Θέλει θωράκιση της ανεξαρτησίας της η Αρχή κατά της Διαφθοράς-Ζητά απευθείας καταχώρηση υποθέσεων
06:00 - 12 Οκτωβρίου 2023
Ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία έχει πλέον ενώπιον της πέραν των εκατό υποθέσεων, συνεχίζουν να υπάρχουν εκκρεμότητες αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ συστάσεις διατυπώθηκαν και στην έκθεση της Επιτροπής GRECO. Διευκρινίσεις για το ζήτημα έδωσε την Τετάρτη, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο Επίτροπος Διαφάνειας Χάρης Πογιατζής, ο οποίος, για άλλη μια φορά, έθεσε ζητήματα που άπτονται της θωράκισης της ανεξαρτησίας της Αρχής.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του lobbying, η GRECO στη σύσταση 8 καλεί την Αρχή κατά της Διαφθοράς, να αναπτύξει πρακτική καθοδήγηση για την εφαρμογή των κανόνων για το πώς άτομα που τους έχουν ανατεθεί ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα εμπλέκονται σε επαφές με λομπίστες και άλλα τρίτα μέρη τα οποία αναζητούν να επηρεάσουν κυβερνητικές διαδικασίες και αποφάσεις. Ο κ. Πογιατζής εξήγησε ότι ο νόμος είναι σε ισχύ αλλά εφαρμόζεται σε στάδια. Εντός των επόμενων ημερών ανοίγει το μητρώο για τους λομπίστες, ενώ είναι έτοιμες και οι υπόλοιπες πτυχές της εφαρμογής του νόμου.
Η σύσταση 12 ζητά όπως η Αρχή κατά της Διαφθοράς να εφοδιαστεί με επαρκείς υλικούς και οικονομικούς πόρους, καθώς επίσης και με πόρους προσωπικού, για να εκτελεί τα καθήκοντα της προληπτικά και αποτελεσματικά σε σχέση με άτομα που τους έχουν ανατεθεί ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα. Όπως εξήγησε ο κ. Πογιατζής, οι διαδικασίες ενώπιον της Αρχής γίνονται όπως στο Δικαστήριο, άρα χρειάζονται οι κατάλληλες αίθουσες με πρόνοιες για στενογράφο, μεταφραστή, κλητήρα, χώρο υποδοχής μαρτύρων κτλ αλλά μέχρι σήμερα η Επιτροπή διέθετε μόνο μια αίθουσα. Έχει ήδη παραχωρηθεί ακόμη ένας όροφος και θα ετοιμαστούν ακόμη δύο ή τρεις αίθουσες για να μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα πολλές διαδικασίες. Ο λόγος που αυτό είναι αναγκαίο είναι πως πολλά έγγραφα είναι διαβαθμισμένα ως απόρρητα και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το υποστατικό της Αρχής και πρέπει να μένουν εκεί και να φυλάγονται σε strong room.
Αναφορικά με το προσωπικό της Αρχής, ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι από τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης δόθηκαν οδηγίες για τη στελέχωση και πήραν δύο άτομα, ένα που επέλεξαν και ένα με απόσπαση. Για το ζήτημα αυτό θα πραγματοποιηθεί αύριο συνάντηση του ιδίου με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τώρα που θα δέχονται αιτήσεις για το lobbying δεν θα έχουν κανένα να τις ελέγχει. Στη συζήτηση αναμένεται να τεθεί και το προηγούμενο αίτημα της Αρχής για να μετατραπεί σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Σημειώνεται ότι σήμερα, παρά τις εκατόν και πλέον υποθέσεις, η Αρχή κατά της Διαφθοράς διαθέτει μόλις οκτώ άτομα προσωπικό, εκ των οποίων μόνιμο είναι μόνο ένα και οι υπόλοιποι επτά εργάζονται είτε με συμβάσεις, είτε με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες. Ο κ. Πογιατζής θεωρεί πολύ σημαντικό να μπορεί η Αρχή να επιλέγει το προσωπικό της, ώστε να χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης, αν και μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό διαρροής. Είπε, επίσης, ότι ενώ ο Νόμος προνοεί η Αρχή να έχει δικό της προσωπικό, είναι αμφιλεγόμενη η ερμηνεία, κατά πόσον πρέπει να το επιλέγουν οι ίδιοι, διότι οι αποσπάσεις θεωρούνται προσωρινό μέτρο. Πρόσθεσε ότι του είπαν ότι η διαδικασία μέσω της ΕΔΥ θα διαρκέσει δύο χρόνια και δεν μπορεί να περιμένει τόσο πολύ.
Από την πλευρά της, η Ειρήνη Πική ανέφερε πως ο νόμος προνοεί να δημιουργηθούν θέσεις. Άρα θα πρέπει να γίνουν σχέδια υπηρεσίας, να προκηρυχθούν οι θέσεις κτλ. Αν και δεν αμφισβητεί κανένας ότι θα γίνει, είναι χρονοβόρο, γι’ αυτό θα συναντηθούν, μαζί με το Τμήμα Προσωπικού, για να βρουν τον καλύτερο και γρηγορότερο τρόπο να γίνει αυτή η στελέχωση. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η Κυβέρνηση θα παράσχει «οποιαδήποτε υποδομή και στελέχωση για να εξασκήσει σωστά τον ρόλο της».
Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στις πρακτικές αντίστοιχων Αρχών του εξωτερικού, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως συνήθως έχουν τον δικό τους, εξειδικευμένο κατήγορο, κάτι που ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, χαρακτήρισε «το ιδεατό», λέγοντας ότι η Ανεξάρτητη Αρχή, για να είναι πραγματικά ανεξάρτητη, πρέπει να έχει και οικονομική και διοικητική αυτονομία. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, σχολίασε ότι από αυτά που άκουσε βγάζει το συμπέρασμα ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια άλλη θεσμική αρχή, που να κάνει ανακριτικό έργο και θα οδηγεί ποινικές υποθέσεις στο Δικαστήριο, διατυπώνοντας τη θέση ότι προκύπτει συνταγματικό ζήτημα.
Ο κ. Πογιατζής σημείωσε πως «συμφωνούμε ότι θα ήταν καλά η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς να έχει δικούς της κατηγόρους και να παίρνει υποθέσεις η ίδια στο Δικαστήριο». Εξήγησε, ωστόσο, ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος. Όπως είπε, έχουν υπόψη την τροποποίηση του Συντάγματος που προωθείται από τη Βουλή για το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα και είναι πιθανόν, όταν ξεκινήσει η συζήτηση, να μπουν σαν σφήνα και να ζητήσουν να παρουσιάσουν τις δικές τους θέσεις. Αναφορικά με το ζήτημα των ανακριτικών εξουσιών, επανέλαβε ότι θα τις ζητήσουν μόλις έχουν έργο να επιδείξουν, όμως και να έχουν ανακριτικές εξουσίες, στον Γενικό Εισαγγελέα θα υποβάλλουν το αποτέλεσμα της ποινικής ανάκρισης. Άρα αυτό που θα αποφεύγεται θα είναι η διπλή έρευνα και θα κερδίζουν χρόνο.