Στα ίχνη της απέλασης του Γκασιούκ από την Κύπρο-Γιατί την συνδέουν με την επίθεση της Χαμάς
06:00 - 16 Οκτωβρίου 2023
Πώς μπορεί να συνδέεται η σύλληψη και η απέλαση του Ρώσου δημοσιογράφου, Αλεξάντερ Κασιούκ, με την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, που άναψε το φιτίλι του πολέμου στη γειτονική χώρα; Κι όμως μια σειρά από στοιχεία, που συνδέονται μεταξύ τους, βγάζει κάποιο νόημα, χωρίς ωστόσο οτιδήποτε από αυτά να επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές.
Ο Αλεξάντερ Κασιούκ είναι ένας δημοσιογράφος που για χρόνια εργάζεται σε κυβερνητικά μέσα της Ρωσίας. Η ιδιότητα του αυτή, του είχε επιτρέψει να έχει προσβάσεις σε σημαντικά έγγραφα, πληροφορίες και σημαντικά πρόσωπα της ρωσικής πολιτικής σκηνής, που του άνοιξαν τον δρόμο για να γράψει ένα βιβλίο το 2021, το οποίο τουλάχιστον για το ρωσικό καθεστώς, αποτέλεσε ένα ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας κατά των ΗΠΑ και γενικότερα κατά της Δύσης.
Το βιβλίο αφορούσε τον βίο και τα γεγονότα πριν τη σύλληψη από τις ΗΠΑ, ενός Ρώσου επιχειρηματία, του Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος είναι γνωστός με το προσωνυμίο, ο «έμπορος του θανάτου». Ο Μπούτ κατηγορήθηκε από τη Δύση, ως ένας αδίστακτος έμπορος, που πωλούσε όπλα σε παράνομες ή τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο που έσπειραν τον θάνατο τις προηγούμενες δεκαετίες.
Αυτός ήταν και ο λόγος που όταν ο Μπουτ συνελήφθη το 2008 στις Φιλιππίνες, κινήθηκαν οι διαδικασίες και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου πέρασε τα επόμενα δεκατέσσερα χρόνια σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Πριν το 2008 το όνομα του είχε συνδεθεί με μια σειρά πολεμικών συρράξεων, με τον ίδιο να φιγουράρει, ως ο βασικός έμπορος παράνομου οπλισμού. Από το Αφγανιστάν, το 2001 όπου κατηγορήθηκε ότι παρείχε οπλισμό στην Αλ-Κάιντα, μέχρι το Τατζικιστάν και τον εμφύλιο του Κονγκό, ο Μπουτ κατηγορήθηκε ότι μέσω των ιδιωτικών αεροσκαφών που κατείχε, μετέφερε παράνομο οπλισμό.
Το 2002 παρέδωσε αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Κένυα, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν εναντίον ισραηλινού αεροσκάφους το 2002, ενώ το 2006 κατά τη διάρκεια του Λιβανικού πολέμου, υπάρχουν αναφορές, ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους της Χεζμπολάχ. Στα αρχεία του Καντάφι στη Λιβύη το 2011, εντοπίστηκαν απόρρητα έγραφα για εμπορική συμφωνία με τον Μπουτ, ενώ αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τον πλήρωσε ένα ποσό κοντά στα 60 εκατομμύρια, για να μεταφέρει στο Ιράκ, αμερικανικές δυνάμεις.
Ο Ρώσος επιχειρηματίας, λόγω των σχέσεων που ανέπτυξε με τρομοκρατικές οργανώσεις σε Αφρική και Μέση Ανατολή, μπήκε στο μάτι των δυτικών. Άλλωστε διαφάνηκε πως όποια εμπορική συναλλαγή έκλεινε, ήταν με τις ευλογίες του Κρεμλίνου και του Βλαδιμήρ Πούτιν, με τον οποίο αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι διατηρεί μια καλή σχέση.
Ο Μπουτ συνελήφθη τον Μάρτιο του 2008 στην Μπαγκόγκ της Ταϊλάνδης μετά από κόκκινη ειδοποίηση της INTERPOL, που εκδόθηκε στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της συνωμοσίας για παροχή υλικής υποστήριξης και πόρων σε τρομοκρατική οργάνωση. Μετά από δικαστικές διαμάχες, το 2010 εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου κλείστηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά δικαστήρια, ο Μπουτ θα αφηνόταν ελεύθερος το 2029, ωστόσο άνοιξε η τύχη του όταν στη Μόσχα συνελήφθη μια Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, με την κατηγορία της κατοχής μικρής ποσότητας κάνναβης. Οι Ρώσοι ανέδειξαν την υπόθεση της και διαπραγματεύτηκαν με τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν το 2022, την ανταλλαγή της μπασκετμπολίστριας με τον έμπορο όπλων. Έτσι και έγινε. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Μπουτ ανταλλάχθηκε με την μπασκετμπολίστρια προκαλώντας αντιδράσεις ανάμεσα σε αρκετούς Αμερικανούς, που υποστήριξαν, πως το να δώσεις ένα διαβόητο εγκληματία, για να πάρεις μια μπασκετμπολίστρια για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης, ήταν μια ήττα για την αμερικανική διπλωματία.
Αυτή η ήττα για την αμερικανική διπλωματία, επανήλθε τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα. Όλως τυχαίως σχεδόν ταυτόχρονα με την απέλαση του συγγραφέα του βιβλίου για τον Μπουτ, ο οποίος πλέον κάνει καριέρα στο ακροδεξιό ρωσικό κόμμα, που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο του Πούτιν, ξεκίνησε η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, με τις γνωστές συνέπειες.
Αυτό προκάλεσε κυρίως στο Χ (Twitter) μια συζήτηση, για το αν πίσω από τον εξοπλισμό της Χαμάς, τον τελευταίο καιρό βρίσκεται ο Μπουτ ο ο οποίος δρα ανενόχλητος εντός ρωσικού εδάφους, πλέον κάνοντας καριέρα και στην πολιτική, αλλά διατηρώντας και μέρoς των παλαιών επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Άλλωστε μια από τις τελευταίες ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή Τύπο για το πρόσωπο του, αφορούσε τη συνάντηση του με τον νεκρό πλέον αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βαγκνερ, Πριγκόζιν, με τον οποίο επισκέφθηκαν εργοστάσιο όπλων στη Ρωσία.
Το αφήγημα στα μέσα κοινωνικής, δικτύωσης, που σημειώνεται ότι δεν προκύπτει από καμία επίσημη πηγή, είναι πως ο Μπουτ, είναι ίσως το πρόσωπο κλειδί, πίσω από τον εξοπλισμό της Χαμάς, η οποία μέσα σε μια ημέρα, έριξε πέραν των επτά χιλιάδων ρουκετών προς το Ισραήλ. Στο κάδρο, μπαίνουν και οι σχέσεις της Ρωσίας με το Ιράν και συνεπώς του Ιράν με τη Χαμάς, για τον τρόπο που λειτούργησε ένα δίκτυο εξοπλισμού, των τρομοκρατών της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Το ερώτημα που τίθεται στο X, είναι πως ποια είναι οι ευθύνη της διοίκησης Μπάιντεν, που επέτρεψε την ανταλλαγή του «εμπόρου του θανάτου«, όπως είναι γνωστός ο Μπουτ, με μια μπασκετμπολίστρια, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που τον συνδέουν με τον εξοπλισμό της Χαμάς.
Βέβαια, τίθεται και το ερώτημα, αν ο συγγραφές του βιβλίου για τον Μπουτ, που ουσιαστικά στο βιβλίο του τα βάζει με τους Αμερικανούς και τους κατηγορεί για συνωμοσία, ψέματα και στημένα δικαστήρια, σε σχέση με την καταδίκη του εμπόρου όπλων στις ΗΠΑ, τον οποίο ηρωοποιεί, έχει κάποια σχέση με όλα αυτά.
Το πιο βασικό ερώτημα βέβαια, είναι αν η σύλληψη και η απέλαση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αλεξάντερ Γκασιούκ στη Λευκωσία, έχει οποιαδήποτε σχέση με το βιβλίο του για τον Μπουτ, ή αν πρόκειται για μια εντελώς τυχαία συγκυρία. Και βέβαια το πλέον καυτό ερώτημα, είναι αν είναι τυχαίο ότι την ώρα που ο Γκασιούκ απελαυνόταν από την Κύπρο το πρωί του Σαββάτου, την ίδια ώρα εξαπέλυε μια άνευ προηγούμενου επίθεση η Χαμάς κατά του Ισραήλ.