Τροποποιήσεις νομοθεσίας για σχολική βία συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας

Πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας στις σχολικές μονάδες βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης την Πέμπτη στο Υπουργείο Παιδείας υπό την Υπουργό Αθηνά Μιχαηλίδου και τη συμμετοχή εκπροσώπων από τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, την ηγεσία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, την ηγεσία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μέσα από τη συζήτηση συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να προωθηθούν τροποποιήσεις στη Νομοθεσία για τη Βία και Παραβατικότητα, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που αφορούν στην αξιοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης από τα σχολεία και να μελετηθούν προγράμματα στήριξης και ενδυνάμωσης παιδιών με ακραία παραβατική συμπεριφορά.

Σϋμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της σύσκεψης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον ρόλο του σχολείου στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας, και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις διαδικασίες που ακολουθούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα σχολεία, όπως και για τις πολιτικές και δράσεις που εφαρμόζονται τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παραβατικότητας.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και των διευθυντικών ομάδων των σχολείων, για να μπορούν, σε συνεργασία με το Υπουργείο, να διαχειριστούν καλύτερα τέτοια φαινόμενα. Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ο/η σχολικός/ή συνεργάτης/ιδα και ο/η υπεύθυνος/η τμήματος όσον αφορά την εξομάλυνση των ανεπιθύμητων στάσεων και συμπεριφορών και στη βελτίωση του ευρύτερου σχολικού κλίματος.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε να αναβαθμιστεί και να στηριχθεί ο ρόλος των συμβούλων σε όλες τις βαθμίδες και να προωθηθούν προγράμματα ενδυνάμωσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, καθώς και να επαναπροωθηθούν προγράμματα σε σχολεία που να καλλιεργούν θετικό κλίμα (π.χ. διαχείριση κρίσεων, κ.ά).

Η Υπουργός τόνισε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γονείς, ώστε να επιτυγχάνεται η πρόληψη και η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, όπως και τη σημασία που έχει η στενή συνεργασία του Υπουργείου τόσο με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας όσο και με την Αστυνομία, για μια πιο ολιστική αντιμετώπιση του θέματος.

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει το Υπουργείο, στο αμέσως επόμενο διάστημα, πάντοτε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Η φυγή της Coral μείωσε τη ζήτηση για ρεύμα-Χωρίς προβλήματα η ηλεκτροδότηση
Διαμαρτυρήθηκαν για την ανέγερση κέντρου στις Λίμνες εννέα κοινότητες-«Απαιτούμε ασφάλεια τώρα»
Επανέφερε πρόταση για συνομιλίες στην Τουρκία για το Ουκρανικό ο Φιντάν
Τι σημαίνει για το Κυπριακό η εκεχειρία Τουρκίας και Κούρδων-«Θα έχει ένα πρόβλημα λιγότερο
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις-«Θέλω να δω αυτό το κορίτσι και να του πω ότι πλέον είναι κόρη μου»
Χαιρετίζουν τις εξαγγελίες Προέδρου για ανέγερση Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου
Συγκλονίζουν για τα επεισόδια γονείς των θυμάτων στα Τέμπη-«Πήγαμε να δώσουμε οξυγόνο, μας έκαψαν τα πνευμόνια»
Πώς ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο διέγνωσε τον καρκίνο στον Αλέξη Κούγια
Πολύπλοκη παραμένει η κατάσταση υγείας του Πάπα Φραγκίσκου
Τρεις τελικά οι ύποπτες συσκευές για την φονική πυρκαγιά με πέντε νεκρούς-Αποστέλλονται τεκμήρια στο εξωτερικό