Ανασκόπησε τα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Δύο, περίπου, ώρες διήρκησε η συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο οποίο συμμετείχαν και οι Υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταφορών, οι Αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ισραήλ. Έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται επί κυπριακού εδάφους. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε διάφορα επίπεδα και είναι προληπτικού χαρακτήρα, με την έμφαση να δίνεται στα σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα, τα οδοφράγματα, τις πρεσβείες και χώρους ενδιαφέροντος των εμπλεκόμενων μερών, όπως χώρους θρησκευτικής λατρείας και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέτρα αυτά θα αξιολογούνται συνεχώς. Για τη διαχείριση της κατάστασης γίνονται συνεχείς συσκέψεις και σε υπηρεσιακό επίπεδο, ώστε να υπάρχει πλήρης συντονισμός και προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, εν μέσω μιας μεταβαλλόμενης κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο Εστία, με τα κυπριακά αεροδρόμια και λιμάνια να αποκτούν εξέχουσα περιφερειακή σημασία, αφού αποτελούν το πλησιέστερο ευρωπαϊκό έδαφος και ασφαλή προορισμό. Πρόκειται για τη διαδικασία επαναπατρισμού ξένων υπηκόων και κυρίως ευρωπαίων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη προς τις χώρες τους, με την Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργεί ως διαμετακομιστικός σταθμός, προσφέροντας διευκολύνσεις, που σχετίζονται με την οργάνωση, τη διαμονή και τη σίτιση των ατόμων αυτών.

Καθημερινά έρχονται εκατοντάδες άτομα από το Ισραήλ και κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας είναι προγραμματισμένες 23 πτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και μία στο αεροδρόμιο Πάφου, όπως επίσης και 18 από τα κυπριακά αεροδρόμια με προορισμό το Ισραήλ. Πέραν των αυξημένων εμπορικών πτήσεων, αιτήματα εκκένωσης με στρατιωτικά αεροσκάφη υπήρξαν από την Πορτογαλία και την Αυστρία χθες, ενώ δεν φαίνεται να υποβλήθηκαν καινούρια σήμερα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσφέρει και βοήθεια στο κράτος του Ισραήλ, στη βάση της συναντίληψης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο των πολλών συμφωνιών που βρίσκονται σε εφαρμογή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο. Αναμένεται, ωστόσο, πως αν χρειαστεί, αυτή θα αφορά κυρίως την χρήση υποδομών υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, καθώς έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για το πρωί της Δευτέρας

Δειτε Επισης

Εγγράφηκαν στους καταλόγους 4.388 νέοι εκλογείς-34 αιτήσεις από Ευρωπαίους για Ευρωεκλογές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί κομμάτι αποκατάστασης της ειρήνης στην Κύπρο
Συμπληρώνονται 60 χρόνια παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο
Ιδρυτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Κίνησης Αλλαγής «Αιχμή»-Το Κεντρικό Συμβούλιο
Τελέστηκε το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου παρουσία Χριστοδουλίδη και Αννίτας
Στις Βρυξέλλες ο Κωνσταντίνος Ιωάννου για το μεταναστευτικό
«Πρότυπο ανδρείας, παράδειγμα θυσίας»-Τα κόμματα τιμούν την μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου
Αρχιεπίσκοπος: Είναι πολύ φανερά τα σχέδια των Τούρκων που αφορούν πλήρη κατάληψη της Κύπρου
Α.Δημητρίου: Οι αρχές και οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες αλλά κερδίζονται
Τον Μάιο η επόμενη κίνηση στα ελληνοτουρκικά-Τα ανοιχτά κεφάλαια και ο ρόλος του Κυπριακού