Γράφουν και σβήνουν μέτρα για την ακρίβεια-Κοστολογούν, αποφασίζουν και ανακοινώνουν

Μια πρώτη γεύση για το τι θα περιλαμβάνει τελικά το καλάθι μέτρων που εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση πριν το τέλος Οκτωβρίου, αναμένεται να λάβουν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που συγκάλεσε για σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε σχέση με τα μέτρα κατά της ακρίβειας και της αύξησης του πληθωρισμού.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε τουλάχιστον από τρία μέλη της Κυβέρνησης του, να προσέλθουν στη σημερινή σύσκεψη με συγκεκριμένες προτάσεις, που θα υπηρετούν τις βασικές αρχές και το πλαίσιο που ο ίδιος από την πρώτη ημέρα έθεσε, σε ότι αφορά τα οικονομικά. Να είναι δηλαδή μέτρα που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο τα δημόσια δημοσιονομικά και τα οποία θα είναι στοχευμένα και θα λειτουργήσουν βοηθητικά για εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Εξάλλου τα γεγονότα στο Ισραήλ, φαίνεται πως επισπεύδουν την ανάγκη για λήψη αποφάσεων, όχι κατ΄ ανάγκην επειδή άλλαξε κάτι ραγδαία στις διεθνείς αγορές, που καταδεικνύουν πως οδηγούμαστε σε ένα νέο ράλι αυξήσεων, αλλά επειδή ο πόλεμος και η ένταση στην περιοχή, δημιουργεί μια αβεβαιότητα, που σε κάποιες περιπτώσεις, είναι πολύ πιο επικίνδυνη ακόμα και από τις αυξήσεις.

Εκτιμήσεις για το τι είδους μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση, μπορούν να γίνουν μόνο στη βάση της προϊστορίας. Αναμένεται δηλαδή πως θα πρόκειται για μέτρα που δεν θα αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, αλλά τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.

Από πλευράς υπουργών, στη σύσκεψη κλήθηκαν και θα παραστούν ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ο υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου, Γιώργος Παπαναστασίου και η υφυπουργός κοινωνικής πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου.

Αμφότεροι έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ζητήματα που άπτονται της οικονομικής δυσχέρειας που βιώνουν τα νοικοκυριά, με τον υπουργό Οικονομικών στις περιορισμένες παρεμβάσεις του στα μέσα ενημερώσεις, να προειδοποιεί σε όλους τους τόνους για την ανάγκη να είμαστε φειδωλοί και προσεχτικοί στις όποιες αποφάσεις, τον υπουργό Ενέργειας να καταπιάνεται με τους τρόπους μείωσης των τιμών στα καύσιμα και στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού και την κα. Ευαγγέλου να καταπιάνεται με τις κοινωνικές ομάδες, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από οποιοδήποτε άλλο της κρατικής στήριξης.

Τις προηγούμενες ημέρες, έγιναν συσκέψεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, στα εμπλεκόμενα Υπουργεία, με στόχο να καταγραφούν οι επιλογές και τα μέτρα που θα μπορούσαν να τονώσουν την κοινωνία και παράλληλα υπήρξε μια προκαταρκτική κοστολόγηση, με στόχο μετά τη σημερινή σύσκεψη, να μπουν όλα όσα θα αποφασιστούν, υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα έχει τον προτελευταίο λόγο για να τα υπολογίσει, όχι μονο το κόστος που θα έχουν για τα κρατικά ταμεία, αλλά και το απτό όφελος για τους πολίτες και τους καταναλωτές. Ο τελικός λόγος, άλλωστε, είναι αυτός του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα δώσει την τελική έγκριση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του μήνα για το ποια και πόσα θα είναι τα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Πάντως, από πλευράς κοινωνίας αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αυτό που επαναλήφθηκε ως αίτημα πλειστάκις τους τελευταίους μήνες, είναι η αδήριτη ανάγκη για επαναφορά των μέτρων που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη Κυβέρνηση για επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και μείωσης του φόρου στα καύσιμα.

Η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμμερίζεται τη συγκεκριμένη άποψη αν και σε κάποιο στάδιο, ο υπουργός Ενέργειας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο μέτρο να επανέλθει, ειδικά όταν διαπιστώθηκε πως στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου οι τιμές τρέχουν ασυγκράτητες προς τα πάνω. Το γεγονός ότι ξέσπασε και ο πόλεμος στο Ισραήλ, προκαλώντας τις πρώτες ημέρες ενά νέο ράλι ανόδου, ίσως να καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ την μείωση του φόρου στα καύσιμα. Ωστόσο μετά κι από το αρχικό σοκ των αγορών, διαφάνηκε πως οι τιμές του μπρεντ σταθεροποιείται και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν και σχετικές μειώσεις.

Πάντως όποια κι αν είναι η τύχη των τιμών, είναι πλέον σαφές, πως η ανασφάλεια και αποσταθεροποίηση που προκαλεί η νέα αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο, λειτουργεί αρνητικά για την κυπριακή οικονομία, επηρεάζοντας μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες της οικονομίας, που φτάνουν από τις τιμές των καυσίμων, την απρόσκοπτη τροφοδοσία καταναλωτικών αγαθών και τον τουρισμό.

Όλα αυτά, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη και να αποτελέσουν κριτήριο για την τελική μορφή των μέτρων, που θα πρέπει να αναμένονται όχι πριν την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μήνα.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους