Εξαρτώμενη από την τροπή του πολέμου η Κύπρος-Η ασφάλεια, η γεωστρατηγική θέση και η οικονομία

Με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ισραήλ, όπου μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα κτηνώδη ένστικτα που έβγαλαν οι τρομοκράτες της Χαμάς, πλέον εξελίσσεται μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, με τους Παλαιστίνιους της Γάζας που δεν υποστηρίζουν τη Χαμάς, να είναι όμηροι και της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά και εν δυνάμει θύματα μιας ευρείας επίθεσης από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, την οποία προετοιμάζουν εδώ και μέρες οι δυνάμεις του Ισραήλ.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών, είναι πως τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου, ήταν η αρχή ενός νέου κύκλου αίματος που θα διαρκέσει, όχι μέρες, αλλά τουλάχιστον εβδομάδες, γεγονός που θα δημιουργήσει αλυσιδωτές συνέπειες, στο παγκόσμιο κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον. Άλλωστε, δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί, πως πρόκειται για πόλεμο διά αντιπροσώπων, αφού στη βάση των αναλύσεων δυτικών ειδικών, είναι ξεκάθαρο πως πίσω από τη Χαμάς και τις σποραδικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, κρύβεται το Ιράν, το οποίο έχει ως στόχο να ποδηγετήσει μια σειρά από κράτη στη Μέση Ανατολή και να γκρεμίσει τις γέφυρες επικοινωνίας και συνεννόησης που έστησαν τα τελευταία χρόνια με το Ισραήλ. Το Ισραήλ που στα μάτια των φονταμενταλιστών μουσουλμάνων, δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην περιοχή και ως τέτοιο, θεωρούν πως οποιοδήποτε πλήγμα του φέρουν, είναι πλήγμα στον δυτικό κόσμο.

Στη δίνη αυτής της κατάστασης, περιήλθε και η Κύπρος, η οποία επιχειρεί μέσα σε ένα εύθραυστο περιβάλλον να λειτουργήσει με γνώμονα όχι απλά τα δικά της συμφέροντα, αλλά και το διεθνές δίκαιο. Για αυτό υπήρξε από την πρώτη στιγμή καταδίκη των τρομοκρατών της Χαμάς και αμέριστη στήριξη στον λαό του Ισραήλ, όχι μόνο σε επίπεδο Κυβέρνησης αλλά και συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Από εκεί και πέρα, η πολεμική σύρραξη στην περιοχή μας, ανάγκασε όλες τις υπηρεσίες του κράτους, να ανεβάσουν το επίπεδο ετοιμότητας τους, στον πιο υψηλό βαθμό, για μια σειρά από λόγους. Ο κυριότερος είναι οι λόγοι ασφαλείας στη βάση και της μεταναστευτικής δημογραφίας της χώρας μας. Είναι γνωστό ότι στην Κύπρο, πέραν από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες, εδρεύουν και μια σειρά από εταιρίες ισραηλινών συμφερόντων και ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας αποτέλεσε και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες Ισραηλινούς που ζουν και εργάζονται κυρίως σε Λεμεσό και Λάρνακα.

Την ίδια ώρα, παραδοσιακά η Κύπρος υπήρξε επιλογή για Παλαιστίνιους πολιτικούς πρόσφυγες που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για λόγους ασφαλείας και οικονομικής εξαθλίωσης και να κτίσουν μια νέα ζωή εδώ. Παράλληλα είναι γνωστό σε όλους πως ανάμεσα στα μεταναστευτικά κύματα της τελευταίας δεκαετίας, λόγω και του εμφυλίου στη Συρία, στην Κύπρο έφτασαν αρκετά πρόσωπα, με ακραίες θρησκευτικές και πολιτικές θέσεις και ποινικό παρελθόν, που ανήκαν σε εξτρεμιστικές ομάδες που δρουν στη Μέση Ανατολή.

Τα πιο πάνω δεδομένα, σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο. Είναι κάτι που καλούνται να χειριστούν πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που εδώ και μια εβδομάδα βρίσκονται σε κόκκινο επίπεδο ετοιμότητας, ενώ δεν εξέλειψαν και τα βίαια επεισόδια, όπως αυτά που έγιναν στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας και ο εκμηδενισμός των πιθανοτήτων για επεισόδιο κάθε μορφής, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τις κυπριακές Αρχές, που σε μια δύσκολη και μεταβατική περίοδο, μετά τα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες με το «μένει-φεύγει» για τον Αρχηγό Αστυνομίας, καλούνται να καταστείλουν οτιδήποτε, πριν καν καταστεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Είναι άλλωστε πολύ σημαντικό και σε επίπεδο διπλωματικών σχέσεων, η Κύπρος να μην κεντρίσει την προσοχή του εξωτερικού παράγοντα για κάτι που θα συμβεί στο έδαφος της και απέτυχαν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές επιβολής της τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο τομέας των πληροφοριών, που πλέον, μετά κι από τις πέντε αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό για το μέλλον της Αστυνομίας, υπήρξε η παραδοχή ότι παρουσιάζει αδυναμίες. Ωστόσο αυτή τη στιγμή, όλες οι υπηρεσίες, από το επίπεδο των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό, την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, μέχρι τον τελευταίο αστυνομικό που υπηρετεί ως φύλακας σε ξένες πρεσβείες, όλοι, καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διασφαλίσουν ότι, τόσο οι Κύπριοι όσο και οι ξένοι που ζουν στη χώρα μας, είναι ασφαλείς από τυχών επίδοξους τρομοκράτες.

Κι αυτό είναι μόνο το ένα επίπεδο που η Κύπρος καλείται να δώσει εξετάσεις. Η γειτνίαση της χώρας μας με τη Μέση Ανατολή αφενός και η ανάγκη των Ισραηλινών να διαφύγουν ή να μεταβούν στο Ισραήλ, κατέστησε την τελευταία εβδομάδα τη χώρα μας, ως διακομετακομιστικός σταθμός και ταυτόχρονα ένα ασφαλές μέρος για τους Ισραηλινούς που θέλουν να μείνουν μακριά από το πεδίο των μαχών, μέχρι να κοπάσει ο πόλεμος. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος καλείται να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο στην περιοχή και η υπάρχει και η τεχνογνωσία και οι δυνατότητες, τόσο στα λιμάνια όσο και στα αεροδρόμια μας, για να συμβεί αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

Αυτός ο ρόλος εξάλλου, αναλήφθηκε από την Κύπρο από την πρώτη στιγμή, αφού ενεργοποιήθηκαν μια σειρά από Υπουργεία και υπηρεσίες τους, που κάνουν το παν για να διεξαχθεί μια δύσκολη αποστολή ομαλά, με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία για τους υπηκόους του Ισραήλ, αλλά και υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Και όταν λέγεται πως ολόκληρο το οικοδόμημα του κράτους, έχει κινητοποιηθεί, λόγω του πολέμου, δεν έχει καμία δόση υπερβολής, αφού σε ένα άλλο επίπεδο τα αρμόδια Υπουργεία και υπηρσίες, μελετούν τις οικονομικές επιπτώσεις, που ενδεχομένως να προκληθούν το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να προλάβουν, τον κίνδυνο νέων αυξήσεων. Βασικό πρόβλημα που παρουσιάζεται κάθε φορά που ξεσπά μια πολεμική σύρραξη, είναι η αστάθεια και η ανασφάλεια που προκαλείται στη ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι είναι πολύ πιο προσεχτικοί σε νέες αγορές και επενδύσεις, προκαλώντας ύφεση της οικονομίας.

Αυτό θα ήθελαν να αποφύγουν οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι και με τις πολιτικές τους να συμβάλουν στην οικονομική σταθερότητα, πάντα σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Εξάλλου, εξωγενείς παράγοντες, όπως η αύξηση των τιμών των καυσίμων, ελλοχεύουν και συνεπώς η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, να ισοσταθμίσει και να λειτουργήσει βοηθητικά για την οικονομία, ώστε να αποφευχθούν οι οδυνηρές συνέπειες που θα είχε μια ραγδαία αύξηση των καυσίμων στα επίπεδα των δύο ευρώ το λίτρο.

Δειτε Επισης

Το ένα δισεκατομμύριο χρήστες, οι κατηγορίες για κατασκοπεία και τα ανοικτά μέτωπα του Tik Tok
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Δαμασκού ο Φιντάν-Με κοστούμι και γραβάτα τον υποδέχθηκε ο Τζολάνι
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Οπαδός του ΠΑΟΚ χάκαρε την οθόνη στο μετρό Θεσσαλονίκης-Έβαλε στα ηχεία το «Made In Romania» και έγινε viral
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Το μήνυμα της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στο Μαγδεμβούργο-«Ο André δεν έκανε τίποτα σε κανέναν»
Το φάντασμα της τρομοκρατίας φοβίζει και διχάζει την Ευρώπη-Οι διαφορετικές πολιτικές των κρατών
Εκδίωξη όλων των Κούρδων μαχητών από τα συριακά εδάφη προσδοκά η Τουρκία
ΒΙΝΤΕΟ: Κουκουβάγια μπήκε σε σπίτι από καμινάδα και κάθισε στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Επικεφαλής Ανθρ. Θεμάτων: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους