Το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή

Το τριήμερο 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με ενημέρωση από τη Βουλή.

Σύμφωνα με προκαταρκτικό πρόγραμμα, η συζήτηση για τους προϋπολογισμούς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αρχίζει τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών θα βρεθεί αργότερα την ίδια ημέρα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε τον προϋπολογισμό στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στις 4 Οκτωβρίου και αυτός κατατέθηκε επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 5 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη των διαδικασιών για συζήτησή του και ψήφισή του μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός με δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανέρχεται στο 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6% του ΑΕΠ.

Παρουσιάζει έσοδα που ανέρχονται σε €9.892 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 9,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι δαπάνες (εξαιρουμένων των δαπανών για την αποπληρωμή δανείων και Επενδύσεων) αναμένεται να αυξηθούν κατά 17,7% και να φτάσουν τα €10.584 εκατομμύρια.

Το σύνολο των δαπανών του κρατικού Προϋπολογισμού του 2024 (περιλαμβανομένων των αποπληρωμών δανείων, τόκων και επενδύσεων) ανέρχεται σε €13.040,7 εκ. Η κατανομή των δαπανών στις τρεις βασικές κατηγορίες δαπανών έχει ως ακολούθως, (α) δαπάνες Παγίου Ταμείου €4.340,8 εκ., (β) Τακτικές δαπάνες €7.221,1 εκ., και (γ) Αναπτυξιακές δαπάνες €1.478,8 εκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας