Εκτός από ποινικά, έκλεισε και πειθαρχικά η υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης κατά αστυνομικού

Στο προσκήνιο ήρθε για άλλη μια φορά η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης γυναίκας αστυνομικού που υπηρετεί στο Αρχηγείο, η οποία ενέπλεξε στην καταγγελία της τρεις συναδέλφους της που υπηρετούσαν σε νευραλγικά πόστα, η οποία ωστόσο έκλεισε χωρίς ποινικές διώξεις.

Η καταγγελία της αστυνομικού, που έγινε στις 25/2/2023, είχε προκαλέσει τριγμούς στις τάξεις της Αστυνομίας, λόγω των σοβαρών ισχυρισμών της παραπονούμενης, με το ένα μέλος να τίθεται σε διαθεσιμότητα και εναντίον των άλλων δύο να λαμβάνονται διοικητικά μέτρα, ενώ η έρευνα ανατέθηκε στο ΤΑΕ Λεμεσού. Ωστόσο, έξι μήνες μετά, και αφού ο φάκελος της υπόθεσης είχε γίνει μπαλάκι μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και Αστυνομίας, καθώς σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις ζητήθηκαν επιπρόσθετα στοιχεία, εν τέλει η Εισαγγελία αποφάσισε, με βάση το μαρτυρικό υλικό που τέθηκε ενώπιον της, τη μη άσκηση ποινικών διώξεων, αν και πληροφορίες από την Αστυνομία έκαναν λόγο πως εναντίον ενός μέλους εντοπίστηκαν ποινικά αδικήματα.

Η εν λόγω υπόθεση, τέθηκε ξανά στο τραπέζι από τη βουλευτή Ρίτα Σούπερμαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, σε σχέση με την πρόθεση, από πλευράς πολιτείας, θέσπισης ξεχωριστού πειθαρχικού αδικήματος, που αφορά τη συμπεριφορά μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Στα πλαίσια της συζήτησης, κατά την οποία εκφράστηκαν ανησυχίες για τους νέους κανονισμούς, αφού ενδεχομένως να δημιουργούν ακόμη ένα παραθυράκι για να πέφτουν στα χαμηλά τέτοιου είδους υποθέσεις, η κ. Σούπερμαν, αφού διερωτήθηκε αν θα δώσουμε την ευκαιρία να υποβαθμίζεται η συμπεριφορά αυτή και να διερευνάται ως πειθαρχικό αντί ως ποινικό αδίκημα, ανέφερε πως είδαμε υποθέσεις που έκλεισαν εντελώς και δεν είχαμε ποινική καταδίκη και δεν εξετάστηκε ούτε κάποια πειθαρχική.

Αυτή ήταν και η εξέλιξη της πιο πάνω υπόθεσης που αφορά την καταγγελία της αστυνομικού, αφού πέραν του ότι αποφασίστηκε η μη άσκηση ποινικής δίωξης του αστυνομικού, που κατά κύριο λόγο στρεφόταν σε βάρος του η καταγγελία, πληροφορίες αναφέρουν, πως ο Αρχηγός Αστυνομίας αποφάσισε να μην προχωρήσει ούτε σε πειθαρχική δίωξη του συγκεκριμένου μέλους, που βρισκόταν για έξι μήνες σε διαθεσιμότητα. Κάτι, που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε έγινε γνωστό το κλείσιμο της ποινικής υπόθεσης, δεν έχει γνωστοποιηθεί ούτε στον ίδιο τον αστυνομικό, ο οποίος μετατέθηκε σε σταθμό, η έναρξη οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η συμπεριφορά του αστυνομικού χαρακτηρίστηκε ως «παιδιάστικη», κάτι για το οποίο έχουν ενημερωθεί σχετικά βουλευτές, με το όρο που χρησιμοποιήθηκε να σχολιάζεται έντονα και να προκαλεί αντιδράσεις, αφού η σεξουαλική παρενόχληση είναι ποινικό αδίκημα και ανάρμοστη συμπεριφορά, κάτι που συνεπάγεται με πειθαρχική παραπτώματα.

Στα πλαίσια αυτών των δεδομένων, ήταν που εκφράστηκαν και οι ανησυχίες για τους κανονισμούς για θέσπιση πειθαρχικού αδικήματος για την σεξουαλική παρενόχληση, με τη βουλευτή Ρίτα Σούπερμαν, η οποία προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας και για χρόνια ήταν υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, να σημειώνει πως θα πρέπει να διευκρινιστεί ποια θα είναι δικλείδα που θα χρησιμοποιείται από την Αστυνομία για να διερευνάται ένα ζήτημα ως ποινικό ή πειθαρχικό.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και ο μεμονωμένος βουλευτής Κωστής Ευσταθίου εξέφρασαν ανησυχία τι θα συμβαίνει στις περιπτώσεις που η καταγγελία προέρχεται από πολίτη, που δεν είναι μέλος του Σώματος. Μάλιστα, ο κ. Ευσταθίου, ανέφερε ότι ως δικηγόρος γνωρίζει περιπτώσεις που αστυνομικοί καλούσαν νεαρές κοπέλες αργά το βράδυ για κατάθεση και πρέπει να υπάρχει προστασία. Ουσιαστικά διερωτήθηκαν αν μπορεί να προστατευτεί πολίτης, εκτός Σώματος, μέσα από αυτή τη διαδικασία. «Θέλουμε να προστατεύσουμε και τους αστυνομικούς και τους πολίτες από τους κακούς αστυνομικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου.

Σημειώνεται, πως σε ότι αφορά άλλο μέλος από τους τρεις που καταγγέλθηκε και είχε απομακρυνθεί από το Αρχηγείο ώστε να μην βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το θύμα, ο Αρχηγός Αστυνομίας τον μετέθεσε ξανά στη θέση του ως υπεύθυνος σε σημαντικό πόσο, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, με την μετάθεση του να τίθεται σε ισχύ από τις 9/10/2023.

Δειτε Επισης

Μοιραίο μπάνιο για γυναίκα στη Λεμεσό-Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα
Στο κελί για τρεις μέρες η 25χρονη που λήστεψε και παρέσυρε με το όχημά της τον 89χρονο
Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Συνελήφθη 60χρονος που καταζητείτο για θανατηφόρο που σημειώθηκε το 2006
Γυναίκα έκλεψε το πορτοφόλι 89χρονου στην Ορόκλινη-Τον παρέσυρε με το όχημά της και τον εγκατέλειψε
Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό
Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)