Εξοργισμένοι οι κυνηγοί, βγαίνουν στους δρόμους-Ζητούν Νόμο για τους παράνομους ακτιβιστές

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της υπομονής ήταν τα πρόσφατα περιστατικά που σημειώθηκαν ανάμεσα σε κυνηγούς και ακτιβιστές, με το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών να πραγματοποιεί πορεία διαμαρτυρίας το απόγευμα του Σαββάτου, απαιτώντας από την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, όπως προχωρήσουν άμεσα στην υιοθέτηση της πρότασης για άμεση θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, κατά της παράνομης δράσης και συμπεριφοράς των αυτοαποκαλούμενων ακτιβιστών.

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν τρία περιστατικά, τα οποία προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση των κυνηγών, αφού ήρθαν αντιμέτωποι με ελέγχους από ακτιβιστές. Συγκεκριμένα, στη μια περίπτωση αυτοαποκαλούμενος ακτιβιστής, πραγματοποιούσε επιχειρήσεις και ελέγχους σε κυνηγούς και μετά από καταγγελία συνελήφθη. Μάλιστα, μετά τη σύλληψή του, οδηγήθηκε στο Κέντρο Αθαλάσσας, λόγω ψυχικών διαταραχών.

Στη δεύτερη περίπτωση, στην προσπάθεια τους ακτιβιστές να πάνε σε μια περιοχή στην οποία υποψιάζονταν ότι υπήρχε λαθροθηρία, διέσχισαν με όχημα ένα καλλιεργημένο χωράφι, με αποτέλεσμα να πατήσουν με το αυτοκίνητό τους τον ίδιο τον γεωργό, ο οποίος δεν ήταν καν κυνηγός. Αποτέλεσμα, ήταν να συλληφθεί ο οδηγός και να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου. Η τρίτη περίπτωση και η πιο πρόσφατη, πρόκειται για drone το οποίο φαίνεται να παρακολουθούσε την κυνηγετική δραστηριότητα των κυνηγών, με το Κίνημα να καταγγέλλει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Στόχος της διαμαρτυρίας, ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο πρόεδρος των Ενωμένων Κυνηγών Κύπρου, Νικόλας Προδρόμου, «είναι να θεσπιστεί επιτέλους ένα νομικό πλαίσιο, όπου θα πρέπει να υπόκεινται σε επιπτώσεις αυτοί οι άνθρωποι όταν προβαίνουν σε ενέργειες οι οποίες είναι προκλητικές και επικίνδυνες. Αρχικά, ένας από τους λόγους της διαμαρτυρίας, ήταν για να τονίσουμε την επικινδυνότητα, αλλά και την προκλητικότητα αυτών των ανθρώπων, καθώς έχουμε δει τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, οι οποίες πλέον δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους με τίποτα».

Από την πλευρά τους οι κυνηγοί, έχουν τρεις απαιτήσεις. «Αρχικά, να εξεταστεί το ποιόν αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι, να έχουν λευκό ποινικό μητρώο πριν να έρθουν στην Κύπρο και πρέπει να είναι καταχωρημένοι στους αστυνομικούς σταθμούς. Είναι απαράδεκτο η Αστυνομία να μην γνωρίζει ποιοι είναι και ποιοι τους στηρίζουν, τόσο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και να γνωρίζουν εάν συμβεί το οτιδήποτε. Με τα όσα έχουμε δει το τελευταίο διάστημα, πρέπει να έχουν περάσει και τις ψυχομετρικές εξετάσεις αυτοί οι άνθρωποι, για να τους δίνεται το δικαίωμα για ελέγχους».

Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, «πρέπει να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα της επιχείρησης. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που δρουν ανεξέλεγκτα και επιχειρούν; Έγινε η Κύπρος, εμπάτε σκύλοι αλέστε, αφού κάνουν επιχειρήσεις μέχρι και σε περιφραγμένους χώρους. Πρέπει να υπάρχει ένταλμα για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, αλλά οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπαίνουν αυτόνομα. Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί, φαίνεται να κρύβονται πίσω από την ομπρέλα των διάφορων ΜΚΟ και μάλιστα, λαμβάνουν τεράστια κονδύλια και ποσά, για να κάνουν αυτές τις ενέργειες».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, «πρέπει να θεσπιστεί το νομοθετικό πλαίσιο, όπου θα προστατεύει τη νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα και παράλληλα, θα τους αποτρέπει να προβαίνουν από μόνοι τους σε επιχειρήσεις».

Πάντως, ιδιαίτερα έντονος ήταν ο πρόεδρος του Κινήματος βάλλοντας κατά της Κυβέρνησης, αφού όπως υπογράμμισε, «γι’ αυτή την κατάσταση, φέρει καίρια ευθύνη η Κυβέρνηση, γιατί έχουμε παραδώσει το Νομοθετικό πλαίσιο και υπόσχεση της Κυβέρνησης ήταν ότι θα το προχωρούσε. Επίσης, φέρει καίρια ευθύνη και η Βουλή των Αντιπροσώπων, γιατί το 2018 όταν μπήκε το Νομοθετικό πλαίσιο, η Βουλή το αφαίρεσε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος. Εάν συμβεί σήμερα κάτι, αναρωτιόμαστε ποιος θα αναλάβει όλες αυτές τις ευθύνες;».

Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση για τη διαμαρτυρία θα είναι στις 16:00 το απόγευμα του Σαββάτου στο γεφύρι Λιοπετρίου προς Αγία Θέκλα και θα ακολουθήσει πορεία προς τον κυκλικό κόμβο της Αγίας Νάπας, όπου μετά από συνεννόηση των κυνηγών με την Αστυνομία, θα αποκλειστεί ένα κομμάτι του αυτοκινητόδρομου. «Αυτή η διαμαρτυρία είναι η αρχή και όχι το τέλος. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οτιδήποτε, αλλά ούτε και να σταματήσουμε, μέχρις ότου υπάρξει προστασία αυτών των ανθρώπων».

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO