Απελευθέρωση ομήρων και ανθρωπιστική στήριξη στους πολίτες της Γάζας ζητά η ΕΕ

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καλούν τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους χωρίς προϋποθέσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία ανθρωπιστικής στήριξης του πληθυσμού της Γάζας και συνεργασίας με τις νόμιμες Παλαιστινιακές αρχές, σε κοινή δήλωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενόψει της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ την Τρίτη το απόγευμα.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ώστε να υπάρξει κατάληξη σε κοινό κείμενο. Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο το βράδυ ο κ. Μισέλ δημοσιοποίησε την επιστολή πρόσκλησης στους 27 για τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 17:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Κύπρου).

Η τηλεδιάσκεψη της Τρίτης αναμένεται να εστιάσει σε στρατηγική συζήτηση για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις για αντιμετώπιση της κρίσης, και για τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τις ίδιες κοινοτικές πηγές.

Στην δήλωση, η οποία «καθορίζει την κοινή θέση της ΕΕ για την εν εξελίξει κατάσταση στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται πως η ΕΕ «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς και τις βίαιες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε όλο το Ισραήλ και εκφράζει βαθύτατη λύπη για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Τονίζουμε εμφατικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί κατά τρόπο που να συνάδει με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις» προσθέτουν.

«Επαναδιατυπώνουμε τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», υπογραμμίζουν.

«Καλούμε τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους χωρίς καμία προϋπόθεση. Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της παροχής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Γάζα σε συντονισμό με τους εταίρους, διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια αυτή δεν θα γίνεται αντικείμενο κατάχρησης από τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι ζωτικής σημασίας να αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση», συνεχίζει η κοινή δήλωση.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη βασισμένη στη λύση των δύο κρατών μέσω της αναζωογόνησης των προσπαθειών στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη να υπάρξει ευρεία συνεργασία με τις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές, καθώς και με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην πρόληψη περαιτέρω κλιμάκωσης» καταλήγει η δήλωση.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από την Ουάσινγκτον μετά τη συντριβή του προεδρικού ελικοπτέρου
Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν
Ο Νετανιάχου απορρίπτει μετά βδελυγμίας το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία
Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκινούν έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού ελικοπτέρου
Γυναίκα σε κρουαζιερόπλοιο φέρεται να δολοφόνησε το νεογέννητο παιδί της
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Η Ρωσία κατάσχει περιουσιακά στοιχεία μεγάλων γερμανικών τραπεζών
Γιατί η χήρα του Ραϊσί θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο Ιράν
Από το 1986 στο σήμερα-Πολιτικοί ηγέτες που έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικά δυστυχήματα