Σφίγγουν τον κλοιό σε Κυβέρνηση για τα μέτρα ακρίβειας οι συντεχνίες-«Η κλεψύδρα άδειασε»

Την ώρα που η Κυβέρνηση επιφυλάσσεται για τη νέα δέσμη μέτρων για την αναχαίτιση της ακρίβειας που πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα, οι συντεχνίες ζητούν επιτακτικά την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων, ενώ κάνουν λόγο για καθυστέρηση, η οποία φαίνεται να λειτουργεί σε βάρος των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη στο Προεδρικό, τα μέτρα πρόκειται να είναι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και θα αφορούν, μεταξύ άλλων τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα και τα φωτοβολταϊκά. Μάλιστα, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα είναι άμεση και ενδεχομένως από την 1η Νοεμβρίου.

Πάντως, μετά και την ανοδική πορεία που παρουσιάζουν οι τιμές σε όλους τους τομείς της οικονομίας, οι καταναλωτές βρίσκονται στα όριά τους και για άλλη μια φορά καλούνται να αναμένουν νέα μέτρα, ούτως ώστε να πάρουν ανάσες από την ακρίβεια και τις τσουχτερές τιμές, που έχουν κτυπήσει κόκκινο καμπανάκι εδώ και αρκετό καιρό.

Άλλωστε, φανερά προβληματισμένος από την επικρατούσα κατάσταση, o Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, δήλωσε ότι, «τα μέτρα παραμένουν στο περίμενε, με τη δικαιολογία ότι άλλαξαν τα δεδομένα με τον πόλεμο στο Ισραήλ και θα πρέπει να επανεξεταστούν. Θα περιμένουμε και πάλι, καθώς δεν έχουμε άλλη επιλογή. Οι καταναλωτές περιμένουν τα μέτρα το συντομότερο δυνατό, καθώς έχει τρεις μήνες που περιμένουν, δεν έχουν άλλη επιλογή. Ανυπομονούν να ακούσουν τα μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση, γιατί δεν αντέχουν άλλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γράφουν και σβήνουν μέτρα για την ακρίβεια-Κοστολογούν, αποφασίζουν και ανακοινώνουν

«Τεράστια απόσταση της κοινωνίας από την Κυβέρνηση»

Η κλεψύδρα έχει αδειάσει εδώ και πάρα πολλή καιρό, υπογράμμισε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία ανέφερε ότι αναμένουν τα μέτρα από την Κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς αυτά δεν έρχονται. «Πραγματικά, υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των όσων συμβαίνουν στην κοινωνία και της Κυβέρνησης. Μαζί με όλες τις Συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, έχουμε διαμορφώσει ένα κοινό υπόμνημα με τις εισηγήσεις μας, που περιλαμβάνει άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα».

Στα άμεσα μέτρα που βρίσκονται ανάμεσα στις εισηγήσεις των συντεχνιών, είναι η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως και η μείωση του ΦΠΑ σε σημαντικά είδη πρώτης ανάγκης που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο οικογενειακό καλάθι, όπως είναι το κρέας και τα ζυμαρικά. Ταυτόχρονα, εισηγούνται όπως φορολογηθούν τα απροσδόκητα κέρδη και να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι για ένα σχέδιο επιδότησης επιτοκίου με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Επίσης, όπως επεσήμανε η κα. Χαραλάμπους, «πρέπει να μπουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι στην ειδική διατίμηση, δηλαδή αυτοί που αποδεδειγμένα με βάση τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στο Υφυπουργείο Πρόνοιας, έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ η Κυβέρνηση για να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακριβείας και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς έφθασε στο απροχώρητο η κατάσταση ανάμεσα στους καταναλωτές».

«Υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως»

Αναμενόμενη χαρακτήρισε τη μη κατάληξη της σύσκεψης στο Προεδρικό από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ο οποίος υπενθύμισε ότι για τα εν λόγω μέτρα, έχουν ζητήσει και οι ίδιοι συνάντηση με τον Πρόεδρο, έτσι ώστε να τεθούν τα ζητήματα σε μια σειρά και να υπάρξει ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι υποβοηθητικό. «Δεν αναμέναμε ότι στη συνάντηση στο Προεδρικό θα πρόκυπτε αποτέλεσμα, στη βάση του γεγονότος ότι ήταν πολύ ασαφές το τοπίο και αδιευκρίνιστος ο ρόλος της συνάντησης».

Μάλιστα, ο κ. Μάτσας, θεωρεί ως αδήριτη ανάγκη την επιβολή μέτρων άμεσα, αφού όπως είπε, υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως, «όπως είναι η επαναφορά της επιδότησης του ρεύματος, η επαναφορά της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης στα καύσιμα λαμβάνοντας υπόψη φυσικά ότι θα υπάρξουν σύντομα ανάγκες σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης».

Επίσης, ανάμεσα στα στοχευμένα μέτρα, είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες πρέπει να επανεξεταστεί ο κατάλογος που συμπεριλαμβάνει τις ευάλωτες ομάδες, με δεδομένο ότι ένας στους δυο εργαζόμενους λαμβάνει μισθό κάτω από 1,500 ευρώ και ένας στους τέσσερις κάτω από 1,000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, υπάρχουν μεσομακροπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να τροχοδρομηθούν, «υπό την έννοια των μεταρρυθμίσεων, όπως είναι για παράδειγμα η θέση της ΣΕΚ, σε σχέση με την ανάγκη της συνολικής και πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης. Δεν θα αποδεχθούμε καμία επιβάρυνση η οποία θα προκύπτει στη βάση της πολιτικής για την πράσινη ανάπτυξη, αν δεν αποτελεί προϋπόθεση και προηγηθεί η πρόθεση μέτρων ανταποδοτικών και στήριξης των εργαζομένων, όπως είναι η επέκταση και βελτίωση του κατώτατου μισθού και η υλοποίηση στην πράξη της δεδηλωμένης πρόθεσης της πολιτικής απόφασης, για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων».

Όπως επανέλαβε ο κ. Μάτσας, υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που μπορούν να συζητηθούν και να υιοθετηθούν, «σε συνάρτηση βέβαια και με τη δυνατότητα της αύξησης της πρακτικής ικανότητας του κράτους σε σχέση με τη φοροδιαφυγή που υπάρχει, όπου αρκετά δισεκατομμύρια αιωρούνται».

Δειτε Επισης

Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία