«Ξύπνησα υπό τον ήχο των σειρήνων… Συναντώ τους γείτονές μου στο καταφύγιο»
Μύρια Οδυσσέως 07:29 - 15 Οκτωβρίου 2023
Επέλεξε να περάσει εκείνο το Σαββατοκύριακο στα Ιεροσόλυμα, την ξύπνησε όμως η βοή των σειρήνων. Άμεσα έπρεπε να μπει στο κοντινότερο καταφύγιο. Η κα Λουΐζα Βαράκλας, ζει και εργάζεται, εδώ και πολλά χρόνια, ως σύμβουλος τουρισμού στης Πρεσβεία της Κύπρου στο Ισραήλ, ωστόσο την συνδέουν οικογενειακοί δεσμοί με την πόλη των Ιεροσολύμων, αφού γεννήθηκε εκεί, από μητέρα Κύπρια και πατέρα Μικρασιάτη.
Για τους πολίτες του Ισραήλ, όπως περιγράφει μιλώντας στον REPORTER, οι ήχοι των σειρήνων είναι κάτι που έχουν συνηθίσει, όμως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και επικρατεί φόβος και ανησυχία. «Ξύπνησα υπό τον ήχο των σειρήνων. Όταν ακούς σειρήνες, νιώθεις φόβο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Αυτή την φορά το κτύπημα είναι πιο οδυνηρό και υπάρχει αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Ελπίζουμε να δοθεί σύντομα τέλος», ανέφερε η κα Βαράκλας.
Μετά το μεγάλο κτύπημα από τους τρομοκράτες της Χαμάς, η κα Βαράκλας μετακινήθηκε οδικώς από τα Ιεροσόλυμα προς το Τελ Αβίβ, όπου εργάζεται. Η κίνηση στους δρόμους ήταν λιγότερη. Οι δρόμοι της πιο πολυσύχναστης περιοχής του Ισραήλ ήταν άδειοι. Εκεί που και η ίδια αντιλήφθηκε τη νέα κανονικότητα στην οποίες έχει περιέλθει η χώρα.
Οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ, γνωρίζουν καλά πως με το άκουσμα των σειρήνων θα πρέπει να μεταβούν άμεσα στο πιο κοντινό καταφύγιο και μετά να επιστρέψουν στη βάση τους. Αυτές είναι και οι οδηγίες που έχουν από την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, όπως μας περιγράφει η κα Βαράκλας, ο κόσμος συνεχίζει να εργάζεται, ωστόσο εάν στον χώρο ή κάπου κοντά από τον χώρο που εργάζεται δεν υπάρχει καταφύγιο, μπορούν να εργαστούν από το σπίτι και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. «Ο κόσμος συνήθως βγαίνει έξω μόνο για τα απαραίτητα δηλαδή, για ψώνια. Οι υπεραγορές παραμένουν ανοικτές για να παρέχουν στους πολίτες τρόφιμα», είπε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ δέχεται επίθεση, μιας και η ίδια θυμάται την ένταση που υπήρξε πριν περίπου δυόμισι χρόνια. «Είμαστε πάντα έτοιμοι στο Ισραήλ. Δυστυχώς έχουμε μάθει να ακούμε τις σειρήνες. Είμαστε δηλαδή, εξ ανάγκης σε ετοιμότητα. Σίγουρα, όμως, όσα αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτό που ζούμε τώρα», εξήγησε.
Μπορεί το Τελ Αβίβ, να θεωρείται αυτή στιγμή, ίσως η πιο ασφαλής περιοχή, όμως τα πράγματα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Γάζα είναι πολύ διαφορετικά. Καθημερινά, η κα Βαράκλας, ακούει όλο και περισσότερες ιστορίες από άτομα, ακόμη και για φίλους ή γνωστούς της, που γνωρίζουν πρόσωπα που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν. «Κοντά στη Γάζα τα πράγματα είναι χειρότερα. Ακούμε καθημερινά για θανάτους και επικρατεί έντονη ανησυχία. Βρισκόμαστε ακόμη σε σοκ. Ο κόσμος είναι ανήσυχος και στεναχωρημένος. Ελπίζουμε ότι δεν θα χειροτερέψει η κατάσταση», είπε.
Από την Τρίτη, η κα Βαράκλας, εργάζεται από το σπίτι, παρόλο που θα ένιωθε μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως μας ανέφερε, εάν βρισκόταν κάπου με περισσότερο κόσμο. Τους γείτονές της, τους συναντάει στους διαδρόμους, όταν ακουστούν σειρήνες στην περιοχή όπου διαμένει στο Τελ Αβίβ, κατά την μετάβασή τους στο καταφύγιο.
Την ρωτήσαμε γιατί δεν επαναπατρίστηκε στην Κύπρο μετά τις συνεχείς επιθέσεις στο Ισραήλ, και μας είπε πως ακόμη δεν έχει νιώσει την ανάγκη να φύγει από την χώρα. Εάν όμως τα πράγματα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο, είναι κάτι που θα το σκεφτεί. «Ζω εδώ για χρόνια. Είναι η βάση μου εδώ. Παρόλο που αρκετοί φίλοι μου πρότειναν να έρθω στην Κύπρο και να με φιλοξενήσουν, θέλω να περιμένω, με την ευχή ότι η κατάσταση θα καταλαγιάσει. Σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός πως οι φίλοι και μέλη της οικογένειάς μου μένουν εδώ. Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και ενημερωνόμαστε για όλα», ανέφερε.