Η χερσαία επίθεση, οι ιδιαιτερότητες της Γάζας και η παρουσία ομήρων

Από τις πρώτες ώρες της νέας ανάφλεξης στην περιοχή μας ξεκίνησαν οι συζητήσεις αναφορικά με την αναμενόμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η μεταφορά ομήρων στις ελεγχόμενες από τη Χαμάς περιοχές αλλά και οι συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει το Ισραήλ να επιφέρει τέτοιο πλήγμα στην οργάνωση ώστε να εξουδετερώσει τον υπαρξιακό κίνδυνο, μετατόπισαν μεγάλο μέρος της συζήτησης στην πιθανότητα να κινηθεί και από ξηράς.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα γίνει χερσαία επίθεση και ποια μορφή θα έχει αυτή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν καταδείξει την τρέχουσα αδυναμία του Ισραήλ στον τομέα των πληροφοριών, όμως οι διεθνείς αναλυτές έχουν μια καλή ιδέα, με βάση την προϊστορία. Ταυτόχρονα, γίνεται κατανοητό πως ο στρατός της χώρας χρειάζεται κάποια προετοιμασία για να μπορέσει να φέρει εις πέρας επιτυχώς μια τέτοια επιχείρηση, εξού και τα μηνύματα της ηγεσίας πως τώρα ξεκινά η απάντηση στη Χαμάς.

Για να βοηθήσει την υλοποίηση της χερσαίας επίθεσης, το Ισραήλ ανακοίνωσε ήδη τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Αυτό θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες εφοδιασμού της, επειδή δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ρεύμα, νερό και καύσιμα, αν και γίνεται κατανοητό πως τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για τους αμάχους σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Μεσόγειο, η οποία έχει κατά καιρούς χαρακτηριστεί ως «η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου». Στην προετοιμασία συμπεριλαμβάνεται επίσης η εκκένωση περιοχών που συνορεύουν με τη Γάζα, όπως και ανάκληση εφέδρων. Το Ισραήλ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως για να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για επανασύνδεση της ενέργειας, θα πρέπει να απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι όμηροι.

Μέσα στα χρόνια έχουν γίνει κι άλλες χερσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν διαφορετικής κλίμακας και, όπως γράφει ο Guardian, συνήθως ακολουθούν τους βομβαρδισμούς συγκεκριμένων στόχων από αέρος, γης και θαλάσσης. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν την στρατιωτική υποδομή της Χαμάς, όπως κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικούς σταθμούς, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και οικίες αξιωματούχων και «ανοίγουν δρόμο» στις χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με ανταρτοπόλεμο και αιφνιδιασμούς σε αστικό περιβάλλον που περιορίζει τις κινήσεις τους.

«Παρόλο που το Ισραήλ έχει τεράστιο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά το μέγεθος του στρατού του, την τεχνολογία, τα οπλικά συστήματα και τα λογιστικά ζητήματα, η Χαμάς έχει προσαρμοστεί πολύ καλά μέσα στον χρόνο, ώστε να εκμεταλλεύεται το πυκνό αστικό περιβάλλον της Γάζας», σχολιάζει η εφημερίδα. Όπως αναφέρει, η γεωγραφία της Γάζας περιορίζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο στρατός να συνηθίζει να ακολουθεί τις ίδιες διαδρομές, τις οποίες γνωρίζει η Χαμάς, που τοποθετεί τις πρώτες γραμμές άμυνας σε συγκεκριμένα σημεία, στα οποία έχουν γίνει μάχες στο παρελθόν.

Τις μεγαλύτερες δυσκολίες αναμένεται ότι ο ισραηλινός στρατός θα τις αντιμετωπίσει όταν προσπαθήσει να εισέλθει στα μεγάλα αστικά κέντρα και θα τον «υποδεχθούν» με αντιαρματικές νάρκες και κατευθυνόμενα βλήματα, όπως όλμους. Προφανώς και το Ισραήλ έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, όμως πλέον φαίνεται πως η Χαμάς κατέχει και drones που μπορούν να βομβαρδίσουν τα στρατεύματα. Την ίδια στιγμή, έχει στη διάθεσή της και τα τούνελ, τα οποία αναπτύσσει εδώ και χρόνια και, σύμφωνα με την Guardian, διαθέτουν και συστήματα επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διοικητικά κέντρα. Από την πλευρά, της η Independent σημειώνει πως από τις υπόγειες σήραγγες μπορούν επίσης να εξαπολυθούν επιθέσεις αυτοκτονίας, οι οποίες έχουν ως στόχο να καθυστερήσουν την προέλαση.

Όπως σχολιάζει o Guardian, το Ισραήλ διαθέτει τη στρατιωτική δυνατότητα, αλλά αντιλαμβάνεται και το κόστος που θα έχει μια τέτοια επιχείρηση τόσο στο ίδιο το στράτευμά του, όσο και σε Παλαιστίνιους αμάχους, ενώ μια μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία του στη Γάζα φαντάζει αυτή τη στιγμή δύσκολη. Γι’ αυτό και ο πιθανότερος στόχος μιας χερσαίας επίθεσης θα ήταν μια μεγάλη ήττα της Χαμάς.

Η παρουσία ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας περιπλέκει αρκετά την επέλαση του στρατού. Όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Atlantic Council, ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται και ξένοι υπήκοοι, πέραν από Ισραηλινούς, και μια διαδικασία διάσωσης θεωρείται αρκετά δύσκολη. Το πιθανότερο είναι πως οι όμηροι είναι διασπαρμένοι σε διάφορες τοποθεσίες και είναι δύσκολη η χρήση ελικοπτέρων και οι ταυτόχρονες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και θεωρείται πιθανότερη η χρήση ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης, που θα επιχειρούν μαζί ή ελάχιστα πιο πριν από τις συμβατικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, οι όμηροι μπορεί να βρίσκονται σε περιοχές που θα αποτελέσουν πεδία μαχών.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας