Άλμα πέραν του 15% η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Άλμα πέραν του 15%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, πραγματοποίησε την Πέμπτη η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω των ανησυχιών για την προσφορά εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Συγκεκριμένα, η τιμή του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου TTF (Άμστερνταμ), συμβόλαια Νοεμβρίου, παρουσιάζει αλματώδη αύξηση κατά 15,2% ή €6,9, στα €53,06 τη Μεγαβατώρα. Τιμή που είναι η υψηλότερη από τις 10 Μαρτίου του 2023.

Σε επίπεδο εβδομάδας, η τιμή του φυσικού αερίου TTF ενισχύεται πέραν του 40%. Στις 6 Οκτωβρίου, πριν την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς η τιμή του TTF βρισκόταν μόλις στα €36.

Στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μήνα Δεκέμβριο, η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου βρίσκεται στα €55, ενώ για Ιανουάριο και Φεβρουάριο η τιμή ξεπερνά τα €56 την Μεγαβατώρα.

Στην αύξηση των ανησυχιών για την προσφορά συμβάλει μεταξύ άλλων η απόφαση του Ισραήλ να κλείσει το σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar το οποίο βρίσκεται στο βεληνεκές των πυραύλων της Χαμάς, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ισραηλινές εξαγωγές προς την Αίγυπτο, η οποία με την σειρά της το χρησιμοποιεί για να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Εξάλλου, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ σημειώνει μικρή αύξηση 0,8%, στα 86,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραμένει σταθερό στα 83,59 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Το χτύπημα του Κιέβου, η αλλαγή δεδομένων και το σενάριο αποχώρησης του Τραμπ
Νεκρή 14χρονη στην Τουρκία-Υπέστη κρίση πανικού λόγω του σεισμού 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου
Νεκρός από ισραηλινά πυρά 14χρονος Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη
Τουλάχιστον πέντε νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Ντονέτσκ και Χάρκοβο
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν στην Τουρκία
Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσφεύγει η κυβέρνηση Τραμπ για τις μαζικές απολύσεις σε υπουργεία
ΒΙΝΤΕΟ:Σπαρακτικές εικόνες από τη Γάζα-Μητέρα μαζεύει με τα χέρια της αλεύρι από τον δρόμο
Οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την ενσωμάτωση των πρώην τζιχαντιστών στον εθνικό στρατό της Συρίας
Συμφωνήθηκε νέος γύρος ανταλλαγής αιχμαλώτων κατά τις συνομιλίες «εξπρές» Ρωσίας με Ουκρανία
Νέος γύρος ερευνών στην Πορτογαλία για την Μαντλίν ΜακΚαν-Θα ψάξουν τυχόν ίχνη του σώματός της