Διεθνής διπλωματική κινητοποίηση σε εξέλιξη για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Διεθνής διπλωματική κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Στο επίκεντρο η αποσόβηση ενδεχόμενης γενίκευσής της σύρραξης και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, κυρίως στην Λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τα γραφεία του ισραηλινού και του παλαιστίνιου ηγέτη. Ο Νετανιάχου δήλωσε στον Μπάιντεν ότι χρειάζεται «ενότητα και αποφασιστικότητα» για την επίτευξη των πολεμικών στόχων κατά της κυρίαρχης στην Γάζα Χαμάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την υποστήριξή του.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στον ισραηλινό Πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τον ΟΗΕ και χώρες της Μέσης Ανατολής με στόχο οι αθώοι άμαχοι να έχουν πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του σε όλες τις προσπάθειες που έχουν ως στόχο την προστασία των πολιτών», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε στον Τζο Μπάιντεν ότι απορρίπτει παντελώς την μετακίνηση των Παλαιστινίων από την Γάζα στο πλαίσιο της ισραηλινής επίθεσης σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε «το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση» των Παλαιστινίων και καταδίκασε την Χαμάς κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Μαχμούντ Αμπάς. «Η Χαμάς δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε μετά το τηλεφώνημα. Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την «πλήρη υποστήριξή του» στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντάται σήμερα στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Μπλίνκεν έχει επισκεφθεί την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει συναντηθεί εκεί με ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Σήμερα αναμένεται να ταξιδέψει στην Αίγυπτο.

Ρωσία

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ρωσίας ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ψηφίσει αύριο Δευτέρα επί του σχεδίου απόφασης που διένειμε στα υπόλοιπα κράτη μέλη όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, το οποίο καλεί να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, καταδικάζει τη βία εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, τον Ντμίτρι Πολιάνσκι, δεν έχουν υπάρξει τροποποιήσεις στο κείμενο αφότου διανεμήθηκε στα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ, προχθές Παρασκευή, κι η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 15:00 (σ.σ. ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Κύπρου) αύριο Δευτέρα.

Κίνα

Η δράση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς προχωρεί «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά» τους κατοίκους της Γάζας, υποστήριξε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν σήμερα. «Η δράση του Ισραήλ προχώρησε πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και οι ηγέτες του οφείλουν να σταματήσουν «να τιμωρουν συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας προς το σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου του. Εξάλλου ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την περιοχή εξαιτίας της κρίσης στο Ισραήλ και τη Γάζα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN. Ο κινέζος ειδικός απεσταλμένος Ζάι Τζουν δήλωσε στο CGTN ότι «θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία με όλα τα μέρη προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, της προστασίας των αμάχων, της αποκλιμάκωσης και της προώθησης ειρηνευτικών συνομιλιών».

Γερμανία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ συμφώνησαν χθες ότι πρέπει να αποτραπεί «περιφερειακή ανάφλεξη» και η ανάμιξη της Χεζμπολάχ στη διένεξη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν χθες δύο φορές τηλεφωνικά. Όπως είπε ο κ. Χεμπεστράιτ, ο κ. Νετανιάχου ενημέρωσε τον καγκελάριο για την τρέχουσα κατάσταση και για τις προσπάθειες του Ισραήλ να προστατεύσουν τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες, όπως ανέφερε, εμποδίζει η Χαμάς. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «για τη σημασία αυτού του ζητήματος», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Σολτς επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας στο λαό του Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Γερμανία «στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ». Νωρίτερα ο καγκελάριος, σε εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βρανδεμβούργο, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που διαθέτουν επιρροή στην περιοχή. «Τις τελευταίες ημέρες ο καγκελάριος είχε επικοινωνία με τους ηγέτες της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Τουρκίας, ενώ την Τρίτη υποδέχεται τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β'.

Η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ συναντήθηκε χθες Σάββατο με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Τουρκίας και ζήτησε να οργανωθεί άμεσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κάλεσε εκ νέου τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα στερούνται τα πάντα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η κ. Μπέρμποκ μετά τη συνάντησή της με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γάιτ στο Κάιρο και ανέφερε ότι βρίσκεται σε «συνεχείς» συζητήσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και τους εταίρους σχετικά με το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η ανθρωπιστική βοήθεια.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας είναι κατάλληλο για αυτό, επισήμανε και τόνισε ότι «αποκλειστικά υπεύθυνη» για την τρέχουσα κατάσταση είναι η Χαμάς. Σύμφωνα με την ίδια, αιχμάλωτοι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είναι και οκτώ Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του περασμένου Σαββατοκύριακου. Η γερμανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις οικογένειες των ομήρων, δήλωσε και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Η κ. Μπέρμποκ είχε χθες στο Ισραήλ συνάντηση με την οικογένεια της 22χρονης Γερμανίδας Σάνι Λουκ, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται τραυματισμένη στα χέρια της Χαμάς, και με συγγενείς άλλων απαχθέντων και διαβεβαίωσε για την στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης

Στο Κάιρο η Αναλένα Μπέρμποκ συναντήθηκε και με τον τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν, με τον οποίο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, συζήτησε μεταξύ άλλων τις κοινές προσπάθειες για την απελευθέρωση των Γερμανών ομήρων και τα ζητήματα της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι δύο Υπουργοί «αντάλλαξαν πληροφορίες και συμπεράσματα από τις επαφές τους των τελευταίων ημερών». Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία. Συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή το προσεχές διάστημα.

Δύο γερμανικά στρατιωτικά αεροσκάφη Α400Μ έφθασαν χθες βράδυ στο Ισραήλ και θα συνδράμουν στην επιχείρηση επαναπατρισμού των Γερμανών πολιτών. Τα αεροσκάφη μετέφεραν στη χώρα στρατιωτικό υλικό που είχε ζητήσει η ισραηλινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, τα δύο αεροσκάφη θα μεταφέρουν στην επιστροφή μόνο 50 Γερμανούς, καθώς δεν διαθέτουν αρκετά καθίσματα προκειμένου να μεταφέρουν περισσότερους.

Δεκάδες διαδηλώσεις -φιλο-παλαιστινιακές και υπέρ του Ισραήλ – πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη Γερμανία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απαγορεύθηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Χαμάς. Στο Βερολίνο άγνωστοι ζωγράφισαν το Άστρο του Δαυίδ σε σπίτια. Στο Ντίσελντορφ περίπου 700 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να προστατεύσει ομάδα αντιδιαδηλωτών, οι οποίοι κρατούσαν σημαίες του Ισραήλ.

Στη Φρανκφούρτη, παρά τη σχετική απόφαση απαγόρευσης που είχε εκδώσει το Διοικητικό Δικαστήριο της Έσσης, 600 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης και πραγματοποίησαν πορεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «η Γερμανία χρηματοδοτεί, το Ισραήλ βομβαρδίζει».  Η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση και συνέλαβε περίπου 100 άτομα, τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.

Ιταλία

Ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για την Ασφάλεια του Κράτους, δήλωσε χθες ότι λόγω της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή, «οι επόμενοι θα είναι δύσκολοι μήνες, έστω και αν δεν υπάρχουν λόγοι για να σημανθεί άμεσος συναγερμός». «Το επίπεδο της ασφάλειάς μας πρέπει να παραμείνει ύψιστο», πρόσθεσε ο κ. Πιεντεντόζι. Ο δε Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι πρόσθεσε ότι «ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της εβραϊκής κοινότητας και των χώρων λατρείας» και ότι «οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες εργάζονται αδιάκοπα». Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, οι «ευαίσθητοι στόχοι, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, είναι είκοσι οκτώ χιλιάδες».

Μεξικό

Η Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπάρσενα κάλεσε χθες Σάββατο το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν όσοι το επιθυμούν, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει τις προσπάθειές της για να επαναπατρίσει πολίτες της. Αντιδρώντας σε εκκλήσεις της οικογένειας της Μπάρμπαρας Λάγκο, μεξικανής εργαζόμενης στη ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η κ. Μπάρσενα ανέφερε πως ήλθε σε επαφή με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) για βοήθεια. «Προσπαθούμε να τη βγάλουμε από εκεί μέσω Αιγύπτου, όμως το Ισραήλ δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος, δεν επιτρέπει σε κανέναν να φύγει», ανέφερε η επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας μέσω X (πρώην Twitter).

Ιράν

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε μέσω X (πρώην Twitter) χθες Σάββατο ότι αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με «πολύ σοβαρές συνέπειες». Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά του που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Αν δεν σταματηθούν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του ισραηλινού απαρτχάιντ, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να προκαλέσει λόγω εξοστρακισμού πολύ σοβαρές συνέπειες — η ευθύνη για τις οποίες θα έγκειται στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που το οδηγούν σε αδιέξοδο», ανέφερε η μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στον διεθνή οργανισμό.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία