Πρόταση νόμου στην Επ. Νομικών για να γίνει υποχρεωτική η δημόσια διαβούλευση
15:45 - 11 Οκτωβρίου 2023
Πρόταση νόμου για να γίνει υποχρεωτική η δημόσια διαβούλευση συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη.
Την πρόταση κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ανέφερε ότι από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η υποχρέωση όσον αφορά τις δημόσιες διαβουλεύσεις δεν τηρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
«Για πάρα πολλά θέματα απλώς κάνουν μια ανάρτηση σε μια ιστοσελίδα και αυτό το θεωρούν δημόσια διαβούλευση. Έχω καταθέσει πρόταση νόμου που υποχρεώνει τις αρχές να εφαρμόζουν αυτό που απαιτεί και η ευρωπαϊκή μας υποχρέωση: να κάνουν σωστή δημόσια διαβούλευση, παρουσίαση στο κοινό για να μπορούν να λαμβάνουν μέρος και να ενημερώνονται όλοι όσοι ενδιαφέρονται και να μπορούν να υποβάλουν και εισηγήσεις», είπε.
Σημείωσε ότι η πρόταση νόμου έχει κατατεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ευχαρίστησε την προεδρία της Επιτροπής Νομικών, που ξεκίνησε τη συζήτηση, εκφράζοντας την ελπίδα η πρόταση να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. Επίσης, ευχαρίστησε το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς, όπως είπε, η πρόταση νόμου βασίζεται στον Οδηγό του Υπουργείου για τις δημόσιες διαβουλεύσεις που απευθύνεται σε όλους τους κυβερνητικούς υπαλλήλους.
Ερωτηθείς για το τι περιλαμβάνει η πρόταση νόμου είπε ότι υπάρχουν δύο ειδών διαβουλεύσεις, η άτυπη και η επίσημη. «Όταν ξεκινήσει ένα Υπουργείο να κάνει αναθεώρηση της νομοθεσίας ή να κάνει μια στρατηγική, μπορεί να μαζέψει ορισμένους ενδιαφερόμενους σε ένα γραφείο και να κάνει μια συζήτηση για να ακούσει απόψεις. Αυτή είναι η άτυπη διαβούλευση. Η επίσημη διαβούλευση είναι αυτή η οποία κάνεις αναρτήσεις, δημοσιοποιείς τα κείμενα και καλείς τον κόσμο σε συγκεκριμένη αίθουσα για να ακούσεις απόψεις», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις πρέπει να είναι προσβάσιμες προς τους πολίτες όλων των περιοχών, «όχι μόνο της Λευκωσίας».
Ερωτηθείς για την πλατφόρμα η-Διαβούλευση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, είναι η πλατφόρμα που έγινε από την κυβέρνηση για να αναρτούνται όλες οι δημόσιες διαβουλεύσεις. «Έχει ξεκινήσει η πλατφόρμα αλλά τα κυβερνητικά τμήματα δεν τη χρησιμοποιούν. Μόνο δύο αναρτήσεις υπάρχουν πάνω. Δεν έχει προβληθεί, δεν έχει δημοσιευτεί και δεν έχει σχόλια από κανένα για αυτά», σημείωσε.