Άλλαξε τακτική η Αστυνομία για Κεντρικές-Από την... άμεση ενημέρωση, στο νόμο της σιωπής
11:24 - 13 Οκτωβρίου 2023
Ως γνωστόν, ο αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας και μάλιστα ο διορισμός του από την τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, έγινε κατόπιν εισήγησης του ίδιου του Αρχηγού, Στέλιου Παπαθεοδώρου, Μάλιστα, θα έλεγε κανείς πως ο Αρχηγός δεν ήταν και θερμός υποστηρικτής της προηγούμενης Διεύθυνσης - η οποία κατήγγειλε στέλεχος της Δύναμης για διαφθορά - για μια σειρά από λόγους που αποτελούν κοινό μυστικό.
Και κάπου εδώ, προκύπτει το πρώτο ερώτημα. Ίσως για αυτό το λόγο η Αστυνομία να ακολουθούσε διαφορετική επικοινωνιακή στρατηγική επί προηγούμενης Διεύθυνσης και διαφορετική σε αυτή, δεδομένου πως τη σκυτάλη έλαβε αξιωματικός της Αστυνομίας; Γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ο τρόπος που ενημερώνει πλέον η Αστυνομία τα ΜΜΕ, που στην ουσία αποφεύγει να τα ενημερώσει. Και αυτό διότι, κατά το παρελθόν, έβγαιναν σαν μανιτάρια οι ειδήσεις σε τύπου off the record και οι πληροφορίες στους δημοσιογράφους έρχονταν με ταχύτητα φωτός, από πλευράς Αστυνομίας. Μάλιστα, υπήρχε περίπτωση όπου δημοσιογράφοι ήταν ενήμεροι για προγραμματισμένη έρευνα που θα γινόταν (σ.σ δήθεν αιφνιδιαστική), ενώ σε άλλη περίπτωση, όπου συνελήφθη πρόσωπο για σχεδιαζόμενη δολοφονία – που τελικά αποδείχθηκε φιάσκο – οι δημοσιογράφοι γνώριζαν κάθε λεπτομέρεια του λεκτικού της Αστυνομίας στο Δικαστήριο, το οποίο εν τω μεταξύ είχε διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών... Και για χάρη της ιστορίας, θα πρέπει να αναφερθεί πως επί προηγούμενης Διεύθυνσης, ο Αρχηγός Αστυνομίας βρέθηκε στο Προεδρικό και ενώπιον του τότε Προέδρου, εκφράζοντας μεταξύ άλλων ανησυχίες για διάπραξη εγκλημάτων από τις Φυλακές.
Και τώρα στο σήμερα… Καταρχάς η Αστυνομία, σε επικοινωνιακό επίπεδο, έκανε στροφή 180 μοιρών. Και θα πρέπει να σημειωθεί πως την στρατηγική την καθορίζει ο εκάστοτε Αρχηγός Αστυνομίας. Από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διεύθυνσης, από τις αρχές του 2023, η ενημέρωση όχι μόνο είναι ανύπαρκτη, αλλά η Αστυνομία προσπαθεί να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διάφορα γεγονότα, δηλώνοντας «άγνοια».
Για παράδειγμα… Τον περασμένο Ιούλιο διενεργήθηκε έρευνα στο κελί κρατούμενου από την Αστυνομία που εξασφάλισε ένταλμα, ο οποίος απασχολεί τις Αρχές για υπόθεση τρομοκρατίας. Η Αστυνομία, κληθείσα να ενημερώσει, δεν γνώριζε, δεν ήξερε.
Για παράδειγμα.... Στις 27 Σεπτεμβρίου, συλλαμβάνονται δύο κατάδικοι για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Η Αστυνομία δεν εξέδωσε δελτίο τύπου (σ.σ σχετική εικόνα πιο κάτω), ούτε την ίδια μέρα ούτε τις επόμενες, όπως πράττει σε άλλες περιπτώσεις και λιγότερο σοβαρές, με μικρότερη ποσότητα ναρκωτικών.
Η υπόθεση που αφορά κατοχή ναρκωτικών στην εικόνα, αφορά άλλη υπόθεση από αυτή των Φυλακών. Σχετική φωτογραφία:
Για παράδειγμα... Στις 12 Οκτωβρίου συλλαμβάνονται τρεις κρατούμενοι για σχεδιαζόμενη δολοφονία, κατόπιν μαρτυρίας που προέκυψε ενώπιον της Αστυνομίας Πάφου. Όχι μόνο δεν υπήρχε ενημέρωση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν οδηγίες όπως η υπόθεση κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ή τουλάχιστον τα αδικήματα που διερευνώνται. Λες και θα παρέμεινε κρυφό το γεγονός ή τα αδικήματα από τη στιγμή που στις Φυλακές υπάρχουν 1300 άτομα προσωπικό και κρατούμενοι και από την στιγμή που θα πήγαιναν Δικαστήριο.
Για παράδειγμα... Στις 28 Ιανουαρίου διαπράχθηκε απόπειρα φόνου στις Φυλακές, με την Αστυνομία επίσης να μην ενημερώνει όπως πράττει σε άλλες περιπτώσεις. Ακολούθησε δελτίο τύπου τρεις ημέρες μετά, στις 31 Ιανουαρίου...
Για παράδειγμα... Στις 2 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό - όχι από την Αστυνομία - πως ανάμεσα στους συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Λεμεσό που προκάλεσαν κουκουλοφόροι, βρισκόταν κρατούμενος που είχε τεθεί στο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης (σ.σ βραχιολάκι). Η Αστυνομία δεν ενημέρωσε σχετικά.
Στο μεταξύ... Σε ότι αφορά τα επεισόδια αυτοχειρίας και τις συμπλοκές, η Αστυνομία δεν διερευνά και δεν έχει ενημέρωση, «αφού είναι θέμα των Φυλακών».
Με αφορμή τις συλλήψεις για τη σχεδιαζόμενη δολοφονία, μας λέχθηκε - όχι από μια πηγή - πως δόθηκαν οδηγίες όπως η Αστυνομία, αφού έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, να επιβεβαιώσουν τις συλλήψεις όχι όμως το λόγο, κατόπιν οδηγιών που δόθηκαν «από πάνω».
Αυτή η στρατηγική, δηλαδή οι υποθέσεις να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τη μια μπορεί να πει κάποιος πως επιβεβαιώνει στρατηγικές του παρελθόντος με συγκεκριμένες διαρροές από πλευράς Αστυνομίας, επί προηγούμενης Διεύθυνσης, και από την άλλη πως η Αστυνομία προσπαθεί επικοινωνιακά να προστατεύσει το μέλος της που βρίσκεται στη Διεύθυνση των Φυλακών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη πως τον είχε εισηγηθεί ο ίδιος ο Αρχηγός.
Ωστόσο, συγκρίνοντας την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθείται, αναμφίβολα προκαλεί περισσότερη ζημιά, αφού ο Αρχηγός, αλλά και άλλοι θεσμοί, δεν θα έπρεπε να σκέφτονται πως θα μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ένα γεγονός, αλλά να δείξουν πως έχουν ακόμα και σήμερα τις ίδιες ανησυχίες για το τι γίνεται στις Φυλακές, δεδομένου πως τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν διάφορα περιστατικά. Να ζητήσουν συσκέψεις, να δουν τι γίνεται τελικά με αυτό το ταλαιπωρημένο σύστημα απενεργοποίησης κινητών, που «ξαφνικά» έφυγε από το προσκήνιο. Εκτός και αν τελικά δεν υπάρχει καμία ανησυχία... Έστω για τους τύπους!
Μαύρο Πρόβατο