Πάνω από 60 άτομα σε εργαστήριο Επιτρόπου Περιβάλλοντος για κυκλική οικονομία

Με τη συμμετοχή πάνω από εξήντα ατόμων, στελεχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πολιτειακών αξιωματούχων, εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων και άλλων ενδιαφερομένων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου το εργαστήριο «Πώς να στήσω την επιχείρησή μου με αρχές κυκλικής οικονομίας: σχεδιασμός και υλοποίηση», σε συνεργασία του CSR Cyprus με το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και με την ευγενή στήριξη του Δήμου Στροβόλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CSR Cypus, Δρ Μαρίνος Βουκής, ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, ενώ τον συντονισμό είχε η Λειτουργός Ασφάλειας του Δήμου Στροβόλου, Άννα Παντοπίου.

Όπως αναφέρεται, η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ Αντώνη Ζορπά, ο οποίος ανέλυσε τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας δίνοντας ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για τον θετικό της αντίκτυπο στην οικονομία και το περιβάλλον, δίνοντας παραδείγματα καλών πρακτικών από το εξωτερικό, μέσα από διαδραστικές ερωτήσεις.

Ακολούθως, ο Καθηγητής Γιώργος Κυριάκου στο Circular Economy Research Center του École des Ponts Business School αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κόστος της κλιματικής αλλαγής, σκιαγραφώντας τα απαραίτητα βασικά βήματα για τη μετάβαση των επιχειρήσεων προς ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι και οι δύο καθηγητές τόνισαν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, αλλά και τη δυναμική που μπορεί να λάβει η Κύπρος αν υπάρξουν ριζικές αλλαγές από πλευράς κράτους, επιχειρήσεων και των πολιτών, ως προς την αντίληψη για τη σχέση κερδοφορίας και περιβάλλοντος, αλλά και ως προς την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Ακολούθως αναφέρεται πως τη σκυτάλη έλαβαν δύο διευθυντές κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που παρουσίασαν τις δικές τους καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας

Εκ μέρους της Planty, The Hydroponic Way, o Λοΐζος Τόφας εξήγησε τη μέθοδο της υδροπονίας και έκανε λόγο για τις προσπάθειες της ομάδας του να εκπαιδεύσουν κατάλληλα το προσωπικό της επιχείρησης, ώστε να αντιλαμβάνονται την αξία από την επαναχρησιμοποίηση και τη μείωση της σπατάλης προϊόντων.

Ο Ευτύχιος Βασιλειάδης από την Cadal Ltd παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους η Ntinos Poupas Plastics Ltd στράφηκε προς ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας προβαίνοντας σε σχετικές επενδύσεις και τα ανταποδοτικά οφέλη που αποκόμισε.

Αναφέρεται ότι και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει η καλλιέργεια κουλτούρας αλλαγής στο προσωπικό μιας επιχείρησης, και το αίσθημα εμπιστοσύνης που πρέπει να κτίζεται με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, ώστε να μοιράζεται τις ίδιες αρχές για σεβασμό στο περιβάλλον.

Συμπληρώνεται ότι η παρουσίαση του Διευθυντή Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Χρίστου Φωτιάδη, εστίασε σε κρατικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι προς στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από κίνητρα για επενδύσεις με βάση την κυκλικότητα.

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Ανώτερος Λειτουργός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Προγραμμάτων του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Θεόδουλος Μακρυγιάννης, ενώ το επόμενο εργαστήριο σε συνδιοργάνωση CSR Cyprus – Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό στις 14 Νοεμβρίου (Κέντρο Γαλάζιας Οικονομίας του Δήμου Λεμεσού) και θα έχει ως θέμα «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Πώς να αποφύγω το «Greenwashing», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Άνοιξε τις πύλες της η 63η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού
Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»
Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού