Ραγισμένο το γυαλί μεταξύ Ατταλίδου και Οικολόγων-Καταβάλλεται τελική προσπάθεια

Παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε στις δημόσιες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ότι θα καταφέρουν να μεταπείσουν την Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ώστε να αποσύρει την παραίτησή της και να παραμείνει στις τάξεις του κόμματος, φαίνεται πως το γυαλί μεταξύ των δύο πλευρών έχει ραγίσει και δύσκολα θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, παρά την προσπάθεια που θα καταβληθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Θεοπέμπτου προσπάθησε να μεταπείσει την κ. Ατταλίδου και τις προηγούμενες ώρες, χωρίς να έχει επιτυχές αποτέλεσμα, ενώ δεν είναι όλα τα στελέχη θερμά έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου. Αν και η ίδια δεν έχει ακόμη αποστείλει επιστολή στη Βουλή για να καταστεί ανεξάρτητη βουλεύτρια Λευκωσίας, δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι πρόκειται να αλλάξει την απόφασή της, η οποία φάνηκε να έχει ληφθεί από το Σάββατο, όταν αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, υπήρξε ένταση, καθώς η κ. Ατταλίδου εξέφρασε τη δυσφορία της για το γεγονός πως κάποια στελέχη του Κινήματος διατύπωσαν εναντίον της επικρίσεις αναφορικά για την πρόταση νόμου που κατέθεσε από κοινού με τον κ. Θεοπέμπτου, για τροποποίηση της νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης, η οποία θα απαλείφει την εξαίρεση που υπάρχει για την υιοθεσία παιδιών, ανοίγοντας τον δρόμο για υιοθεσίες και από ζευγάρια που επέλεξαν το σύμφωνο αντί του γάμου και ζευγαριών ιδίου φύλου που έχουν ως μόνη επιλογή το σύμφωνο συμβίωσης. Η κ. Ατταλίδου είχε θεωρήσει πως αυτά που ειπώθηκαν εναντίον της ήταν προσβλητικά και πως δεν την προστατεύει το κόμμα.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για την πρόταση νόμου αυτή καθ’ εαυτή είχε προηγηθεί σε επίπεδο Πολιτικής Επιτροπής και βασικό σημείο επίκρισης ήταν η έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης και το κακό timing και όχι η ουσία της πρότασης.

Αν και ο κ. Θεοπέμπτου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί τρόπος να επανέλθει η κ. Ατταλίδου, θα φανεί στην αποψινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής πόσα όλα τα στελέχη ενστερνίζονται τη θέση αυτή και αν όντως αφέθηκαν περιθώρια από την ίδια για κάτι τέτοιο. Θα φανεί, επίσης, εάν έχει οποιαδήποτε διάθεση για περαιτέρω συζήτηση και θα παρουσιαστεί.

Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός πως έχουν όντως τροχοδρομηθεί αλλαγές στο Κίνημα Οικολόγων, οι οποίες θα τεθούν ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου τον Δεκέμβριο, αυτές αφορούν κυρίως λειτουργικά ζητήματα και όχι τα ιδεολογικοπολιτικά θέματα που έθεσε η Αλεξάνδρα Ατταλίδου και για τα οποία ανέμενε αλλαγές. Είναι, άλλωστε, σαφές, πως μια μερίδα στελεχών καθόλου αναγκαίο δεν θεωρούν αυτόν τον διάλογο, καθώς πιστεύουν ότι οι διαχρονικές θέσεις του κόμματος σε σημαντικά ζητήματα, όπως το Κυπριακό, είναι επαρκείς και προϋπήρχαν της κ. Ατταλίδου (κάτι που άλλωστε αναγνώρισε και η ίδια) και δεν χρειάζονται αλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των Οικολόγων στις δηλώσεις του είχε αναφέρει πως θα επιχειρήσει να αποτρέψει την παραίτησή της και να την προσεγγίσουν και εμφανίστηκε αρκετά σίγουρος ότι θα τα καταφέρουν. Όμως αφενός η κ. Ατταλίδου δεν έχει αποσύρει καμία από τις κατηγορίες της, κάτι που αναπόφευκτα θα τεθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Πολιτικής Επιτροπής, και αφετέρου συνεχίζουν να υπάρχουν στελέχη που τη θεωρούν ως «ξένο σώμα» για το κόμμα, παρόλο που προφανώς αποτελεί κοινή ανησυχία όλων ο περιορισμός της κοινοβουλευτικής παρουσίας με την παραίτησή της. Ωστόσο, φαίνεται πως κάποιοι είναι ενοχλημένοι από το περιεχόμενο της ανακοίνωσής της, την ίδια στιγμή που αυτά που είπε αποτελούν φρέσκιες αποφάσεις για την ίδια, που λίγο περιθώριο αναθεώρησης αφήνουν.

Η ανακοίνωση των Οικολόγων

Πάντως, παρά τα όσα καταλόγισε στο Κίνημα η κ. Ατταλίδου, αλλά και την έκφραση πρόθεσης από τον κ. Θεοπέμπτου για να τα ξαναβρούν οι δύο πλευρές, στην εξαιρετικά σύντομη ανακοίνωση που εκδόθηκε για το ζήτημα, οι Οικολόγοι δεν τοποθετήθηκαν για κανένα από τα δύο, παραπέμποντας στην αποψινή συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απόφαση της κ. Αλεξάνδρας Ατταλίδου να αποχωρήσει από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Το όλο θέμα που έχει προκύψει θα συζητηθεί απόψε, Δευτέρα 16/10/23, σε συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος», ανέφερε το κόμμα στη λιτή του ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου η Ολγκίν για σειρά επαφών
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική
Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο