O 14χρονος Κύπριος σκιέρ που σκαρφάλωσε στην κορυφή του κόσμου-«Από μικρός έδειξε το ταλέντο του»

Στην κορυφή του κόσμου κατάφερε να σκαρφαλώσει με την φοβερή επίδοση που σημείωσε στο Θαλάσσιο Σκι, ο δεκατετράχρονος σκιέρ, Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του, αποδεικνύει με το ταλέντο του, πως έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σε ένα σπουδαίο αθλητή, παραμένοντας στην κορυφή, κάνοντας την ίδια ώρα περήφανο τον αθλητικό κόσμο της Κύπρου και όχι μόνο.

Κατά τους πρόσφατους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νέων κάτω των δεκατεσσάρων ετών που διεξήχθησαν στη Σεσένα της Ισπανίας και ανάμεσα σε 124 αθλητές από 20 χώρες, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, απέσπασε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα σλάλομ, με 4,25 μπάλες στα ένδεκα μέτρα σχοινί και ταχύτητα σκάφους στα 55km το οποίο είναι και νέο Παγκύπριο ρεκόρ. Σημειώνεται ότι, αυτή είναι η καλύτερη επίδοση του 2023 στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, κατατάσσοντας έτσι τον Αντρέα στο Νούμερο 1 της Παγκόσμιας κατάταξης στην ηλικία κάτω των 14 ετών.

EU 2023_awards

Αξιοσημείωτο πάντως, είναι το γεγονός πως στους ίδιους αγώνες, ακόμη ένας Κύπριος, ο Ανδρέας Τόφας, είχε πραγματοποιήσει μια σπουδαία εμφάνιση, καταλαμβάνοντας την 11η θέση με επίδοση δυο μπάλες στα δώδεκα μέτρα σχοινί και ταχύτητα σκάφους στα 55km. Έτσι, οι επιτυχίες των δυο αθλητών, χάρισαν στην Κύπρο κάτι το μοναδικό, καθώς καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε να έχει δύο αθλητές στην πρώτη δεκάδα, γεγονός που αναδεικνύει και το πολύ ψηλό επίπεδο των συμμετοχών στο πρωτάθλημα.

Αξιοσημείωτο, είναι και το γεγονός ότι και οι δυο μας σκιέρ, χρησιμοποιούν τα SP ski's που είναι τα μόνα ski που κατασκευάζονται στην Κύπρο, σε αντίθεση με όλα τα άλλα επαγγελματικά σκι που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

«Από μικρός έδειξε το ταλέντο του»

Τα βήματα του πατέρα του στον κόσμο του Θαλάσσιου Σκι φαίνεται να ακολούθησε ο δεκατετράχρονος Ανδρέας Κωνσταντίνου, καθώς όπως ανέφερε στον REPORTER, ο κ. Στέλιος Κωνσταντίνου, στον αθλητικό κόσμο των σκιέρ βρίσκεται τα τελευταία τριάντα χρόνια, μεταφέροντας και στον γιο του αυτή την αγάπη για το συγκεκριμένο άθλημα.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αναφέρει ο κ. Στέλιος, «ο Ανδρέας αγωνίστηκε σε πολλούς αγώνες, ωστόσο, το πιο σημαντικό ήταν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία. Επίσης, ο Ανδρέας είχε ακόμη ένα αγώνα στην Ουγγαρία πετυχαίνοντας ακόμη καλύτερη επίδοση, καταγράφοντας άλλη μια σπουδαία επιτυχία».

EU 2023_Andreas Constantinou 1

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω ο πατέρας του Ανδρέα, ανέφερε ότι, «επειδή ασχολούμουν και συνεχίζω να ασχολούμαι με το Θαλάσσιο Σκι και είμαι σκιέρ τα τελευταία τριάντα χρόνια, όπως αντιλαμβάνεστε, τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους. Έτσι και ο Ανδρέας, άρχισε να προπονείται στο νερό από τον καιρό που ήταν πέντε χρονών. Πρέπει να πούμε ότι οι προπονήσεις γίνονται σε λίμνες ως επί το πλείστο για το Θαλάσσιο Σκι».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Στέλιος, «ο Ανδρέας σήμερα προπονείται τέσσερις με πέντε φορές τη βδομάδα, αλλά από μικρός έδειξε το ταλέντο του, καθώς από μικρός λάμβανε μέρος σε αγώνες, όπως για παράδειγμα στην κατηγορία κάτω των δέκα ετών που είναι πρωταθλητής Κύπρου και στην κατηγορία κάτω των δώδεκα ετών που επίσης είναι πρωταθλητής».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στις μικρές κατηγορίες, η μέγιστη ταχύτητα που πηγαίνει το σκάφος είναι διαφορετική. Δηλαδή, η μέγιστη ταχύτητα του σκάφους στην κατηγορία κάτω των δέκα ετών είναι 49 χιλιόμετρα, κάτω των δώδεκα είναι 52 χιλιόμετρα και κάτω των δεκατεσσάρων ετών είναι 55 χιλιόμετρα την ώρα.

IMG_2458

Ο Ανδρέας, πρόσθεσε ο πατέρας του, «από μικρή ηλικία που ασχολείται με το Θαλάσσιο Σκι, ταξίδεψε σε διάφορα προπονητικά κέντρα στο εξωτερικό. Δουλεύει αρκετά σκληρά καθημερινώς και δεν είναι καθόλου τυχαίο που είναι ο καλύτερος σκιέρ στον κόσμο σήμερα στην κατηγορία του. Είναι επειδή αγαπά αυτό το άθλημα και αφιερώνει πάρα πολλή χρόνο στις προπονήσεις που κάνει».

Εάν διαθέτουμε στην Κύπρο τις κατάλληλες υποδομές για το Θαλάσσιο Σκι, ο κ. Στέλιος ανέφερε ότι, «τα τελευταία είκοσι χρόνια, έγινε μια πάρα πολύ σπουδαία δουλειά στην Κύπρο, για να δημιουργήσουμε ένα πολύ καλό προπονητικό κέντρο για το Θαλάσσιο Σκι. Είναι κάτι που καταφέραμε, έχοντας τη βοήθεια και του προηγούμενου προέδρου της Ομοσπονδίας του Θαλάσσιου Σκι στην Κύπρο, κ. Ανδρέα Κόκκινου, για να κάνουμε διάφορα πράγματα. Πρώτα-πρώτα εξασφαλίσαμε τον χώρο στο φράγμα Πολεμιδιών, καθώς το Θαλάσσιο Σκι, γίνεται σε λίμνες και φράγματα, όπου είναι ήσυχο το νερό. Έχουμε επίσης τα ειδικά και εξειδικευμένα σκάφη που χρησιμοποιούνται, τα οποία έχουν αρκετά μεγάλο κόστος και χρησιμοποιούνται και σε αγώνες στο εξωτερικό».

Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο έχει και ο προπονητής της ομάδας και είμαστε τυχεροί που τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρετικούς προπονητές από το εξωτερικό.

EU 2023_Andreas Constantinou

Επίσης, σημαντική είναι η βοήθεια που έλαβε η Ομοσπονδία, πρόσθεσε ο κ. Στέλιος, «από τον ΚΟΑ, αλλά και τους χορηγούς μας, καταφέρνοντας σήμερα να κτίσουμε ένα πάρα πολύ καλό προπονητικό κέντρο και ίσως από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι έχουμε και αρκετές επιτυχίες αθλητών μας τα τελευταία χρόνια, καθώς διαθέτουμε ένα πολύ καλό προπονητικό κέντρο».

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας αθλητής που αγωνίζεται στο Θαλάσσιο Σκι, ο κ. Στέλιος, είπε ότι, «σίγουρα πρέπει να έχει την φυσική κατάσταση του. Επίσης, όταν είναι ψηλός ο αθλητής, είναι κάτι που βοηθάει στο άθλημα, να έχει πειθαρχία και να δουλεύει σκληρά, για να μπορέσει να προχωρήσει. Για παράδειγμα ο Ανδρέας έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς είναι ψηλός και γυμνάζεται καθημερινώς για να έχει τη φυσική κατάσταση και να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει, αφού είναι μεγάλη η πίεση που δέχεται το σώμα ενός σκιέρ όταν κάνει Θαλάσσιο Σκι».

1

Δειτε Επισης

Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού