Ξεκίνησε η καταβολή των επιδομάτων θέρμανσης-Η λίστα με τα χωριά, οι δικαιούχοι και τα ποσά

Η καταβολή των επιδομάτων θέρμανσης μέσω του σχεδίου «στήριξη κατοίκων ορεινών και απομακρυσμένων κοινοτήτων», έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου, όπου καταβάλλεται οικονομική βοήθεια σε κατοίκους που διαμένουν για τουλάχιστον δυο χρόνια σε κοινότητες, οι οποίες το υψόμετρό τους είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 600 μέτρων.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, έχουν την ανάγκη αυτών των επιδομάτων, λόγω της χρήσης των θερμάνσεων, για να καταφέρουν να διατηρήσουν τα σπίτια τους ζεστά, ιδιαίτερα κατά τις τσουχτερές ημέρες του χειμώνα, που αναμφισβήτητα στα ορεινά, σε κάποιες κοινότητες, είναι πολύ δύσκολες οι καιρικές συνθήκες.

Οι αιτήσεις για το εν λόγω επίδομα ορεινών περιοχών, έχουν πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και η καταβολή της επιχορήγησης του ποσού, γίνεται πάντοτε το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου. Όπως εξήγησε στον REPORTER, η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, Πατρίνα Ταραμίδου, «από τις αρχές Οκτωβρίου, έχουν αρχίσει από τις Επαρχιακές Διοικήσεις οι πληρωμές στους δικαιούχους. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για αρκετές ορεινές περιοχές Παγκύπρια, αρχίζει από τον Οκτώβριο η καταβολή των επιδομάτων και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο».

Δικαίωμα στην οικονομική βοήθεια που παρέχεται από το κράτος, έχουν όλοι οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι υπήκοοι, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία σε κοινότητες με υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 600 μέτρων και αποδεδειγμένα διαμένουν για όλη τη διάρκεια του χρόνου στην κοινότητα κατά τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια.

Για τα δυο χρόνια, ανέφερε η κα. Ταραμίδου, «είναι κάτι που τονίζεται, γιατί η καταβολή επιδόματος δεν αφορά κάποιους που έχουν εξοχικά. Πρέπει να είναι κάποιος που είναι μόνιμος κάτοικος και αποδεδειγμένα διαμένει τα τελευταία δυο χρόνια εκεί».

Σημειώνεται ότι δεν έχουν δικαίωμα υποβολή αίτησης, οι μη Ευρωπαίοι πολίτες, ακόμα και εάν διαμένουν μόνιμα στην κοινότητα, όπως και Ευρωπαίοι ή μη οικιακοί βοηθοί που διαμένουν στην οικία του δικαιούχου αιτητή. Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα οι μοναχοί σε μοναστήρια, όπως και άτομα που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στις κοινότητες που καλύπτονται από το εν λόγω σχέδιο.

Όσον αφορά τα ποσά που δίδονται, αυτά διαφοροποιούνται αναλόγως με το υψόμετρο που βρίσκεται η κάθε κατοικία. Δηλαδή, για νοικοκυριά που βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέχρι 800 μέτρα, το επίδομα είναι 175 ευρώ. Εάν το υψόμετρο είναι 801 μέχρι 1000, το επίδομα είναι στα 225 ευρώ και για κατοικίες που βρίσκονται σε υψόμετρο 1001 μέτρων και άνω, το επίδομα είναι στα 260 ευρώ και πρόσθετα για κάθε άτομο που διαμένει μόνιμα σε κάθε νοικοκυριό, είναι 85 για κάθε συνταξιούχο και 165 ευρώ για κάθε μη συνταξιούχο.

Σύμφωνα με την κα. Ταραμίδου, για τα δυο προηγούμενα χρόνια, είχε δοθεί ένα εφάπαξ ποσό, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, ως μια μορφή έξτρα ενίσχυσης που ήταν το 50% στο ποσό των επιδομάτων όσων είχαν εγκριθεί. «Είναι κάτι το οποίο προκύπτει εάν και εφόσον υπάρξει ανάγκη και είναι θέμα πολιτικής, χωρίς να είναι κάτι θεσμοθετημένο. Έτσι και για φέτος, δεν γνωρίζουμε εάν θα δοθεί, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες».

Πάντως, για το 2020-2022 δόθηκαν συνολικά πέντε εκατομμύρια ευρώ σε συνολικά 9,500 δικαιούχα νοικοκυριά και πιο συγκεκριμένα σε 7,600 συνταξιούχους και 13,500 μη συνταξιούχους. Επιπρόσθετα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δόθηκε ακόμη 50% ως εφάπαξ, άρα επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, αυτό που εκτιμάται είναι ότι και φέτος αναμένεται να κινηθούν σε αυτά τα νούμερα τα επιδόματα και ίσως λίγο περισσότερα, καθώς φέτος εντάχθηκαν και πρόσθετες κοινότητες.

Δείτε παρακάτω τον κατάλογο με τις δικαιούχες περιοχές ανά το Παγκύπριο

1

2

Δειτε Επισης

Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων