαν Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ
Σχέδιο εκτοπισμού χιλιάδων Παλαιστινίων βλέπουν εμπειρογνώμονες πίσω από την αποδοχή της προβλήτας
Έπεσαν οι τιμές των καυσίμων, έρχεται νέα ανάσα για τους καταναλωτές-Το παράδοξο με αμόλυβδη 95 και 98
Εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ για Νετανιάχου και Σινουάρ για εγκλήματα πολέμου
Τα σημεία που εστιάζει η νέα ένσταση των δικηγόρων των μοναχών-Άρχισε η κλήτευση μαρτύρων από την Μονή
Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά και νέα στεγαστικά σχέδια ανακοινώνονται εντός ημερών