Δέσμευση Υπ. Γεωργίας για ευκαιρίες και προοπτικές στον πρωτογενή τομέα

Την ευαισθησία της Κυβέρνησης για τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα και τις περιβαλλοντικές και άλλες ανησυχίες της κοινωνίας, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, στην τελετή αποφοίτησης του Ινστιτούτου Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus.

Στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τη δέσμευση του Υπουργείου Γεωργίας να διασφαλίσει ευκαιρίες και προοπτικές για εκείνους που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, και δήλωσε ότι το Υπουργείο θα είναι πάντα στη διάθεσή τους για να τους υποστηρίξει στις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.

Αναφερόμενος στο δίπλωμα της Γεωργοκτηνοτροφίας από το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών, ο Υπουργός υπογράμμισε την αξία της γεωργίας, την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και τη σημασία της εκπαίδευσης για τους νέους γεωργούς, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων και τεχνολογιών.

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε προγράμματα στήριξης για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας και την ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών, τα οποία έλαβαν σημαντικό ενδιαφέρον από τους αγρότες και τους νέους που εισέρχονται στον τομέα.

Μεταξύ αυτών η πρώτη προκήρυξη του Μέτρου  3.1. «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας (ΠΟΠ Χαλλούμι)», με συνολικό προϋπολογισμό €500.000.

Επίσης, η τρίτη προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1 «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων»  και η δεύτερη προκήρυξη του Καθεστώτος 6.1   «Ενίσχυση Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών».

Όπως είπε, για άλλη μια φορά, υπήρξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες, με αποτέλεσμα να παραληφθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Παραλήφθηκαν 562 αιτήσεις για το Καθεστώς 4.1 και 293 αιτήσεις για το Καθεστώς 6.1.

Πρόσθεσε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του Καθεστώτος 4.1 ύψους €31 εκ. και του Καθεστώτος 6.1 ύψους €5εκ. ήταν πολύ μικρός για να καλύψει τη ζήτηση. Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, το Υπουργείο, αποφάσισε τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων με σκοπό να καλυφθεί πλήρως η αυξημένη ζήτηση.

Ο κ. Ξενοφόντως ανέφερε ότι, παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων και την πολυπλοκότητα των ελέγχων που απαιτούνται για την αξιολόγηση των συγκεκριμένων αιτήσεων, κατέστη εφικτό να ξεκινήσει η διαδικασία εγκρίσεων τον Ιούλιο του 2023, αρκετά νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο