Έκκληση τ/κ μέλους της ΔΕΑ για το θέμα των αγνοουμένων

Έκκληση για ανθρώπους που γνωρίζουν να δώσουν πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων απηύθυνε ο Χακκί Μουφτουζαντέ, τ/κ μέλος της ΔΕΑ αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται ανασκαφές σε 7 διαφορετικά σημεία σε όλο το νησί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή της Κίπρις που δημοσιεύονται σήμερα στην αντίστοιχη εφημερίδα, ο κ. Μουφτουζαντέ  είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 1205 λείψανα και έχουν ταυτοποιηθεί 1034 από αυτά. «Οι ανασκαφές συνεχίζονται σε δύο σημεία στην Αφάνεια, στη Λάπηθο, στο χωριό Στύλλοι, στη Λευκωσία, στην Αλόα, στην Κερύνεια και στην Περιστερώνα».

Αναφορικά με την εκσκαφή στον ομαδικό τάφο της Αλόας, είπε ότι ήταν απαίτηση των οικογενειών και ότι κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να πείσει τα μέλη της επιτροπής για να ανοίξει ο ομαδικός τάφος. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν παρόμοια μέθοδο με τα χωριά Μάραθα και Σανταλάρη, όπου μετά την ταυτοποίηση ο κάθε αγνοούμενος θα ταφεί σε ξεχωριστό τάφο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι έρευνες στους χώρους στους οποίους έχουν κατασκευαστεί κτίρια, ο κ. Μουφτούζαντε είπε ότι προσπαθούν να αξιολογήσουν την νέα τεχνολογία. «Ήρθαν τρεις καθηγητές από τις ΗΠΑ και κάναμε δοκιμές σε ορισμένα σημεία. Για παράδειγμα, υπάρχει μια συσκευή που κάνει XRAY στο έδαφος. Δείχνει αν το έδαφος έχει ανασκαφεί ή όχι. Υπάρχει και μια άλλη μέθοδος. Παίρνουμε χώμα και κάνουμε ανάλυση DNA. Μια άλλη μέθοδος είναι να μπαίνουμε κάτω από τα κτίρια με μια λεπτή συσκευή και να απεικονίζουμε το υπέδαφος. Έχουμε επίσης σχέδιο να αγοράσουμε αυτές τις συσκευές και να εκπαιδεύσουμε την ομάδα μας. Το σκάψιμο είναι μια πολύ δαπανηρή δουλειά... Αν υπάρχει κάτι, το σκάψιμο είναι κέρδος τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Νομίζω ότι θα φτάσουμε σε περισσότερα λείψανα στο εγγύς μέλλον».

«Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι και στις δύο πλευρές που δεν μιλούν ακόμα γιατί πιστεύουν ότι θα προδώσουν την υπόθεση», δήλωσε ο Χακκί Μουφτούζαντε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους να παρέχουν πληροφορίες στο θέμα των αγνοουμένων.

Κάνοντας έκκληση για το θέμα αυτό, ο κ. Μουφτούζαντε είπε: «Βοηθήστε μας να απαλύνουμε τον πόνο των οικογενειών φτάνοντας σε νέους αγνοούμενους χάρη στις ομολογίες και τις πληροφορίες».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»