Εντοπίζει παρατυπίες η Ελεγκτική στο Σχέδιο Συντάξεων και Χορηγημάτων του ΚΟΑ-Δεν εντοπίστηκαν φάκελοι δανείων

Παρατυπίες διαπίστωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε έλεγχο συμμόρφωσης στο Σχέδιο Συντάξεων και Χορηγημάτων σε Υπαλλήλους του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και Εξαρτώμενούς τους για τα έτη 2019 – 2022.

Ο έλεγχος είχε ως στόχο να αξιολογήσει κατά πόσο οι λειτουργίες του Σχεδίου συμμορφώνονται με τις διατάξεις των Κανονισμών Συντάξεων και Χορηγημάτων του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΔΠ 111/93), παρόμοια με το Σχέδιο Συντάξεων της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, από τον έλεγχο δανείων που παραχωρήθηκαν, διαχρονικά, παρατηρήθηκαν σοβαρές αδυναμίες όπως, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις όπου, δεν εντοπίστηκαν οι σχετικοί φάκελοι για έλεγχο. Μέλη συμμετείχαν στην συνεδρία κατά την οποία εξεταζόταν το αίτημα τους για παραχώρηση δανείου, δεν εντοπίστηκαν συμβόλαια δανείων ή στις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, αυτά δεν ήταν πλήρως συμπληρωμένα ή υπογραμμένα, τα έντυπα στους φακέλους δεν έφεραν αρίθμηση, τα συμβόλαια παραχώρησης δανείων έφεραν ημερομηνία προγενέστερη της έγκρισης τους κ.α..

Προτείνεται η υιοθέτηση διαδικασιών για σωστή πρακτική στη βάση των σχετικών Νόμων και Κανονισμών. Επίσης έγινε εισήγηση για τήρηση έγκυρων και νομικά αποδεκτών Συμβολαίων Παραχώρησης Δανείων, ενώ στις περιπτώσεις όπου Μέλη της Επιτροπής αιτούνται δάνεια, να μην συμμετέχουν στις συνεδρίες κατά τις οποίες εξετάζεται το αίτημά τους.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμη, πληροφόρηση σε σχέση με το οφειλόμενο υπόλοιπο κάθε δανείου, αφού δεν τηρείται ξεχωριστός λογαριασμός για κάθε δάνειο, αλλά ένας λογαριασμός για κάθε Μέλος. Έγινε εισήγηση όπως τηρείται ξεχωριστός λογαριασμός για κάθε δάνειο που παραχωρείται.

Βρέθηκε ότι το Σχέδιο ασκεί δραστηριότητες χωρίς να έχει εγγραφεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Ταμείων Συντάξεων (ΙΕΣΠ), κάτι που αντιβαίνει στους νόμους περί ίδρυσης, δραστηριοτήτων και εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικών Συντάξεων. Η Ελεγκτική Υπηρεσία συνιστά να εγγραφεί το Σχέδιο χωρίς καθυστέρηση στο ΙΕΣΠ, και να υπάρξει έρευνα για το αν έχει λάβει έγκριση από τον αρμόδιο Έφορο για την είσπραξη συνεισφορών και την παραχώρηση δανείων στα μέλη του.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι οι κανονισμοί του Σχεδίου δεν έχουν επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τους νόμους περί Συντάξεων των Κρατικών Υπαλλήλων και των Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και του νόμου περί Συντάξεων του 1997 (N.97(Ι)97). Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει προτείνει την ενημέρωση των κανονισμών για να συμμορφώνονται με τις διατάξεις των σχετικών νόμων.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2018 υποβλήθηκαν για έλεγχο με καθυστέρηση στις 17 Μαΐου 2022, ενώ οι οικονομικές καταστάσεις για τα έτη 2019 έως 2022 δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί. Προτείνεται η έγκαιρη εκπόνηση των οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζονται στους νόμους περί των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξεων.

Αναφέρεται ακόμα ότι τα κεφάλαια του Ταμείου, τα οποία ανήλθαν σε €10,5 εκατομμύρια στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και €10,4 εκατομμύρια στις 31 Δεκεμβρίου 2022, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μια πρακτική αντίθετη με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ΚΔΠ 111/93 και, κατά την Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν συνάδει με μια εύλογη επενδυτική διαχείριση. Προτείνεται η επένδυση των κεφαλαίων του Ταμείου σε διάφορες κατηγορίες επενδύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών κανονισμών.

Επίσης δεν διατηρείται μητρώο όπου να καταγράφεται η πληροφόρηση που αφορά στις αιτήσεις και παροχές δανείων στα μέλη του Σχεδίου ή στα εξαρτώμενα αυτών. Γίνεται εισήγηση για τήρηση μητρώου δανείων στο οποίο να καταχωρίζεται όλη η σχετική πληροφόρηση.

Τέλος αναφέρεται ότι τα συμβόλαια δανεισμού που συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής του Ταμείου και των Μελών δεν φέρουν χαρτόσημα. Έγινε εισήγηση όπως ζητηθεί σχετική γνωμάτευση από τον Έφορο Χαρτοσήμων κατά πόσο αυτό επιβάλλεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού
Χ. Στυλιανίδης: Μόνη οδός για επιβίωση των Κυπρίων η συμμετοχή στην ΕΕ
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος
Παρέμβαση ΠτΔ για αλλαγές κρεβατιού και αποχωρητήριων στο νοσοκομείο Τροόδους-«Ντρέπομαι που χρειάστηκε»
Επισκέψεις αρχηγών κρατών για στήριξη του σχέδιου Αμάλθεια ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Οι τρόποι που μπορείς να μάθεις για ποια αξιώματα ψηφίζεις και πού-Η ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών
Επιθεωρεί τις εκκρεμότητες για τη λειτουργία των ΕΟΑ ο Ιωάννου-«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο»
Προκαλεί σε τηλεοπτικό debate για το μεταναστευτικό τον Χρίστου ο Παπαδόπουλος
Υποψήφιο στις εκλογές άτομο που καταδικάστηκε για κακοποίηση σκύλου-Ζητούν απόσυρσή του οι Οικολόγοι
Στις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου ο υπουργός Εξωτερικών