Βράζουν οι κάτοικοι Έγκωμης με το πλάνο ανάπτυξης της Κρατικής Έκθεσης-Προτείνουν εθνικό πάρκο

Δυσφορία επικρατεί ανάμεσα στους κατοίκους της Έγκωμης τον τελευταίο χρόνο, μετά και την πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί για την αναβάθμιση του χώρου της κρατικής έκθεσης και της γύρω περιοχής με τη δημιουργία διαφόρων κέντρων μέχρι και σταθμού λεωφορείων, κάτι που όπως υποστηρίζουν οι δημότες θα προκαλέσει περισσότερη συμφόρηση στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα διεκδικούν αντί της ανέγερσης αυτών των υποδομών, της δημιουργίας ενός μεγάλου αστικού πάρκου.

Οι δημότες της Έγκωμης, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια μετά την εν λόγω απόφαση και αφού ένωσαν τις φωνές τους, δημιούργησαν την Ομάδα Πρωτοβουλίας για μια Ανθρώπινη Έγκωμη για να στείλουν το δικό τους μήνυμα, έτσι ώστε να αλλάξει η απόφαση που έχει ληφθεί για το πλάνο αναβάθμισης της κρατικής έκθεσης. Μάλιστα, οι δημότες, έχουν συλλέξει υπογραφές για την ακύρωσης της απόφασης, προωθώντας τη μετατροπή του χώρου σε εθνικό πάρκο.

Ουσιαστικά, αυτό που ζητάνε οι κάτοικοι της περιοχής, είναι τη διαμόρφωση αυτού του χώρου της κρατικής γης, σε ένα μεγάλο και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο πρασίνου, άθλησης, ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες. Μάλιστα, η επικρατούσα άποψη της Ομάδας Πρωτοβουλίας, είναι ότι ο χώρος αυτός, θα μπορούσε να συνδεθεί τεχνικά με τους χώρους του Λευκόθεου και του Μακάρειου Σταδίου, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια ενιαία και πράσινη έκταση γης, ελεύθερα προσβάσιμη για το κοινό, αφού εκτιμούν ότι η Έγκωμη, χρειάζεται λιγότερο μπετόν και περισσότερο πράσινο και καθαρό αέρα.

1520-sitesdefaultfiles416475_124458411022612_.width-1920

Το πλάνο αναβάθμισης

Όσον αφορά το πλάνο αναβάθμισης της περιοχής που βρίσκεται μέχρι σήμερα η κρατική έκθεση, όπως είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από ένα χρόνο, είναι όπως κατασκευαστούν στον χώρο της έκθεσης, ερευνητικό κέντρο και εργαστήριο, γραφεία για κέντρα εκπαίδευσης, εξοπλισμένους γραφειακούς χώρους για άμεση εγκατάσταση, ξενοδοχειακή μονάδα, συνεδριακό κέντρο, διαμερίσματα για οικιστική χρήση, εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα, όπως και σταθμό για λεωφορεία. Μάλιστα, το 20% αυτό του χώρου, αποφασίστηκε όπως δοθεί για πράσινο, κάτι που επιβάλει η σχετική νομοθεσία, όπου θα κατασκευαστεί δεξαμενή ομβρίων υδάτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και για την εξυπηρέτηση της διακίνησης χιλιάδων επιπρόσθετων αυτοκινήτων στην περιοχή, αποφασίστηκε όπως γίνει διαπλάτυνση δρόμων και η δημιουργία έξι κυκλικών κόμβων. Πιο συγκεκριμένα, η Λεωφόρος Λευκοθέου μετατρέπεται σε λεωφόρο έξι λωρίδων, θα κατασκευαστούν έξι νέοι κυκλικοί κόμβοι σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου μέσα σε οικιστικές περιοχές και κατασκευάζεται νέα λεωφόρος, η Μακεδονίας, μόλις πεντακόσια μέτρα από τη Λεωφόρο Λευκοθέου, η οποία θα περάσει μέσα από ήσυχες οικιστικές περιοχές.

Ακόμη, ανάμεσα στους σχεδιασμούς, βρίσκεται η κατασκευή ενός μεγάλου χώρου στάθμευσης στο Λευκόθεο και στο Μακάρειο Στάδιο, για οχήματα των οποίων οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από λεωφορεία.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους σχεδιασμούς, οι κάτοικοι Έγκωμης μέσω της Ομάδας Πρωτοβουλίας, εκφράζουν την αντίθεσή τους, εξηγώντας ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, θα συνιστούμε μια τεράστια αρνητική επέμβαση στην οικιστική φυσιογνωμία της Έγκωμης και θα επιδράσει πάρα πολύ αρνητικά στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Μάλιστα, επικρατούσα άποψη είναι ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω ατμοσφαιρική ρύπανση, την αύξηση της ηχορύπανσης και φωτορύπανσης. Επιπλέον, εκτιμούν ότι θα δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό τη διακίνηση των κατοίκων της περιοχής ανάμεσα στις γειτονιές, λόγω της τριχοτόμησης της από τις νέες λεωφόρους καθώς και τους έξι νέους κυκλικούς κόμβους.

383869241_7520616237963025_7513680998057220119_n

Οι εισηγήσεις των κατοίκων Έγκωμης

Σειρά από διάφορες εναλλακτικές λύσεις στο πλάνο αναβάθμισης της περιοχής εισηγούνται την ίδια ώρα οι κάτοικοι της περιοχής, έτσι ώστε, να λυθούν τα ζητήματα που απασχολούν τους αρμόδιους, που επιθυμούν να δημιουργήσουν σε ένα χώρο, όπως αυτό της κρατικής έκθεσης, κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στη ζωή των δημοτών Έγκωμης.

Πιο συγκεκριμένα, μιας από τις εισηγήσεις της Ομάδας Προωβουλίας, είναι ο σταθμός λεωφορείων, να δημιουργηθεί σε μια περιοχή εκτός οικιστικής ζώνης, κοντά στο Nicosia Mall, στην περιφέρεια της Λακατάμιας, κάτι που θεωρούν ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου, μέσω της εύκολης πρόσβασης των κατοικιών της επαρχίας σε μέσα δημόσιας συγκοινωνίας. Επιπρόσθετα, όσον αφορά τον χώρος στάθμευσης, τύπου Park and Ride, αυτός μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα από τον σταθμό λεωφορείων στην περιοχή κοντά στο Nicosia Mall.

Παράλληλα, όσον αφορά το Κέντρο Καινοτομίας και Έρευνας, οι δημότες εισηγούνται όπως αυτό κατασκευαστεί στην υποβαθμισμένη περιοχή του ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία, κάτι που έχει εισηγηθεί ο Δήμος Λευκωσίας, αναβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο, μια ευαίσθητη ακριτική περιοχή.

Παραθέτοντας αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, η Ομάδα Πρωτοβουλίας, διεκδικεί όπως ο χώρος της Κρατικής Έκθεσης, ενοποιηθεί με το Μακάρειο Στάδιο, για να μετατραπεί σε ένα μεγάλο χώρο πρασίνου και ένα εθνικό Πάρκο για άθληση, ευεξία και ψυχαγωγία. Μάλιστα, οι δημότες, καλούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα αρμόδια υπουργεία και κρατικούς φορείς, να σεβαστούν τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για το περιβάλλον και το δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν .

Την ίδια ώρα, η Ομάδα Πρωτοβουλίας, καλεί και το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης, να ανακαλέσει την απόφασή του, με την οποία αποδέχθηκε την πρόταση της Κυβέρνησης σε σχέση με την Κρατική Έκθεση και τον κυκλοφοριακό σχεδιασμό και να αποδεχθεί τη βούληση των δημοτών, για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους.

Πάντως, οι δημότες θεωρούν ότι με τη δημιουργία ενός πάρκου, θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη στην περιοχή τους, σε αντίθεση με την ανέγερση των κτιρίων και τη δημιουργία περισσότερων κυκλικών κόμβων, που αντί να αποσυμφορηθεί το κυκλοφοριακό, αντιθέτως θα διογκωθεί, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στην περιοχή και στους κάτοικους της Έγκωμης.

309049676_128104246654047_3064360536139826119_n

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα