Πέραν των 9.000 στη μάχη για μια θέση στη Δημόσια Υπηρεσία-Όλες οι λεπτομέρειες

Έτοιμοι να διεκδικήσουν μια θέση στη Δημόσια Υπηρεσία είναι συνολικά 9.074 πολίτες, οι οποίοι πρόκειται να παρακαθίσουν σε εξετάσεις το Σάββατο για θέσεις εργασίας που δεν υπερβαίνουν την κλίμακα Α8 του κυβερνητικού μισθολογίου και για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν το δίπλωμα πανεπιστημίου.

Σημειώνεται ότι, πριν από τρεις εβδομάδες, πραγματοποιήθηκαν οι γραπτές εξετάσεις για θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, των οποίων η κλίμακα δεν υπερβαίνει την κλίμακα Α7 και για τις οποίες απαιτείτο ως βασικό προσόν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου, στις οποία παρακάθισαν 5.171 ενδιαφερόμενοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, αίτηση για συμμετοχή στις εξετάσεις μπορούν να υποβάλουν και υποψήφιοι που θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, έχοντας απολυτήριο λυκείου ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών, για την εξέταση που αφορά τις μη επιστημονικές θέσεις και πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν, για την εξέταση που αφορά τις επιστημονικές θέσεις. Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις πιο πάνω σπουδές τους καθώς και όλες τις υπόλοιπες απαιτήσεις της θέσης για την οποία ενδιαφέρονται, όταν αυτή δημοσιευτεί εντός του 2024 και μέχρι την ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων.

Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που φαίνεται να αλλάζουν γνώμη τελευταία στιγμή και δεν παρουσιάζονται στις εξετάσεις, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν το ποσό των 50 ευρώ για την κάθε εξέταση. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χανδριώτης, «το πόσοι θα παρουσιαστούν και θα παρακαθίσουν την εξέταση δεν το γνωρίζουμε ακόμη, καθώς υπάρχουν κάποιοι που μετανιώνουν και παρόλο που πλήρωσαν για την εξέταση, δεν έρχονται».

Επιπρόσθετα, σε σύγκριση με τις εξετάσεις για την Α7 κλίμακα, είναι περισσότερα τα εξεταστικά κέντρα, καθώς είναι στο σύνολο τους 46, ενώ για την προηγούμενη εξέταση λειτούργησαν 28 εξεταστικά κέντρα Παγκύπρια. «Ελπίζουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, όπως και στις προηγούμενες εξετάσεις πριν τρεις εβδομάδες. Πάντως, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, παρατηρήθηκε μια αύξηση στους εξεταζόμενους τόσο για την Α7, όσο και για την Α8, περίπου κατά χίλιους περισσότερους φέτος».

Όσον αφορά το περιεχόμενο των κυβερνητικών εξετάσεων, αυτές χωρίζονται σε τρία μέρη. Αριθμητική ικανότητα, αφαιρετική ικανότητα και λεκτική ικανότητα για τις οποίες ο χρόνος εξέτασης είναι 40 λεπτά. «Είναι εξετάσεις που γίνονται με πανομοιότυπο τρόπο τα τελευταία χρόνια. Γενικώς, θεωρούμε, ότι οι εξεταζόμενοι δεν έχουν παράπονο με τον τρόπο που γίνονται οι εξετάσεις, καθώς πρόκειται για τεστ που δεν έχει να κάνει τόσο με τις γνώσεις, αλλά περισσότερο με τη διαχείριση του χρόνου, καθώς πρόκειται για IQ τεστ».

Για να επιτύχει κάποιος στις συγκεκριμένες εξετάσεις, θα πρέπει να συγκεντρώσει συνολική γενική βαθμολογία 50% τουλάχιστον κατά μέσο όρο και στο καθένα από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην εξέταση, τουλάχιστον 40%. Οι βαθμολογίες των επιτυχόντων θα υπόκεινται σε περαιτέρω στατιστική επεξεργασία και η τελική βαθμολογία που θα δοθεί από την Υπηρεσία Εξετάσεων θα είναι σε τρία δεκαδικά.

Αναφορικά με το διάστημα που χρειάζεται για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, ο κ. Χανδριώτης, είπε ότι, «μέχρι το τέλος της χρονιάς, δηλαδή μέσα Δεκεμβρίου, καθώς πρέπει να παραδοθούν στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και τότε θα ενημερωθούν και για τα αποτελέσματά τους, όσοι παρακάθισαν και τις δυο εξετάσεις».

Δειτε Επισης

Τα έκαναν γυαλιά καρφιά στο Δημοτικό Λιβαδιών-Φωτιές, σπασμένα τζάμια και σοβαρές ζημιές (pics)
BINTEO: Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα-Στον αέρα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου για τους πυροβολισμούς στο Ζακάκι
Συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Λευκωσίας-Εντοπίστηκε πιστόλι
Διεθνής αγωνία για τη Ράφα καθώς εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Έγκωμη
Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα, ενώ η πίεση για κατάπαυση του πυρός εντείνεται
Συνελήφθη 21χρονος για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-H πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική