Εισηγήθηκε ποινικές διώξεις για όσους αρνήθηκαν να καταθέσουν η Επ. Δεοντολογίας, απέρριψε η Εισαγγελία

Σε ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις προέβη την Τετάρτη η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Στη συζήτηση, παρά τις σημαντικές εξελίξεις, υπήρχαν περιορισμοί, καθώς, όπως υπέδειξε εξ’ αρχής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, δεν πρέπει να ειπωθεί οτιδήποτε στη Βουλή που να μπορεί να θεωρηθεί ότι μολύνει τη διαδικασία και να χρησιμοποιηθεί στο Δικαστήριο για να πέσουν υποθέσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ευθύμιος Ευθυμίου, ερωτηθείς εάν υπάρχει προθυμία των πολιτών να καταθέσουν, εξήγησε ότι έχουν διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι δεν χρησιμοποιούν ποτέ στις έρευνες τις καταγγελίες που έχουν και καταστρέφουν το υλικό. «Δεν θα βρείτε ούτε μία κόλλα», είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει αντίσταση. Αυτό που τους στενοχωρεί, τόνισε, είναι ότι «κάποιοι συνάδελφοι δικηγόροι χτυπούν την Επιτροπή με τρόπο που δεν έχει λογική» και συμβουλεύουν τους πελάτες τους να μην δώσουν μαρτυρίες. Όπως εξήγησε, κάποιοι παίρνουν συγκεκριμένη οδηγία να μην πάνε στην Επιτροπή. Αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα. Υπήρχαν τρία τέτοια περιστατικά στην υπόθεση Κούμα και ακόμη τέσσερα στη μεγάλη έρευνα για την σκοποβολή, αλλά δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα, διότι υπάρχει πολλή μαρτυρία, πρόσθεσε.

Θεωρούν, επίσης, ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει έρευνα, διότι δεν υπάρχουν κανονισμοί, ενώ, όπως είπε ο κ. Ευθυμίου, δεν είναι αναγκαίοι, επειδή με τον τρόπο που είναι γραμμένος ο Νόμος δουλεύει από μόνος του. «Έχει κάποιες ατέλειες, αλλά δεν είναι σε αυτό το σημείο. Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι πως αυτό το πράγμα γίνεται από πολύ σοβαρούς δικηγόρους», είπε, κι όχι από φοιτητές νομικής. «Βλέπω μια μεθοδευμένη προσπάθεια να χτυπηθεί η Επιτροπή, διότι φαίνεται ότι με τις έρευνες που έχει διατάξει, έχει επηρεάσει και μεγάλα συμφέροντα», κατήγγειλε.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ανδρέας Καπαρδής, σημείωσε ότι αν κληθεί κάποιος από την Επιτροπή αποτελεί ποινικό αδίκημα να μην έρθει, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών να ρωτά εάν έχουν συστάσεις για δίωξή τους. «Καταγγείλαμε δύο περιπτώσεις στον Γενικό Εισαγγελέα και πήραμε απάντηση ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να γίνει ποινική δίωξη», απάντησε ο Ευθύμιος Ευθυμίου, προκαλώντας σωρεία αποριών στους βουλευτές. Το αδίκημα, είπε, είναι απλό. Σου λέω να έρθεις και δεν ήρθες, υπέδειξε. Ανέγνωσε, μάλιστα, και τον Νόμο, ο οποίος αναφέρει πως «οποιοδήποτε πρόσωπο, στο οποίο απευθύνεται το αίτημα της Επιτροπής για συλλογή πληροφοριών έχει υποχρέωση προς έγκαιρη, πλήρη και ακριβή παροχή των ζητούμενων πληροφοριών» και αν σκόπιμα ή χωρίς νόμιμη αιτία αρνείται είναι ένοχο αδικήματος, που προνοεί ποινή φυλάκισης ή χρηματική ποινή και τα δύο.

Μάλιστα ο κ. Ευθυμίου ανέφερε πως σκέφτηκαν να πάρουν τηλέφωνο στη Νομική Υπηρεσία, να συζητήσουν ως δικηγόρος προς δικηγόρο, να καταλάβουν πού διαφωνούν αλλά τελικά αποφασίστηκε πως θα υπάρξει αλληλογραφία για το θέμα. Πρόσθεσε ότι «τώρα θα ξαναδοκιμάσουμε την τύχη μας με άλλες τρεις περιπτώσεις, να δούμε τι απάντηση θα πάρουμε». Ερωτηθείς για τη δικαιολογία που δίνεται από τα πρόσωπα αυτά, εξήγησε ότι λένε πως έλαβαν νομική συμβουλή. Ο δικηγόρος μπορεί να συμβουλεύσει τον πελάτη του, όμως εκείνος που πρέπει να αποφασίσει αν υπήρξε διάπραξη ποινικού αδικήματος είναι η Νομική Υπηρεσία, επεσήμανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, λέγοντας ότι πρέπει να δουν αυτό το πράγμα.

Πάντως νύξεις για το θέμα των δικηγόρων έκανε και ο Ανδρέας Καπαρδής, λέγοντας πως δικηγόρος υποστήριξε πως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. «Μπούρδες», είπε, χρησιμοποιώντας αρχικά την αγγλική λέξη «bullshit». «Κάποιος είναι καλά να ελέγχει πριν βγάζει τη γλώσσα του περίπατο», πρόσθεσε. «Στις συνεδρίες που εξετάστηκε συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφέρεται, εγώ δεν ήμουν παρών. Άρα έκλεισε αυτό το κεφάλαιο. Κάποιοι από εμάς έχουν παραπάνω γνώση και σοφία», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τα πιο πάνω, ο Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε στις δηλώσεις του πως «η Βουλή ψηφίζει Νόμους. Αυτές οι νομοθεσίες προνοούν Επιτροπές που έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Αυτούς τους νόμους οφείλουμε όλοι οι πολίτες της χώρας, νομικοί και μη νομικοί, να τους σεβόμαστε. Και δεν μπορεί κανένας να θέτει εν αμφιβόλω, είτε νομοθεσίες, είτε επιτροπές, αρχές που προνοούνται από τις νομοθεσίες». Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε πως «αυτές τις Επιτροπές τις ψηφίζουμε, τις συστήνουμε όχι για το θεαθήναι, αλλά για να ασκούν αποτελεσματικά το ρόλο τους. Αν στο τέλος της ημέρας ο καθένας θεωρεί ότι θα αποφασίζει κατά το δοκούν πού θα συμμορφώνεται, με ποιες κλήσεις θα συμμορφώνεται , πού θα δίνει πληροφορίες και πού όχι, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία είναι ρητή σε αυτό το σημείο, τότε λυπούμαι να παρατηρήσω ότι όλοι όσοι έχουν αυτές τις απόψεις είναι συνυπεύθυνοι για την γιγάντωση της διαφθοράς στην Κύπρο».

Σε εξέλιξη 18 έρευνες

Η Βουλή ενημερώθηκε ότι από την Επιτροπή Δεοντολογίας πραγματοποιούνται 27 έρευνες. Από αυτές σε εξέλιξη παραμένουν οι 18 και αναμένουν εντός των ημερών να παραλάβουν και το μεγάλο πόρισμα των 14 κόκκινων φακέλων. Είναι στο τελικό στάδιο τουλάχιστον άλλες εννέα και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ανακοινωθούν αποτελέσματα. Ο κ. Ευθυμίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο των ερευνώντων λειτουργών, καθώς όλοι δίνουν το άπαν των δυνάμεών τους, και μάλιστα συνεχάρη τον Ηλία Στεφάνου προσωπικά για την πολύ καλή δουλειά που έκανε για την υπόθεση Κούμα, που παραδόθηκε την Τρίτη στον Γενικό Εισαγγελέα. Όπως εξήγησε, η Επιτροπή υιοθέτησε όλο το πόρισμα εκτός από μία παράγραφο και θεωρεί ότι «η υπόθεση είναι δεμένη».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των υποθέσεων που βρίσκονται φέτος ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι μικρότερος κατά 40%, σε σχέση με πέρσι, κάτι που ο πρόεδρός της απέδωσε στο γεγονός πως το έργο της Επιτροπής φαίνεται να έχει πλέον και αποτρεπτικό ρόλο, ενώ μέχρι τώρα ήταν κατασταλτική η προσέγγιση της Επιτροπής, με διερεύνηση καταγγελιών, ετοιμασία εκθέσεων και ενημέρωση Αστυνομίας και του Γενικού Εισαγγελέα. «Έγνοια μας να επενδύσουμε και στην πρόληψη», είπε ο κ. Καπαρδής, υπογραμμίζοντας ότι έτσι θα εξαλειφθούν φαινόμενα που στιγματίζουν τον χώρο του αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή, ο Ευθύμιος Ευθυμίου, εξήγησε ότι έχουν προχωρήσει σε συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Συναντήθηκαν, επίσης, δύο φορές με τον Γενικό Εισαγγελέα και αντάλλαξαν απόψεις και είχαν και μία συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης. Μετά και από αυτή τη διαβούλευση, η Επιτροπή κατέληξε στις τροποποιήσεις της νομοθεσίας που πρέπει να προωθηθούν. Όπως εξήγησε, αυτές οι αλλαγές στον Νόμο πρέπει να προηγηθούν των κανονισμών λειτουργίας, ώστε να συνάδουν.

Το ζήτημα που φαίνεται να προκύπτει είναι πως ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε στην Επιτροπή Δεοντολογίας ότι το τελικό κείμενο πρέπει να σταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που προβλημάτισε τους βουλευτές γιατί μπορεί να καταστεί εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, με τον Δημήτρη Δημητρίου να εισηγείται να κατατεθεί ως πρόταση νόμου, για να κερδίσουν χρόνο, κάτι που μπορεί να συμβεί εάν παρατηρηθεί καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι θεωρείται πως δεν προκύπτουν συνταγματικά ζητήματα.

Ο κ. Ευθυμίου διευκρίνισε, πάντως, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν εξέφρασε διαφωνίες, αλλά υπάρχει το ζήτημα κατά πόσον η Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως και η Αρχή κατά της Διαφθοράς, θα έχουν ανακριτικές εξουσίες. Εκεί υπάρχει μία αντιπαράθεση, είπε.

Η συζήτηση αναμένεται να ξανανοίξει σε μεταγενέστερο χρόνο, με την Επιτροπή Θεσμών να εκφράζει την αμέριστη στήριξή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας και να τίθεται στη διάθεσή της. Είμαστε περήφανοι, είπε ο Δημήτρης Δημητρίου, επειδή μέσω της Επιτροπής αναδείχθηκαν δύο μεγάλα ζητήματα. Ο κ. Καπαρδής, πάντως, σχολίασε πως ο υπόκοσμος «έχει μπει με τις ποδίνες» στον αθλητισμό.

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 35χρονου στη Λεμεσό (pic)
Στα θετικά της δύσκολης εξίσωσης η παραδοχή 71χρονου για την απόδειξη της δολοφονίας Περικλέους χωρίς πτώμα
Κυκλοφοριακό χάος στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς-Ακινητοποιήθηκε όχημα της Εθνικής Φρουράς
Γύρω στα 570 προϊόντα-απομιμήσεις κατασχέθηκαν από τρία υποστατικά
Καλεί αυτεπαγγέλτως Παπασταύρου η Επιτροπή Δεοντολογίας-Αν προκύψουν στοιχεία θα οριστεί ερευνών λειτουργός
Ξέσπασε η μητέρα του 24χρονου που σκοτώθηκε από αερόσακους Takata-«Ποιος με προστατεύει ως πολίτη;»
Ανατροπή δεδομένων στην δίκη για την δολοφονία του Περικλέους-Παραδέχθηκε ενοχή ο θείος του χάκερ
Έκλεισαν πέντε υποθέσεις του Παπασταύρου-Μία στο Δικαστήριο, δύο υπό διερεύνηση
Εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των τεσσάρων για το φόνο στα Λατσιά-Παραμένουν υπό κράτηση
Αύξησε ποινή για βιασμό ανήλικης από έξι σε εννιά χρόνια το Εφετείο-Στηρίχθηκε σε βίντεο η απόφαση